Norma din 28/06/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 487 din 20/07/2007.
Art. 1. - Potrivit prevederilor art. 22 alin. (1)-(5) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, urmatoarele categorii de persoane:
a) persoanele cu handicap grav;
b) persoanele cu handicap accentuat;
c) insotitorii persoanelor cu handicap grav, numai in prezenta acestora;
d) asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav;
e) insotitorii copiilor cu handicap accentuat, numai in prezenta acestora;
f) persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu;
g) asistentii personali sau insotitorii persoanelor cu handicap care au afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu.
Art. 2. - Persoanele cu handicap grav si accentuat care beneficiaza de facilitati pentru transportul interurban pe calea ferata, auto sau fluvial, atat in baza Legii nr. 448/2006, cat si potrivit altor prevederi legale, nu pot cumula aceste facilitati.
Art. 3. - Pentru calatoria gratuita pe calea ferata, la alegere, cu tren de persoane sau accelerat, clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, persoanele cu handicap, precum si asistentii personali sau insotitorii acestora vor utiliza biletele de calatorie emise de catre organismele abilitate. Asistentii personali sau insotitorii persoanelor cu handicap calatoresc in baza biletelor speciale de calatorie gratuita acordate persoanei cu handicap, pe care se inscrie mentiunea "asistent personal", respectiv "insotitor".
Art. 4. - Operatorii de transport interurban vor incheia conventii privind transportul de calatori cu fiecare directie generala de asistenta sociala si protectia copilului judeteana sau locala a sectoarelor municipiului Bucuresti, denumite in continuare DGASPC, cu respectarea prevederilor prezentei hotarari.
Art. 5. - Biletele de calatorie gratuita pentru transportul interurban se tiparesc de catre operatorii de transport, costul tiparirii fiind suportat din bugetul DGASPC.
Art. 6. - (1) Calatoriile gratuite pe calea ferata se efectueaza pe baza biletului de calatorie gratuita, dus-intors, acordat in baza Legii nr. 448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de DGASPC, al carui model este prevazut in anexa nr. 1.
(2) Biletele de calatorie gratuita pe calea ferata sunt tiparite pe hartie de culoare galbena, cu filigran "CFR Calatori" in masa hartiei, nominale, netransmisibile si anuale. Biletele de calatorie gratuita au tiparite aceeasi serie, care reprezinta initialele judetului, si acelasi numar pe fiecare dintre partile componente, in caseta oranj, care devine fluorescenta sub actiunea razelor UV, precum si numele judetului sau al sectorului de care apartine beneficiarul. Anul calendaristic de valabilitate este tiparit in intregime.
(3) In anul 2007 se utilizeaza in paralel si biletele prevazute in anexa nr. 2, care au anul 2007 tiparit sau aplicat prin stampilare.
(4) Biletele de calatorie gratuita sunt valabile si in prima luna calendaristica - luna ianuarie a anului urmator celui pentru care au fost distribuite beneficiarilor.
(5) Biletele de calatorie gratuita pe calea ferata sunt valabile numai pentru tren de persoane, clasa a II-a, si tren accelerat, clasa a II-a. Folosirea acestor bilete la clasa I, clasa business sau la trenurile de rang superior: rapid, intercity, la vagon de dormit, vagon cuseta sau pe o alta ruta decat cea inscrisa pe bilet se face numai cu plata integrala a diferentelor tarifare corespunzatoare, inclusiv a tichetelor de rezervare.
Art. 7. - (1) Biletul de calatorie gratuita da dreptul la intreruperea calatoriei de pana la 5 zile.
(2) In cazul in care posesorul biletului de calatorie gratuita renunta la calatorie, acesta va solicita unitatii de transport viza de neutilizare si restituirea cuponului statistic, pe care il poate folosi pentru o alta calatorie, dar numai pentru ruta inscrisa initial. Solicitarea de restituire se poate face numai in cursul lunii in care s-a dorit calatoria initiala, la unitatea unde s-a prezentat biletul de calatorie gratuita pentru viza.
