Condiþiile ºi procedurile de acordare a permiselor de ºedere ca urmare a punerii in aplicare a Protocolului II al Acordului de libera circulaþie între Uniunea Europeanã ºi Confederaþia Elveþiana (extinderea la România ºi Bulgaria) incepand din 1.06.2009:
Autor: Av. Camelia Costea
Martin Rechtsanwälte – Attorneys at Law
I. Condiþiile generale:
In baza Protocolului II al Acordului de liberã circulaþie intre Uniunea Europeanã ºi Confederaþia Elveþianã, care va intra in vigoare la data de 1.06.2009, incepând cu aceastã datã cetãþenii români ºi bulgari vor avea posibilitatea de a trãi ºi a munci in Elveþia.
Pentru România ºi Bulgaria au fost stabilite, la fel ca ºi in cazul statelor membre ale acordurilor anterioare, urmatoarele perioade de tranziþie menite sã asigure o deschidere treptatã ºi controlatã a pieþei de muncã:
I. Prima etapã: o perioadã de ºapte ani, respectiv pânã la data de 1.06.2016 cand va exista un control al pieþei de muncã, respectiv limitari ale dreptului de angajare în Elveþia. Aceste limitãri se referã la stabilirea contingentelor, principiul prioritaþii naþionale si controlul condiþiilor de muncã.
II. A doua etapã: o perioadã de trei ani, intre 2016 si 2019 cand se va trece la etapa unei libere circulaþii neîngrãdite dar cand va fi in vigoare o clauzã de protecþie specialã care va permite reducerea numãrului de permise de muncã, respectiv reintroducerea contingentelor în condiþiile unei imigraþii prea puternice.
Anul 2019 va marca trecerea la etapa unei libere circulaþii neîngrãdite.
1. Contingentele:
reprezintã numãrul anual maxim de permise de muncã pe care autoritaþile elveþiene le vor acorda pentru lucrãtorii care provin din România si Bulgaria. Contingentele au fost stabilite pentru lucrãtorii din ambele þãri si nu pentru fiecare þarã in parte iar permisele de muncã se vor acorda in ordinea solicitarii acestora.
Contingentele pentru România si Bulgaria dupa intrarea in vigoare a acordului privind libera circulaþie la data de 1.06.2009, comunicate de catre Oficiul Federal de Migratie din Elvetia sunt urmatoarele:
2. Principiul prioritãþii naþionale:
înseamnã prioritatea la angajare a cetãþenilor elveþieni ºi ai statelor membre ale UE aderate anterior. Aceasta inseamna cã un angajator elvetian poate angaja un lucrãtor roman sau bulgar numai dacã pentru locul de muncã respectiv nu a gãsit un cetãþean elveþian sau din celelalte 27 de state membre care au aderat anterior la UE.
Angajatorul care doreºte sã angajeze un lucrãtor român sau bulgar este obligat sã justifice autoritãþilor motivul pentru care respectivul loc de muncã nu poate fi ocupat de un lucrãtor elveþian sau din celelalte state UE. Justificarea se va putea face prin dovada publicitaþii si organizarea interviului sau a concursului pentru postul respectiv sau prin explicarea necesitãþii intrunirii de catre persoana angajata a unor calificari sau experienþe specifice(cunoaºterea limbii române, relaþii de colaborare sau afaceri cu România, experienþa de munca in Estul Europei etc.)
3. Controlul condiþiilor de muncã:
inseamna ca salariile ºi condiþiile contractelor de muncã vor fi verificate pentru a nu se putea practica niveluri inferioare ale salariilor sau conditii dezavantajoase de muncã in raport cu cele existente pe piaþa forþei de muncã. Astfel inainte de a se elibera un permis de muncã, Oficiul de muncã al cantonului va controla nivelul salariului ºi condiþiile de munca astfel încât sã previnã angajarea de lucrãtori români sau bulgari pentru salarii mai mici sau condiþii de lucru inferioare celor prevazute de normele elvetiene.
In Confederaþia Elveþianã munca în absenþa unui contract de muncã (aºa-numita „muncã la negru”) este interzisã si sanctionatã.
II. Procedura pentru obþinerea permiselor de muncã:
1. Cautarea ºi gasirea unui contract de munca in Confederaþia Elveþianã:
Confederaþia Elveþianã ºi Uniunea Europeanã au decis cooperarea în materie de distribuire a informaþiilor în vederea ocupãrii locurilor de muncã. Locurile de muncã vacante vor fi anunþate pe site-ul http://europa.eu/eures .
