Consiliul Europei a fãcut public raportul parlamentarului elveþian Dick Marty, în chestiunea zborurilor secrete efectuate de serviciile de securitate americane pe teritoriul Europei ºi a centrelor de detenþie pentru suspecþii de terorism.
14 þãri sunt acuzate de complicitate cu Statele Unite în activitãþi ilegale, iar România ºi Polonia sunt considerate drept principalele suspecte pe lista statelor unde ar fi putut exista centre secrete de interogare.
Dick Marty a ajuns la concluzia cã e clar cã cele 14 þãri nominalizate au permis avioanelor americane sã transporte prizonieri cãtre alte state, unde aceºtia puteau fi interogaþi prin torturã.
Printre statele considerate responsabile de încãlcarea drepturilor omului se numãrã Suedia, Bosnia, Marea Britanie, Italia, Germania sau Turcia. În capul listei statelor considerate complice la aceste activitãþi se aflã Polonia ºi România, urmate de Spania, Cipru, Irlanda sau Portugalia.
Anne Fitzgerald, de la organizaþia Amnesty International, considerã cã modul în care Statele Unite trateazã suspecþii se aseamãnã cu tratamentele aplicate prizonierilor de fostele regimuri dictatoriale din America de Sud.
"Aceºti oameni au fost fãcuþi sã disparã, în acelaºi mod în care se petreceau dispariþiile din Argentina ºi Chile. N-am prea vãzut suspecþi care sã fi fost reþinuþi în secret ºi care apoi sã fie eliberaþi", spune reprezentanta Amnesty.
România ºi Polonia - "incriminate"
Raportul Consiliului Europei conþine capitole dedicate României ºi Poloniei, în care sunt prezentate dovezi circumstanþiale care, considerã Dick Marty, aratã cã cele douã state ar fi gãzduit ºi centre secrete de interogare.
În cazul României, Dick Marty menþioneazã un zbor care ar fi aterizat la Timiºoara, aproape de miezul nopþii, pe 25 ianuarie 2004. Potrivit datelor confirmate de autoritãþile române, avionul a plecat dupã doar 72 de minute.
Raportul afirmã cã în alte douã cazuri similare, douã astfel de zboruri pe timp de noapte au transportat suspecþi cãtre centre de detenþie din Afganistan. De asemenea, spune cã urmãtoarea destinaþie a agenþilor secreþi, în cazul zborului de la Timiºoara, a fost Palma de Mallorca, în Spania, consideratã un centru de organizare a operaþiunilor, dar nu de detenþie.
Dick Marty considerã cã e clar cã avionul care a pãrãsit Timiºoara nu mai avea suspecþi la bord, deci singura concluzie ar fi cã aceºtia au fost lãsaþi în România.
În finalul capitolului dedicat României, raportul admite cã dovezile nu sunt perfect clare, dar argumenteazã cã se justificã declanºarea unei investigaþii exhaustive, pe care, spune Dick Marty, autoritãþile române nu ar fi realizat-o.
România ºi Polonia au negat acuzaþiile
Dupã apariþia primul raport preliminar, în aceastã chestiune, atât guvernele din România, cât ºi din Polonia, au negat categoric cã pe teritoriul lor ar fi existat centre de interogare ale CIA. România a oferit chiar jurnaliºtilor strãini acces la bazele de la Marea Neagrã.
Parlamentarul elveþian a realizat acest raport în urma studierii imaginilor din satelit ale locaþiilor suspecte precum ºi a evidenþelor þinute de Uniunea Europeanã în ceea ce priveºte zborurile care trec sau fac escale în spaþiul comunitar. Folosind ºi mãrturiile suspecþilor eliberaþi, el conchide cã cel puþin o sutã de persoane ar fi fost mutate dintr-o þarã în alta în acest fel.
Statele Unite au apãrat procedeul transferului de suspecþi, afirmând cã acesta este un instrument vital în lupta cu terorismul. Washingtonul a negat de asemenea acuzaþiile potrivit cãrora suspecþii ar fi fost torturaþi.
Comentarii articol (0)