Dosarele pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului se tin lant. Ultimul caz este cel al fostului ofiter de la Cetrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei, Grigore Gorea, cel care, acum aproape trei ani, a instrumentat dosarul liderului Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, si care a declarase ulterior ca acest dosar a fost fabricat la indicatia autoritatilor comuniste.
Pe langa liderul AMN, Serafim Urechean, pe atunci primar de Chisinau, in acest dosar figurau si alti cativa functionari, printre care si secretarul Consiliului Municipal Chisinau, Vladimir Sarban, acuzati ca ar fi prejudiciat bugetul Capitalei cu peste 4 milioane de lei la semnarea unui contract privind achizitionarea a 40 de ambulante pentru spitalulul de urgenta.
Dosarul respectiv a fost inaintat cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din martie 2005, iar Grigore Gorea marturisea ca acuzatiile aduse lui Serafim Urechean si celorlalti functionari nu sunt altceva decat o comanda politica a puterii comuniste.
Fostul ofiter de la Cetrul pentru Combaterea Crimelor Econimice si a Coruptiei declarase ca asupra lui s-ar fi facut presiuni timp de doua luni si ca procurorul general adjunct de atunci, Valeriu Gorbulea, i-ar fi cerut sa-l aresteze pe Vladimir Sarban, dupa ce Curtea de Apel i-a permis sa stea la domiciliu pe durata anchetei.
Iata ce spunea Grigore Gorea, in decembrie 2004, despre o discutie avuta cu Valeriu Gorbulea.
„Dansul, aratand – asa – cu mana spre portretul dlui presedinte mi-a spus:”Stii, domnule Gorea, am fost azi la domnul Voronin si-am luat un frecus ca de ce secretarul Consiliului municipal, Vladimir Sarban, sta acasa langa sotie, sta acasa in familie, si nu sta la voi acolo, in subsol”. I-am zis: care-i problema, doar conform deciziei Curtii de Apel, dansul a fost arestat la domiciliu pe un termen de 30 de zile… La care procurorul general adjunct a spus: „Nu, el trebuie sa stea la voi, acolo…”
In replica la aceasta afirmatie, liderul AMN, Serafim Urechean a raspuns cu ceea ce pare a fi o intrebare retorica.
„As vrea sa va intreb eu: exista dictatura in acest stat, exista justitie, cum stam cu drepturile omului in acest stat, cine suntem noi, care ne este viitorul, daca vom merge pe aceasta cale?”.
Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei care cerceta “dosarul ambulantelor” negase acuzatiile aduse de Grigore Gorea. Ofiterul de presa al Centrului de atunci, Octavian Bejan.
„Centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei respinge categoric afirmatiile facute de Grigore Gorea, ex-ofiter superior de urmarire penala pentru cazuri exceptionale, precum ca asupra acestuia s-au facut presiuni in cercetarea penala a lui Serafim Urechean si Vladimir Sarban si ca dosarul in cauza a fost deschis in mod neintemeiat.”
In scurt timp dupa aceste dezvaluiri, Grogore Gorea a fost concediat, iar peste jumatate de an a fost arestat si acuzat ca, la inceputul anilor 2000, ar fi distrus niste corpuri delicte, determinand astfel eliberarea a doua persoane suspectate de furt.
El s-a aflat timp de mai multe luni in arest, insa ulterior a fost achitat de instantele din Republica Moldova.
Grigore Gorea a considerat insa ca a fost arestat ilegat si a atacat Republica Moldova la Curtea de la Strasbourg, care i-a dat castig de cauza.
CEDO a mai obligat autoritatile de la Chisinau sa-i plateasca 11.500 de euro prejudicii morale si cheltuieli de judecata.
Pana acum, Republica Moldova a pierdut la CEDO 70 de cazuri, 16 dintre care sunt legate de tortura; incalcarea drepturilor la libertate si siguranta, a dreptului la viata privata si de familie, a dreptului la un recurs efectiv s.a.
Comentarii articol (0)