1. (1) Persoanele fizice si juridice care datoreaza taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule pot solicita organului fiscal competent calculul acesteia pe baza cartii de identitate a vehiculului, prezentata in original.
(2) Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule datorata de persoanele fizice sau juridice cu ocazia primei inmatriculari in Romania se calculeaza de catre organul fiscal competent la punctele organizate in cadrul unitatilor Trezoreriei Statului.
(3) Prin organ fiscal competent se intelege unitatea fiscala competenta in administrarea persoanei fizice/juridice sau, in cazul persoanelor fizice neinregistrate fiscal, unitatea in a carei raza teritoriala acestea isi au domiciliul/resedinta.
2. (1) Calculul taxei speciale se face pe baza urmatoarelor elemente, cuprinse in cartea de identitate a vehiculului:
a) categoria autovehiculului, inscrisa la randul 1. Pentru autoturismele/autovehiculele prevazute la art. 2141 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se inscrie una dintre categoriile de autovehicule: M1/N1/N2/N3/M2/M3;
b) norma de poluare, reprezentata de ultimele doua caractere ale numarului de omologare inscris la randul 5, cu urmatoarea semnificatie pentru autovehicule:
- E0 sau R0: Non Euro;
- E1 sau R1: Euro 1;
- E2 sau R2: Euro 2;
- E3 sau R3: Euro 3;
- E4 sau R4: Euro 4;
c) capacitatea cilindrica, inscrisa la randul 10 "Motorul" (cilindree-cm3);
d) anul de fabricatie, inscris la randul 5.
In cazul autoturismelor/autovehiculelor noi, pentru care anul de fabricatie este diferit de cel al vanzarii/inmatricularii, vechimea se stabileste dupa cum urmeaza:
- in situatia in care in cartea de identitate a autoturismului/autovehiculului este inscris ca an de fabricatie anul imediat urmator celui in care s-a efectuat achizitia, se considera anul achizitiei ca fiind acelasi cu anul de fabricatie;
- in situatia in care inmatricularea autoturismului/autovehiculului nou, care nu a mai fost niciodata inmatriculat, intervine dupa o perioada mai mare de un an de la data fabricatiei, se considera vechimea ca fiind de pana la un an. Acest fapt va fi dovedit prin prezentarea documentului eliberat de vanzator in acest sens.
(2) Calculul taxei speciale se face in conformitate cu metodologia prevazuta in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, utilizandu-se aplicatia informatica realizata de catre Directia generala a tehnologiei informatiei in acest scop.
3. Modul de calcul al taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule se reflecta in documentul prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura.
4. (1) Documentul privind modul de calcul al taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule se emite in regim de asistenta contribuabililor, se elibereaza pe loc solicitantului si nu poarta stampila unitatii fiscale.
Documentul se editeaza in doua exemplare, cu ajutorul aplicatiei informatice:
- un exemplar se pastreaza de organul fiscal competent, impreuna cu o copie a cartii de identitate a vehiculului. Copia cartii de identitate se certifica de catre organul fiscal pentru conformitate cu originalul;
- un exemplar se inmaneaza solicitantului.
(2) Pe baza documentului privind modul de calcul al taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, persoana fizica sau juridica efectueaza plata taxei in contul de venituri al bugetului de stat deschis la unitatile Trezoreriei Statului, prin modalitatile prevazute de lege.
5. Persoanele din cadrul organului fiscal competent desemnate sa utilizeze aplicatia informatica prevazuta la pct. 2 si sa semneze documentul prevazut in anexa la prezenta procedura se stabilesc prin decizie a conducatorului organului fiscal.
Comentarii articol (0)