(3) Tariful biletului de calatorie gratuita este cel din ziua efectuarii calatoriei sau din ziua emiterii biletului pentru legitimatiile de calatorie eliberate cu anticipatie.
(4) Operatorul de transport de calatori intocmeste "Decontul prestatiilor efectuate pentru beneficiarii Legii nr. 448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru judetul/sectorul .... pe luna ..... anul ....", decont care, impreuna cu centralizatorul insotit de cupoanele statistice si factura, se inainteaza catre DGASPC pana la data de 25 a lunii in curs pentru luna expirata.
(5) In vederea asigurarii transferului de la bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap al sumelor aferente decontarii prestatiilor efectuate de catre operatorii de transport interurban, DGASPC vor depune necesarul de fonduri pana la data de 30 a lunii in curs pentru luna expirata.
(6) Cheltuielile aferente prestatiilor efectuate cu transportul interurban se deconteaza din bugetul DGASPC, din transferuri de la bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.
Art. 8. - (1) Insotitorii sau asistentii personali ai persoanelor cu handicap calatoresc astfel:
a) in baza biletelor de calatorie gratuita acordate conform prevederilor legale in vigoare, pe care emitentul a bifat cu X categoria "insotitor" sau "asistent personal" pentru biletele de calatorie gratuita prevazute in anexa nr. 1;
b) in baza biletelor de calatorie gratuita acordate conform prevederilor legale in vigoare, pe care se inscrie mentiunea "pentru insotitor", respectiv "pentru asistent personal" la rubrica rezervata numelui, cu semnatura si stampila unitatii emitente, pentru biletele de calatorie gratuita prevazute in anexa nr. 2.
(2) Insotitorii calatoresc numai insotindu-l pe titular, iar asistentii personali pot calatori fara sa insoteasca persoana cu handicap. Asistentii personali se legitimeaza cu actul de identitate.
Art. 9. - (1) Biletul de calatorie gratuita pentru persoanele cu handicap si asistentii personali sau insotitorii acestora, precum si cupoanele statistice se completeaza de catre utilizator, cu cerneala sau pix cu pasta, cu numele si prenumele persoanei beneficiare, statia de plecare si statia de destinatie si se prezinta pentru viza la casele de bilete ale statiilor sau agentiilor de voiaj de cale ferata, fluvial sau auto inainte de inceperea calatoriei. Casierul statiei sau agentiei de voiaj de cale ferata, fluvial sau auto va retine cuponul statistic si va elibera biletul de calatorie gratuita.
(2) Biletul de calatorie gratuita si cupoanele statistice vor purta stampila DGASPC care le elibereaza.
(3) La controlul biletelor de calatorie, utilizatorul va prezenta atat biletul de calatorie gratuita, cat si actul de identitate. Persoanele care nu pot justifica utilizarea biletelor speciale de calatorie gratuita sunt considerate ca fiind fara legitimatie de calatorie si vor fi tratate in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Art. 10. - (1) Decontarea biletelor de calatorie gratuita pentru transportul interurban se va efectua lunar de DGASPC care au eliberat biletele, pe baza decontului si a centralizatorului insotit de cupoanele statistice, la tarifele sau in cuantumul stabilit prin conventia incheiata cu societatile comerciale de transport interurban.
(2) Operatorii de transport interurban raspund de realitatea si exactitatea datelor prezentate, in conditiile prevazute de lege.
Art. 11. - Anexele nr. 1 si 2*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
___________
*) Anexele nr. 1 si 2 sunt reproduse in facsimil.
ANEXA Nr. 1
la normele metodologice
FATA BILETULUI
VERSOUL BILETULUI
ANEXA Nr. 2
la normele metodologice
FATA BILETULUI
VERSOUL BILETULUI
Comentarii articol (0)