Persoanele care doresc sã se deplaseze personal in Elveþia in vederea gasirii unui loc de muncã trebuie sa dispuna de mijloacele financiare necesare ºederii. Se recomanda totodata sa posede o asigurare de calatorie. Aceste persoane pot intra in Elveþia farã vizã ºi pot ramane pe teritoriul Elveþiei timp de 90 de zile fara a fi necesarã solicitarea unui permis de ºedere. Este totusi necesar ca in termen de 8 zile de la intrarea in þara sa se inregistraze la primaria de unde vor locui.
Daca ºederea in vederea cautarii unui loc de muncã pe teritoriul Elveþiei se prelungeºte mai mult de 90 de zile, persoana va trebui sa solicite Oficiului de Migraþie al cantonului in care locuieºte un permis de ºedere pentru incã 90 de zile. Acest permis poate fi prelungit pana la un an de zile dacã se face dovada ca s-a cautat un loc de munca ºi cã sunt sanse reale sã se gãseasca unul. In toata perioada cat o persoanã iºi cautã un loc de muncã beneficiazã consultanþã din partea Oficiului Federal pentru Ocuparea Forþei de Muncã la fel ca ºi cetãþenii elveþieni. Mai multe informaþii se gãsesc la: www.rav.ch. Dovada cãutarii unui loc de muncã se face prin intocmirea unei liste cu firmele care au fost contactate in vederea obþinerii unui loc de muncã.
Nu vor fi acceptaþi in Elveþia solicitanþii de ajutoare de ºomaj sau de ajutoare sociale.
2. Obþinerea acordului de la Oficiul de muncã:
Angajatorul care doreºte sa angajeze un cetaþean român sau bulgar va trebui sa prezinte Oficiului de Munca al cantonului modelul de contract, pentru a fi verificat sub aspectul respectarii nivelului salariului si a condiþiilor de muncã.
Totodata angajatorul va trebui sã facã dovada respectarii principiului prioritaþii naþionale, respectiv a faptului ca nu a gasit pentru postul respectiv un angajat cetãþean elveþian sau din celelalte 27 de state membre care au aderat anterior la UE sau sa explice de ce a fost preferat cetaþeanul român sau bulgar. Daca toate aceste condiþii sunt intrunite Oficiul cantonal de munca va elibera acordul de obþinere a permisului de muncã.
3. Obþinerea permisului de muncã:
Pentru perioade de desfaºurare a unei activitaþi lucrative pe teritoriul Confederaþiei Elveþiene care nu depãsesc 3 luni pe an nu este necesarã obþinerea unui permis de muncã. Prin urmare obþinerea permisului de muncã este necesara doar daca perioada de timp lucratã va depãsi 3 luni pe an. Pentru obþinerea permisului de muncã se va depune la Oficiul cantonal de Migraþie o cerere tip de acordare a permisului, contractul si acordul Oficiului de Muncã. Dacã numarul maxim anual de permise (contingentele) nu este epuizat, se va elibera permisul de muncã.
Totodata este obligatoriu ca in primele 3 luni de la stabilirea in þara sa incheie o asigurare de sanatate in Elvetia. Alegerea asiguratorului este la latitudinea fiecãrei persoane în parte. Mai multe informaþii pot fi accesate pe site-ul Oficiului Federal pentru Asigurãri Medicale: www.kvg.org
4. Tipuri de permise de muncã:
Tip B (permis de ºedere): eliberat pe baza unui contract de muncã pe durata nedeterminatã sau pe duratã determinatã mai mare de 1 an; valabil 5 ani;
Tip L (permis de scurtã sedere): eliberat pe baza unui contract de muncã pe durata determinatã de panã la 1 an, sau pentru perioade de pregãtire profesionalã de pânã la 1 an; valabil pe o duratã egalã cu durata contractului de muncã sau a perioadei de pregatire profesionalã de pana la un an;
Tip G (permis pentru activitati transfrontaliere): eliberat pentru lucrãtorii transfrontalieri; valabil pe o duratã de panã la 1 an;
Tip C (rezidenta): eliberat în urma unei ºederi pe teritoriul elveþian de cel puþin 10 ani dintre care ultimii 5 ani neintrerupt (permisele pentru pregatire profesionala nu se iau in considerare); reprezintã rezidenþa permanentã in Confederaþia Elveþianã si nu mai e condiþionat de existenþa unui contract de muncã.
