Tot mai multi dintre noi ne intrebam cum sa ne investim cat mai eficient banii: ii depunem la banca, ne facem o pensie privata sau o asigurare, cumparam actiuni sau unitati de fond? Ce castiguri putem avea la fiecare dintre acestea si cat de sigure sunt ele?
Prima forma de investitie a banilor, si cea mai cunoscuta, este cea a depozitelor bancare.
Depozite bancare
In urma cu cativa ani, cand inflatia era de 30 de procente, dobanzile bancare ajungeau la 20% pe an, reprezentand pentru multi o sursa importanta de castiguri. Acum insa, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, bancile platesc pentru un depozit pe un an o dobanda medie de numai 7,5%, in conditiile in care inflatia de la inceputul acestui an a ajuns la 1,48% in luna mai.
Totusi, in comparatie cu restul Europei, dobanzile la leu sunt duble, fapt care atrage, de altfel, speculatorii straini si aprecierea puternica a leului, dupa cum sustin analistii economici. Un alt avantaj al depozitelor bancare este garantarea acestora de catre stat, printr-un fond de garantare, in limita echivalentului a 20.000 de euro pe deponent.
Fonduri de investitii
A doua forma de investitie a banilor, mult mai profitabila, drept pentru care s-a bucurat de mare succes intr-o anumita perioada, au fost fondurile mutuale. Din cauza lipsei unor norme si organisme de supraveghere, piata fondurilor mutuale, care promiteau castiguri fabuloase, a sfarsit cu falimente rasunatoare care-si pun si astazi amprenta negativa asupra noilor fonduri de investitii.
Acestea, chiar daca reprezinta, in continuare, niste investitii negarantate, asadar investitorul fiind cel care-si asuma castigurile sau pierderile, sunt niste institutii extrem de sigure, fiind girate de banci de prestigiu, atat romanesti cat si internationale. Conform ultimelor date publicate de asociatia care le reprezinta, UNOPC, fondurile de investitii in actiuni au obtinut in ultimele 12 luni castiguri de peste 40% pe an, asadar cu mult mai mult decat dobanda unui depozit bancar.
Actiuni la Bursa
Mult mai multi bani ne aduc insa investitiile directe in actiuni la Bursa. Actiunile societatilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti au crescut in prima jumatate a acestui an in medie cu peste 30%, insa exista actiuni ale multor companii a caror preturi sau dublat sau chiar triplat. De exemplu, actiunile Rompetrol sau Kandia au crescut cu peste 200% iar cele ale Electroputere Craiova cu peste 500%. Pe piata bursiera Rasdaq s-a inregistrat in medie o crestere a actiunilor de peste 100% in prima jumatate a anului, existand, de asemenea, multe actiuni care s-au majorat cu peste 200%. Ceea ce, pentru investitorii versati in piata bursiera, reprezinta niste castiguri foarte mari.
Asigurari si pensii private
Ultimele modalitati de investitie a banilor, mai degraba solutii de economisire pentru zile negre, sunt cele oferite de asigurari si pensii private. Aceste tipuri de investitii ofera castiguri asemanatoare celor oferite de un depozit bancar, insa exista garantia integrala a statului, in cazul pensiilor private, sau a unor companii de asigurari de prestigiu europene in cazul asigurarilor cu componenta investitionala. Pe langa componenta de investitie, asigurarile si pensiile ofera investitorului si partea de protectie in cazul accidentelor, imbolnavirilor sau decesului, precum si servicii suplimentare cum sunt abonamente la clinici private sau alte servicii financiare moderne.
In concluzie, exista instrumente de investitie a banilor pentru toate necesitatile, totul e sa stim cum sa le alegem pe cele mai potrivite, in functie de cat vrem sa castigam si ce risc ne asumam.
Comentarii articol (0)