avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cass pfa (si angajat) obligatoriu doar din 2006 ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cass pfa (si angajat) obligatoriu doar din 2006 ?

Se tot discuta despre acest subiect pe acest forum, dar nu m-am lamurit intr-o problema.
Va rog daca stiti sigur spuneti-mi si mie daca cass se plateste pentru veniturile obtinute ca pfa (si carte de munca in alta parte) doar din 2006 si de la ce data a intrat in vigoare legea, sau exista o lege care reglementa aceasta si inainte de 2006.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: mariana calin , utilizator 09:09, 10 Februarie 2010
Legea 95/2006, de care vorbiti, a abrogat ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.150 din 31 octombrie 2002 care spunea asa:

Art. 8. - (1) Obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane cu contract individual de muncă sau convenţie civilă, precum şi persoanelor fizice, după caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii sunt obligate să depună lunar la casele de asigurări declaraţii privind obligaţiile ce le revin faţă de fond.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi persoanelor care exercită profesii liberale sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, să desfăşoare activităţi independente.


si


Art 51.
...
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activităţi desfăşurate de persoane care exercită profesii liberale sau autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente;


Desi nu se specifica explicit, paragraful 2 stipuleaza ca, contributia se aplica si la veniturile din salarii si cele de la pfa. Implicit ele sunt cumulate.
Stimata doamna,
Eu am gasit asa:
I.
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006-extras-privind reforma in domeniul sanatatii-actualizata-
Emitent: Parlamentul României
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 372 din 28 aprilie 2006
Text in vigoare incepand cu data de 21 noiembrie 2006

Text actualizat in baza actelor normative modificatoare, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 21 noiembrie 2006:
Rectificarea publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 391 din 5 mai 2006;
Ordonanta Guvernului nr. 35/2006, cu modificarile ulterioare;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/2006, cu modificarile ulterioare;
Rectificarea publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 823 din 6 octombrie 2006;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2006;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 104/2006;
Legea nr. 34/2007;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 20/2007;
Legea nr. 264/2007.


Aici ne-ar interesa:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.


II.
OUG nr. 93/2008, Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 484 din 30/06/2008

Aici se intereseaza:
53. La articolul 257 alineatul (2), literele e) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar."
54. La articolul 257, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri."
55. La articolul 257, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"21) In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate."
56. La articolul 257 alineatul (5), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si f)."
57. La articolul 257, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si e), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si f)."



Delia Motoasca
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri.
=D>=D>=D>
Daca am carte de munca la o societate dar am si PFA atunci mai platesc contributia pt asig sanatate pt PFA?
Din pacate, da. CASS se aplica si veniturilor obtinute din activitati independente, de accea trebuie sa mergeti la Casa de asigurari de sanatate de care apartineti si sa faceti un contract cu ei. Valoarea cass ce trebuie virata (deductibila ca si cheltuiala) este de 5.5 % (6.5%) din veniturile obtinute si se calculeaza in functie de declaratia de venituri pe care o dati la fisc (decl.200).
Aveti grija ca se percep penalitati de 0.1% pe zi pentru depasirea termenelor scadente !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata casa de sanatate eleonor eleonor as dori sa stiu daca un pensionar de drept care a iesit la pensie din 2004 dupa 25 ani de grupa intai si detine din 2005 un pfa este obligat sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Referitor articol inserat vineri 4 ianuarie ora 11,00 privind contributii cass pentru pfa bisogc bisogc M-am documentat si actul normativ care reglementeaza acest aspect este Legea 95/2006 art 257 la care dau un , paste \' aici ,, Art. 257 (1) ... (vezi toată discuția)