ACCES GRATUIT
Un nou instrument de finantare cu divizarea riscului
Investitiile in cercetare, dezvoltare si inovare reprezinta un factor cheie pentru cresterea competitivitatii si garanteaza, pe termen lung, cresterea economica si angajarea fortei de munca in Europa. In cadrul strategiei Lisabona, adoptata in anul 2000, Europa si-a fixat ca obiectiv sa devina economia cunosterii cea mai competitiva si dinamica din lume.
Articolul continuă mai jos
Gasirea unor surse de finantare pentru proiectele de cercetare si inovare este destul de dificila datorita nivelului relativ ridicat de incetitudine si de risc precum si datorita naturii acestor proiecte:
-produse si tehnologii complexe;
-piete absolut noi;
-active incorporale;
-informatii greu de evaluat din punct de vedere financiar.
Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) s-au asociat pentru a crea un mecanism de finantare cu divizarea riscului (MFDR). Acest mecanism faciliteaza accesul la finantare prin acordarea de imprumuturi pentru companii private sau institutii publice care dezvolta activitati in domeniile:
-cercetare, dezvoltare tehnologica;
-investitii in inovare.
MFDR are la baza principiul divizarii riscului creditului intre Comunitatea Europeana si BEI si creste capacitatea BEI de a acorda imprumuturi si garantii pentru proiecte cu risc superior celui celui acceptat de investitori. MFDR completeaza instrumentele de finantare deja existente, respectiv subventiile nationale si comunitare, fondurile proprii.
Uniunea Europeana si BEI contribuie fiecare cu cate un miliard de euro, in perioada 2007-2013, ceea ce va permite deblocarea unor finantari suplimentare. MFDR acopera riscurile suportate de BEI atunci cand acorda un imprumut direct sau cand garanteaza imprumuturi acordate de intermediari financiari.
Intr-o prima faza, MFDR va ajuta intreprinderile medii si mari din domeniul inovatiei si intreprinderile cu activitati de cercetare la scara mare. Mecanismul va putea fi utilizat si de entitati publice si private, indiferent de dimensiune si de regimul proprietatii, care promoveaza activitatile de cercetare, dezvoltare si inovare (IMM-uri, organisme de cercetare si parteneriate public-privat care contribuie la indeplinirea obiectivelor celui de-al 7lea Program Cadru pentru cercetare si dezvoltarea tehnologiilor).
BEI va propune linii de credit cu divizarea riscului intregii retele de banci partenere din toate statele membre si din statele asociate, in vederea finantarii proiectelor de talie mica. Aceste linii de credit vor creste capacitatea bancilor de a finanta proiecte de cercetare-dezvoltare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)