ACCES GRATUIT
Solutionarea refuzului nejustificat al asociatiei de proprietari privind stabilirea sediului social
Potrivit art 64 din Legea nr 114 / 1996, Republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie situate in cladiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociatiei de proprietari.
Articolul continuă mai jos
In vederea efectuarii acestei schimbari,este necesar avizul favorabil al proprietarilor si, dupa caz, al titularilor contractelor de inchiriere din locuintele cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatial supus schimbarii.
De asemenea, in conformitate cu dispozitiile prevazute de art 11 alin 2 din Ordonanta Guvernului nr. 85 / 2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobata prin Legea nr. 234 / 2002, schimbarea destinatiei apartamentului de catre proprietar sau chirias se face numai pe baza hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, cu acordul proprietarilor direct afectati.
Din analiza continutului celor doua texte de lege sus indicate, rezulta ca, atunci cand se schimba destinatia apartamentului este necesar acordul asociatiei de proprietari si acordul proprietarilor direct afectati.Prin urmare, stabilirea sediului unei societati comerciale in imobilul proprietarului unui apartament individual presupune acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor direct afectati.
De principiu, nu pare sa existe nici o problema deosebita atata timp cat atat asociatia cat si vecinii imediat invecinati cu titularul dreptului de proprietate al apartamentului isi exprima acordul in scris, in vederea stabilirii sediului social al societatii comerciale.
Ce se intampla, insa, daca din motive necunoscute unul dintre vecinii (direct afectati) sau asociatia prin presedinte si administrator refuza sa isi dea in scris avizul favorabil.
Se pot distinge doua ipoteze:
1. Prima este cea in care vecinii direct afectati sau presedintele asociatiei nu sunt de acord cu stabilirea sediului social al societatii din motive intemeiate ( de exemplu, desfasurarea activitatii societatii este de natura a produce zgomot).
2. Cea de a doua ipoteza este cea in care sociatatea comerciala urmeaza sa isi stabileasca sediul social fara activitate, deci sa isi tina numai actele firmei acolo, iar unul din vecinii (direct afectati) sau presedintele asociatiei nu este de acord cu stabilirea sediului social in aceste conditii, din motive pur subiective si fara nici o logica sau vreo justificare plauzibila. [...]
Citeste integral articolul “Solutionarea refuzului nejustificat al asociatiei de proprietari privind stabilirea sediului social” in
InfoSRL.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)