5. Prelungirea permiselor de muncã:
Dispoziþiile referitoare la durata si prelungirea permiselor de munca se vor aplica si cetatenilor români si bulgari care detin deja un permis de munca in Confederaþia Elvetianã.
La expirarea unui permis de ºedere (tip.B), acesta se poate prelungi cu inca 5 ani dacã se posedã in continuare un contract de muncã pe duratã nedeterminatã sau dacã s-a incheiat un nou contract de muncã pe duratã mai mare de un an. Pentru persoanele care s-au aflat in ºomaj involuntar o perioadã mai lungã de 12 luni, permisul se poate prelungi numai cu un an.
La expirarea unui permis de scurtã ºedere (tip.L), se poate obþine un permis de ºedere pe o durata de ºase luni in vederea cautarii unui nou contract de muncã. Dacã se obþine un nou contract de muncã pentru o perioadã mai micã de un an, permisul se prelungeºte pânã la terminarea acestei perioade. Dacã se obþine un nou contract de muncã pe duratã nedeterminatã sau mai mare de un an, se va putea obþine in continuare un permis de ºedere (tip.B).
6. Situaþii care pot sa intervinã in derularea contractului de muncã:
Somajul involuntar, boala sau accidentul nu afecteazã dreptul de ºedere.
Persoanele care ºi-au pierdut permanent capacitatea de munca au drept de ºedere inca 2 ani.
Persoanele care se pensioneazã pot sa ramanã in Elveþia daca au locuit in Elveþia cel puþin trei ani consecutiv ºi au lucrat cel putin 12 luni consecutiv înainte de a ieºi la pensie.
Persoanele care dupã data de 1.06.2009 se vor afla in posesia unui permis de ºedere (tip.B), dupã care vor parasi Elveþia, vor putea reveni pentru a lucra in Elveþia inca 6 ani de la plecare.
Persoanele care iºi schimbã domiciliul sau locul de muncã au obligaþia de a incunostiinþa autoritãþile locale (primariile) atat la venirea cat ºi la plecarea din localitate.
Persoanele care se aflã in posesia unui permis de sedere au dreptul la reunificarea familiei (aducerea familiei in Elveþia) dacã posedã suficiente mijloace financiare pentru intreþinerea acestora ºi o locuinþa corespunzatoare. Membrii de familie sunt consideraþi soþul/soþia, copiii pana la varsta de 21 de ani aflaþi in intreþinere, parinþii ºi socrii aflati in intreþinere (pentru cei cu permis de muncã!).
Membrii de familie vor obþine un permis de ºedere de aceeaºi durata cu titularul dreptului ºi au la randul lor dreptul de a munci in Elveþia indiferent dacã sunt la rândul lor cetãþeni ai unor state membre UE sau nu. Copiii au dreptul de a urma o unitate de invaþamant. Invaþamantul este obligatoriu iar invaþamntul public este gratuit incepand cu cei doi ani pregatitori anterior inceperii ºcolii.
#PAGEBREAK#
III. Procedura pentru obþinerea permiselor pentru desfaºurarea activitãþilor independente:
1. Indeplinirea condiþiei generale privind deþinerea mijloacelor financiare:
Principala condiþie a acceptãrii cetãþenilor romani ºi bulgari sa desfãºoare activitãþi lucrative independente pe teritoriul Elveþiei, presupune acoperirea activitãþii economice din resurse proprii ºi pe riscul acestora.
2. Obþinerea permisului de sedere:
Solicitanþii desfaºurarii unei activitaþi independente pot solicita si obþine iniþial de la Oficiul de Migratie al cantonului in care vor locui, un permis de ºedere temporar valabil 6-8 luni pentru perioada de instalare. Ulterior, în mãsura în care vor putea demonstra cã sunt capabili sã desfãºoare respectiva activitate independenta in Elveþia, pot solicita eliberarea unui permis de ºedere valabil 5 ani. Sunt considerate dovezi ale desfasurarii unei activitãþi independente: extrasul contului bancar, certificatul de înregistrare a unei companii, extrasul asigurãrii sociale sau extrasul plãþii impozitelor.
3. Situaþii care pot sa intervinã in desfaºurarea activitãþilor independente:
Lucrãtorii independenþi au dreptul sa-ºi schimbe domiciliul cu obligaþia de a anunþa autoritaþile locale (primariile) din localitaþile din care si in care se muta.
Lucratorii independenþi care se decid sã renunþe la activitatea independentã beneficiazã de dreptul de a ocupa un loc de muncã.
