In Monitorul Oficial, Partea I nr. 485 din 19.07.2007, a fost publicata Legea nr. 210/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii.
Legea. nr. 210/2007 modifica si completeaza urmatoarele acte normative:
a. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 271/2000 privind regimul activitatilor de transport, comercializare si recuperare a titeiului, gazolinei, condensatului, etanului lichid, benzinei, motorinei si a altor produse petroliere se modifica dupa cum urmeaza:
- La articolul 14, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Contraventia prevazuta la art. 12 se constata si sanctiunea se aplica de personalul Politiei Romane si de cel al Jandarmeriei Romane."
- Articolul 15
1 se abroga.
b. Legea nr. 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
- La articolul 8, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) De asemenea, contraventiile prevazute la art. 1-5, cu exceptia celor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. e), f), i), m), u) si v), la art. 2 lit. f), g), i) si j) si la art. 3 lit. a), c), d), e), g), h), i), j) si k), se constata si de catre primari sau, dupa caz, de imputernicitii acestora si de ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane, de catre politistii de frontiera, precum si de personalul imputernicit din cadrul Garzii Nationale de Mediu, iar cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. k) si l), la art. 2 lit. a) si la art. 5 lit. a), si de personalul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si al inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta."
- La articolul 8, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2
1), cu urmatorul cuprins:
"(2
1) Contraventiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. c), d), g), h), j), p), r), s), s), t), u) si v), la art. 2 lit. a), c) si k), la art. 3 lit. b) si j), la art. 4 si 5 se constata si de catre personalul Jandarmeriei Romane."
c. Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
- La articolul 2, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - Constituie contraventii faptele prevazute la art. 1 lit. a)-k) si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. d) si h), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
b) faptele prevazute la lit. c) si f), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amenda de la 700 lei la 1.250 lei;
c) faptele prevazute la lit. a), b) e), g), i), j) si k), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei;
d) faptele prevazute la lit. d) si h), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei;
e) faptele prevazute la lit. c) si f), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 3.000 lei la 18.000 lei;
f) faptele prevazute la lit. a), b), e), g), i), j) si k), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 6.000 lei la 20.000 lei."
- La articolul 2, alineatul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre functionarii din aparatul propriu de specialitate al consiliilor locale, organele Garzii Financiare, organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera."
- La articolul 2, dupa alineatul 5 se introduce un nou alineat, alineatul 6, cu urmatorul cuprins:
"Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. 1, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal."
- Articolul 4 se abroga.
d. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236/2000* privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 625 din 4 decembrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 462/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
- La articolul 41 alineatul (1), litera p) se abroga.
- La articolul 48, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) de la 50 lei la 2.000 lei pentru persoane fizice si de la 2.000 lei la 7.500 lei pentru persoane juridice, pentru incalcarea prevederilor art. 7, ale art. 14 alin. (2), ale art. 26 lit. a) - f), ale art. 32 lit. f) si h), ale art. 35 lit. a), b) si d) si ale art. 37 alin. (2)."
- Articolul 49 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 49. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite in acest scop de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului sau de membrii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Romane, de personalul imputernicit din cadrul Garzii Nationale de Mediu, de personalul inspectoratelor teritoriale de protectie a mediului, al inspectoratelor silvice teritoriale, al oficiilor teritoriale cinegetice, de personalul administratiilor sau de administratorii si custozii ariilor naturale protejate, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane si de catre politistii de frontiera, potrivit competentei teritoriale a acestora, precum si de catre persoanele imputernicite de autoritatile administratiei publice locale.
(2) Constatarea contraventiilor, cu exceptia celor constand in incalcarea prevederilor art. 14 alin. (1) si ale art. 43, precum si a celor prevazute la art. 48
1, si aplicarea sanctiunilor se fac si de catre personalul Jandarmeriei Romane."
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236/2000* privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 625 din 4 decembrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 462/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege,
va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
_____________________________
*Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 a fost abrogata in mod expres prin art. 57 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 442 din 29 iunie 2007.
Comentarii articol (0)