Ordin pentru modificarea si completarea Regulamentului privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din Ministerul Justitiei, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1.419/C/2005 . Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 570/20.VIII.2007.
Avand in vedere dispozitiile Regulamentului privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din Ministerul Justitiei, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1.419/C/2005, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand seama de dispozitiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007,
in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul justitiei emite urmatorul ordin:
Art. I. — Regulamentul privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din Ministerul Justitiei, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1.419/C/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.025 din 18 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile
ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6. — (1) Pentru perioada concediului de odihna, personalul de specialitate juridica beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva, si de o prima de concediu egala cu indemnizatia de incadrare bruta
lunara din luna anterioara plecarii in concediu, proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a indemnizatiei de incadrare brute lunare, a majorarii indemnizatiei de incadrare brute lunare, precum si a indemnizatiilor si sporurilor cu caracter permanent, luate impreuna, corespunzatoare lunii calendaristice in care se efectueaza concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media zilnica se calculeaza distinct pentru fiecare luna.
(3) Media zilnica a veniturilor prevazute la alin. (2) se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza concediul de odihna.
(4) Indemnizatia de concediu de odihna si prima de concediu se platesc cumulat, la cerere, cu cel mult 5 zile inaintea datei plecarii in concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza fractionat, prima de concediu si indemnizatia de concediu se acorda o singura data.”
2. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15. — (1) Personalul de specialitate juridica are dreptul, la cerere, la concedii platite pentru formare profesionala, in urmatoarele situatii:
a) participarea la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate in tara ori in strainatate;
b) pregatirea si sustinerea examenului de capacitate, a examenului de doctorat si a examenului de promovare in functii de executie.
(2) Durata concediilor prevazute la alin. (1) lit. a) se aproba de catre conducerea institutiei, in functie de durata cursurilor ori a specializarilor efectuate, fara a putea depasi 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
(3) Pentru pregatirea si sustinerea examenului de capacitate, personalul de specialitate juridica are dreptul la un concediu platit de 30 de zile calendaristice intr-un an.
(4) Pentru participarea la concursul de admitere la doctorat, pentru sustinerea proiectului de cercetare stiintifica la incheierea programului de pregatire universitara avansata si pentru elaborarea si sustinerea tezei de doctorat, precum si pentru sustinerea examenului de promovare in functii de executie, personalul de specialitate juridica are dreptul la un concediu platit ce nu poate depasi 10 zile lucratoare pentru fiecare examen, intr-un an calendaristic.
(5) Concediile acordate potrivit alin. (1), inclusiv concediul pentru formare profesionala cu plata, nu afecteaza vechimea in functia de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.”
3. Dupa alineatul (3) al articolului 17 se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
„(4) Concediul pentru formare profesionala fara plata, care nu se acorda la initiativa institutiei sau cu privire la care aceasta nu si-a exprimat acordul in scris, referitor la relevanta studiilor efectuate pentru functia exercitata, se considera concediu pentru rezolvarea unor situatii personale.
(5) Perioada concediului pentru formare profesionala fara plata, care se acorda la initiativa institutiei sau cu privire la care aceasta si-a exprimat acordul in scris, referitor la relevanta studiilor efectuate pentru functia exercitata, constituie vechime in functia de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.”
4. Alineatul (1) al articolului 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18. — (1) Personalul de specialitate juridica are dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale deosebite. Durata insumata a acestor concedii nu poate depasi 90 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.”
5. La articolul 18 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, pe perioada indicata in certificatul medical;”.
#PAGEBREAK#
6. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 19. — (1) In perioada concediilor fara plata persoanele respective isi pastreaza calitatea de personal de specialitate juridica.
(2) Durata concediilor fara plata prevazute la art. 18 nu constituie vechime in magistratura si nici vechime in functia de personal de specialitate juridica.
(3) Perioada concediilor fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale deosebite nu constituie vechime in magistratura si vechime in functia de personal de specialitate juridica.”
7. Alineatul (2) al articolului 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Perioada concediului prevazut la alin. (1) constituie vechime in munca, in magistratura si in functia de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.”
8. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 22. — (1) Personalul de specialitate juridica are dreptul la concedii platite de 5 zile lucratoare si care nu se includ in durata concediului de odihna, in cazul urmatoarelor evenimente familiale:
a) casatorie — 5 zile;
b) nasterea sau casatoria unui copil — 5 zile;
c) decesul sotului sau sotiei ori al unei rude pana la gradul al II-lea inclusiv — 5 zile.
(2) Concediile platite prevazute la alin. (1) se acorda, la cerere, de conducerea institutiei.
(3) Pentru efectuarea controlului medical anual, personalul de specialitate juridica are dreptul la un concediu platit de o zi lucratoare, la cerere.”
9. Alineatul (1) al articolului 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 24. — (1) Efectuarea concediului de odihna de catre personalul de specialitate juridica cu functii de executie, precum si de catre directorii adjuncti, sefii de servicii, sefii de birouri — personal de specialitate juridica, din cadrul directiilor din Ministerul Justitiei, se aproba de directorul directiei in care aceste persoane isi desfasoara activitatea.”
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. III. — Directia resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii si Directia financiar-administrativ vor duce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
Ministrul justitiei,
Tudor-Alexandru Chiuariu
Bucuresti, 2 august 2007.
Nr. 2.009/C.
Comentarii articol (0)