Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 35 din 16 ianuarie 2006, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), functionarul public parlamentar care isi desfasoara activitatea la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare si la grupurile parlamentare isi exercita atributiile cu respectarea principiului legalitatii si al subordonarii ierarhice."
2. La articolul 5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Functiile publice parlamentare din cadrul structurilor de specialitate ale Parlamentului sunt functiile publice in care sunt numite, pe durata nedeterminata, persoane care desfasoara activitatile prevazute la art. 3 si persoanele numite in functia de sef de cabinet."
3. La articolul 5, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Persoanele care desfasoara activitati de specialitate la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare si la grupurile parlamentare pot fi incadrate ca functionar public parlamentar pe perioada nedeterminata, functionar public parlamentar pe perioada determinata sau personal contractual."
4. La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Clasificarea functiilor publice parlamentare este reglementata in aneza care face parte integranta din prezenta lege."
5. La articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Dispozitiile prezentei legi privind activitatea politica a functionarului public parlamentar nu se aplica persoanelor care desfasoara activitatile prevazute la art. 3 la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare si la grupurile parlamentare."
6. La articolul 11 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"e) indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitate stabilite potrivit prezentei legi;".
7. La articolul 11, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
"(11) Prevederile alin. (1) lit. e) referitoare la vechimea in specialitate si ale alin. (1) lit. i) nu sunt aplicabile functionarului public parlamentar care isi desfasoara activitatea la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare sau la grupurile parlamentare.
(12) Conditiile de vechime in specialitate necesara pentru ocuparea functiilor publice parlamentare de conducere din structurile de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului se stabilesc de catre birourile permanente reunite ale celor doua Camere, iar vechimea minima in specialitate necesara pentru ocuparea functiilor publice parlamentare de executie se stabileste, de comun acord, de catre secretarii generali ai celor doua Camere ale Parlamentului."
8. Dupa articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 111, cu urmatorul cuprins:
"Art. 111. - Numirea functionarului public parlamentar care isi desfasoara activitatea la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare sau la grupurile parlamentare se face la propunerea presedintelui Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupa caz, a membrului Biroului permanent respectiv sau a liderului grupului parlamentar, dupa caz."
9. La articolul 17, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
"(4) La eliberarea din functia de secretar general sau din cea de secretar general adjunct din motive neimputabile, prin grija Biroului permanent al fiecarei Camere a Parlamentului se va proceda la reincadrarea persoanei respective intr-o functie publica parlamentara corespunzatoare inaltilor functionari publici.
(5) La eliberarea din functia de sef departament sau de director general din motive neimputabile, se va proceda la reincadrarea persoanei respective intr-o functie publica parlamentara corespunzatoare pregatirii profesionale."
10. La articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18. - (1) In functiile publice parlamentare de conducere din structurile Camerei Deputatilor sau Senatului se numesc functionari publici cu studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta ori echivalenta, dupa caz, care indeplinesc conditiile stabilite conform art. 11."
11. La articolul 21, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Promovarea intr-o functie publica parlamentara superioara se face prin concurs sau examen."
12. La articolul 22 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) sa aiba vechimea minima stabilita conform art. 11 alin. (12);".
13. La articolul 38, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Secretarul general si secretarul general adjunct al Camerei Deputatilor si Senatului beneficiaza de indemnizatia prevazuta in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2000, aprobata prin Legea nr. 383/2001, cu modificarile ulterioare. Ei beneficiaza, de asemenea, si de drepturile prevazute de Legea nr. 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
14. La articolul 46, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile functionarilor publici parlamentari care isi desfasoara activitatea la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare si la grupurile parlamentare."
15. La articolul 53, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) trecerea intr-o alta functie, ca urmare a promovarii unui concurs sau examen, sau in cadrul altui compartiment din structurile de specialitate ale Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz."
16. Articolul 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 67. - Raportul de serviciu inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare a functionarului public parlamentar pentru limita de varsta ori invaliditate."
17. La articolul 72, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile pentru limita de varsta si vechime integrala ale celor care au ocupat, cel putin 4 ani, functii corespunzatoare functionarului public parlamentar in structurile de specialitate ale Parlamentului se recalculeaza si se actualizeaza in acord cu dispozitiile alin. (3) si (5), avandu-se in vedere venitul brut lunar al functionarului public parlamentar in activitate corespunzator functiei avute la data pensionarii."
18. La articolul 79, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Nu constituie abatere disciplinara fapta savarsita in conditiile alin. (2) lit. b) de functionarul public parlamentar care isi desfasoara activitatea la Cancelaria presedintelui, la cabinetele membrilor Biroului permanent, la cabinetele liderilor grupurilor parlamentare si la grupurile parlamentare."
19. La articolul 89, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) De prevederile art. 39, art. 41 si ale art. 71-73 beneficiaza si personalul prevazut la art. 5 alin. (3)."
20. Anexa se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Comentarii articol (0)