IV. Furnizarea de servicii transfrontaliere:
Acordul privind libera circulaþie a persoanelor prevede ºi o liberalizare limitatã a furnizãrii de servicii transfrontaliere. Aceste prevederi se aplicã furnizorilor de activitãþi lucrative independente ºi companiilor înregistrate într-o þarã membrã UE care furnizeazã servicii în Confederaþia Elveþianã. Perioada acceptatã de furnizare a serviciilor este limitatã la 90 de zile.
Sunt exceptate serviciile reglementate prin acorduri bilaterale UE-CH, cum sunt cele de achiziþii publice, transport rutier, feroviar ºi aerian. Pentru aceste servicii sunt eliberate permise pentru durata prevãzutã de furnizare, indiferent de durata. Activitatea de servicii din domeniile recrutare de personal sau servicii financiare nu intrã în aceastã categorie. Pentru furnizarea de servicii financiare este necesarã autorizare.
V. Procedura pentru obþinerea permiselor de studiu:
1. Indeplinirea condiþiei generale privind posibilitatea intretinerii:
Cetaþenii români ºi bulgari care vor dori sa studieze in Confederaþia Elveþianã trebuie sã dispunã de mijloacele financiare necesare pentru a se putea intreþine pe toata durata studiului. In acest sens pot fi solicitate de catre autoritaþi extrase de cont sau alte dovezi sau garanþii privind posibilitaþile de intreþinere (spaþiul de locuit, rente, burse etc.).
Persoanele aflate in Elveþia la studiu sau pregatire profesionalã pot munci maxim 15 ore pe sãptãmânã. Persoanele care doresc sa lucreze mai mult de 15 ore pe sãptãmânã, vor fi tratate ca ºi forþã de muncã ºi vor trebui sa solicite un permis de muncã ºi nu unul de studii.
2. Inscrierea la instituþia de invãþãmânt, de studiu sau de pregatire profesionalã din Elvetia:
Pentru identificarea ºi gãsirea formei de invãþãmânt, de studiu sau de pregatire profesionalã doritã pot fi consultate paginile de web ale instituþiilor de invãþãmânt ºi se va urmari indeplinirea condiþiilor solicitate de catre acestea ºi care pot diferi de la o unitate la alta (ex. cunoaºterea limbii de studiu; unele universitãþi pretind trecerea unui examen de limbã sau prezentarea unor atestate de cunoaºtere a limbii). Pentru cei care au urmat o parte a anilor de studii in þarã este posibil sa le fie recunoscutã aceastã perioada in funcþie de perioada de studiu ºi materiile de invaþamânt studiate. Cu privire la indeplinirea condiþiilor impuse de instituþiile de invaþamânt trebuie contactate in mod direct aceste instituþii. Tot instituþiile de invaþamant sunt cele care dispun cu privire la acordarea burselor de studii.
Persoanele care doresc sã se deplaseze personal in Elveþia in vederea identificarii instituþiei de invaþamânt pot intra in Elveþia farã vizã ºi pot rãmane pe teritoriul Elveþiei timp de 90 de zile fãrã a fi necesarã solicitarea unui permis de ºedere. Este totusi necesar ca in termen de 8 zile de la intrarea in þara sa se inregistreze la primaria de unde vor locui. Totodatã se recomandã sã se posede o asigurare medicalã de cãlatorie.
Dacã condiþiile solicitate de instituþia de invãþamânt sunt intrunite se poate solicita inscrierea la studiul sau pregãtirea profesionalã doritã.
Taxele ºi comisioanele percepute de universitãþile elveþiene difera de la o instituþie la alta ºi este posibil ca acestea sa fie mai mari pentru studenþii Uniunii Europene decat pentru studenþii elveþieni.
3. Obþinerea permisului de studii sau pregatire profesionalã:
Pentru obþinerea permisului de studii se va depune la Oficiul cantonal de Migraþie o cerere tip de acordare a permisului ºi dovezile de indeplinire a condiþiilor enunþate: actul de inscriere la instituþia de invãþãmânt ºi dovada deþinerii mijloacelor financiare.
Totodatã este necesar ca in primele 3 luni de la stabilirea in þarã sa se incheie o asigurare medicalã de sãnãtate. Alegerea asigurãtorului este la latitudinea fiecãrei persoane în parte. Mai multe informaþii pot fi accesate pe site-ul Oficiului Federal pentru Asigurãri Medicale: www.kvg.org .
