In sedinta din 28 iunie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Normele Metodologice privind acordarea gratuitatii dreptului la transport interurban pentru persoanele cu handicap, informeaza un comunicat al Executivului.
Normele metodologice reglementeaza modalitatea de acordare a gratuitatii la transportul interurban pentru persoanele cu handicap, modelul biletului de calatorie gratuita si tariful acesteia, modul de utilizare de catre persoanele cu handicap, asistentii personali sau insotitorii acestora. De asemenea, este stabilita si modalitatea de decontare a biletelor de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului - judetene, locale, si ale municipiului Bucuresti.
Beneficiarii gratuitatilor pentru transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, sunt urmatoarele categorii de persoane:
- persoane cu handicap grav;
- persoane cu handicap accentuat;
- insotitorii persoanelor cu handicap grav, numai in prezenta acestora;
- asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav;
- insotitorii copiilor cu handicap accentuat;
- persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu, precum si asistentii personali sau insotitorii acestora.
Persoanele cu handicap, precum si asistentii personali sau insotitorii acestora vor utiliza biletele de calatorie gratuite emise de catre organele abilitate.
Persoanele cu handicap grav si accentuat care beneficiaza de facilitati pentru transportul interurban pe calea ferata, auto sau fluvial, atat in baza Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cat si potrivit altor prevederi legale, nu pot cumula aceste facilitati.
Asistentii personali sau insotitorii persoanelor cu handicap calatoresc in baza biletelor speciale de calatorie gratuita aferente persoanei cu handicap, pe care se inscrie mentiunea „asistent personal”, respectiv „insotitor”.
Biletele de calatorie gratuita sunt valabile si in prima luna calendaristica – ianuarie a anului urmator celui pentru care au fost distribuite beneficiarilor.
Biletele de calatorie gratuita pe calea ferata sunt valabile numai pentru tren de persoane, clasa a II-a si tren accelerat, clasa a II-a. Folosirea acestor bilete la clasa I, clasa business sau la trenurile de rang superior: rapid, intercity, la vagon de dormit, vagon cuseta sau pe o alta ruta decat cea inscrisa pe bilet se face numai cu plata integrala a diferentelor tarifare corespunzatoare, inclusiv a tichetelor de rezervare. Biletul de calatorie gratuita da dreptul la intreruperea calatoriei de pana la 5 zile.
In cazul in care posesorul biletului de calatorie gratuita renunta la calatorie, acesta va solicita unitatii de transport viza de neutilizare si restituirea cuponului statistic, pe care il poate folosi pentru o alta calatorie, dar numai pentru ruta inscrisa initial.
Solicitarea de restituire se poate face numai in cursul lunii in care s-a dorit calatoria initiala la unitatea unde s-a prezentat biletul de calatorie gratuita pentru viza. Tariful biletului de calatorie gratuita este cel din ziua efectuarii calatoriei, sau din ziua emiterii biletului pentru legitimatiile de calatorie eliberate cu anticipatie.
La controlul biletelor de calatorie, utilizatorul va prezenta atat biletul de calatorie gratuita, cat si actul de identitate. Persoanele care nu pot justifica utilizarea biletelor speciale de calatorie gratuita sunt considerate ca fiind fara legitimatie de calatorie si vor fi tratate in conformitate.
Comentarii articol (1)