Modificarile Regulamentului privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor vizeaza acordarea unei prime de concediu de odihna, noi prevederi privind concediile pentru formare profesionala, privind concediile fara plata si alte concedii platite, neincluse in durata concediilor de odihna.
Ordinul Ministerului Justitiei nr. 2009/2007, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 570 din 20.08.2007 a modificat Regulamentul privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei, astfel:
Prima de concediu
Personalul de specialitate juridica va beneficia de o prima de concediu egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara din luna anterioara plecarii in concediu, proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Aceasta prima se adauga la indemnizatia de concediu de odihna, stabilita anterior prin Regulament. Indemnizatia si prima de concediu se vor plati cumulat, la cerere, cu cel mult 5 zile inaintea datei plecarii in concediu. In cazul in care concediu se va efectua fractiona, indemnizatia si prima de concediu se vor plati o singura data.
Concediile platite pentru formarea profesionala
In cazul formarii profesionale, personalul juridic de specialitate are dreptul la concedii platite pentru pregatirea si sustinerea examenului de capacitate de 30 de zile calendaristice pe an. Reglementarile anterioare prevedeau un concediu platit de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Pentru participarea la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate in tara ori in strainatate, si pentru participarea la concursul de admitere la doctorat, pentru sustinerea proiectului de cercetare stiintifica la incheierea programului de pregatire universitara avansata si pentru elaborarea si sustinerea tezei de doctorat, precum si pentru sustinerea examenului de promovare in functii de executie, personalul de specialitate juridica are dreptul la un concediu platit ce nu poate depasi 10 zile lucratoare pentru fiecare examen, intr-un an calendaristic.
Concediile fara plata pentru formarea profesionala
Concediul pentru formare profesionala fara plata, care nu se acorda la initiativa institutiei sau cu privire la care aceasta nu si-a exprimat acordul in scris, referitor la relevanta studiilor efectuate pentru functia exercitata, se considera concediu pentru rezolvarea unor situatii personale.
Perioada concediului pentru formare profesionala fara plata, care se acorda la initiativa institutiei sau cu privire la care aceasta si-a exprimat acordul in scris, referitor la relevanta studiilor efectuate pentru functia exercitata, constituie vechime in functia de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.
Concediile fara plata
Durata concediilor fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale deosebite nu constituie vechime in magistratura si nici vechime in functia de personal de specialitate juridica. Durata insumata a acestor concedii nu poate depasi 90 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Alte concedii platite
Personalul de specialitate juridica are dreptul la concedii platite de 5 zile lucratoare si care nu se includ in durata concediului de odihna, in cazul
- casatoriei;
- nasterii sau casatoriei unui copil;
- decesului sotului sau sotiei ori al unei rude pana la gradul al II-lea inclusiv.
Pentru efectuarea controlului medical anual, personalul de specialitate juridica are dreptul la un concediu platit de o zi lucratoare, la cerere.
Comentarii articol (0)