4. Tipuri de permise de studii:
Tip B: eliberat pentru o duratã de studiu sau pregatire profesionalã mai mare de 1 an; valabil 1 an; se reinnoieºte anual panã la terminarea studiului sau pregãtirii profesionale.
Tip L: eliberat pentru o duratã de studiu sau de pregãtire profesionalã de pânã la 1 an; valabil pe o duratã egalã cu durata studiului sau a perioadei de pregatire profesionalã de pana la un an.
5. Situaþii care pot sa aparã pe durata studiului sau a perioadei de pregatire profesionalã:
Persoanele care iºi schimbã domiciliul au obligaþia de a incunoºtiinþa autoritãþile locale (primãriile) atat la venirea cat ºi la plecarea din localitate.
Persoanele care se aflã in posesia unui permis de ºedere au dreptul la reunificarea familiei (aducerea familiei in Elveþia) dacã posedã suficiente mijloace financiare pentru intreþinerea acestora ºi o locuinþã corespunzãtoare. Membrii de familie sunt consideraþi soþul/soþia si copiii minori. Membrii de familie vor obþine un permis de ºedere de aceeaºi duratã cu titularul dreptului ºi au la rândul lor dreptul de a munci in Elveþia indiferent dacã sunt la rândul lor cetãþeni ai unor state membre UE sau nu. Copiii au dreptul de a urma o unitate de invãþãmânt. Invãþãmântul este obligatoriu iar invãþãmântul public este gratuit incepand cu cei doi ani pregãtitori anterior inceperii ºcolii.
VI. Recunoaºterea diplomelor:
Tot în baza acestui acord existã o recunoaºtere reciprocã a diplomelor profesionale. Pentru þãrile membre ale UE sunt recunoscute, în principiu, calificãrile profesionale dacã acestea corespund unor standarde minime. Recunoaºterea este pevãzutã doar pentru profesii care sunt reglementate ºi recunoscute prin diplome oficiale. În plus este necesar ca formarea profesionalã din diferitele þãri sã aibã acelaºi nivel. Un acord bilateral de recunoaºtere reciprocã a diplomelor este încheiat de Confederaþia Elveþianã cu fiecare dintre statele membre UE cãrora li se aplicã Acordul de liberã circulaþie.
Informaþii privind recunoaºterea diplomelor se pot obþine de la Federal Office for Professional Education and Technology Berne www.bbt.admin.ch iar cu privire la recunoaºterea gradelor universitare de la Swiss ENIC Berne www.crus.ch/deutsch/enic.
VII. Recunoasterea profesiilor:
Uniunea Europeanã a emis recomandãri speciale pentru recunoaºterea câtorva activitaþi profesionale precum: medic, dentist, farmacist, chirurg veterinar, sora medicalã, avocat ºi arhitect. Aceasta înseamnã cã aceste persoane pot sã-ºi exercite profesia ºi în Elveþia. Mai multe informaþii se pot obþine de la organizaþiile profesionale ale fiecareia dintre aceste profesii în parte, din cantonul in care se doreste exercitarea profesiei (conditiile si procedurile pot sa difere de la un conton la altul).
VIII. Sistemul de asigurari sociale:
Cu privire la sistemul de asigurãri sociale, potrivit Acordului privind libera circulaþie, fiecare þarã îºi pãstreazã propriul sistem de asigurãri sociale. Asigurãrile vor fi însã coordonate astfel încât angajaþii sã nu-ºi piardã drepturile sociale dobândite din munca într-o altã þarã, respectiv sã se þinã cont de perioadele de timp lucrate ºi pe teritoriul celorlalte state.
IX. Permise de conducere:
Permisele de conducere nu intrã sub incidenþa Acordului privind libera circulaþie a persoanelor, însa statul elveþian recunoaºte ºi echivaleaza permisele de conducere obþinute în statele membre UE.
X. Achiziþia de proprietaþi imobiliare in Elveþia:
Cetãþenii europeni au aceleaºi drepturi ca ºi cetãþenii elveþieni în ceea ce priveºte dobandirea proprietãþilor imobiliare. Dacã se paraseste Elveþia nu este obligatoriu sa se instraineze proprietatea.
Firmele de avocaturã nu pot intermedia obþinerea contractelor de muncã insa pot consilia, reprezenta sau asista persoanele interesate pe parcursul incheierii contractelor ºi a derulãrii procedurilor de obþinere mai rapida a permiselor de ºedere, de muncã sau de studii, atãt pentu titulari cat ºi pentru membrii de familie ai acestora.
Comentarii articol (0)