avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... DURATA CCC este considerata ca vechime ptr co?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

DURATA CCC este considerata ca vechime ptr co?

Buna dimineata, imi pot lua concediu de odihna dupa revenirea din concediul de crestere si ingrijire copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:01, 20 Ianuarie 2017
Daca angajatorul tau iti acorda concediu de odihna, legal poti sa-ti iei.
Poti sa-ti iei concediu de odihna din prima zi, cand revi la munca.
Concediu de ingrijire a copilul nu este considerat stagiu de cotizare. (pentru ca in CCC nu platesti impozite si nici alte dari catre stat)
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
ContSters404381, utilizator
MA PUTETI AJUTA SI CU CADRUL LEGAL?
OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la articolul 18 alineatul 7, introdus prin Legea nr. 7/2007, ca "perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta".

Legea 448/2006 prevede ca persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza de concediu si indemnizatie de crestere a copilulului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani. La articolului 13 alineatul 8 se precizeaza ca perioada de concediu " constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta."
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

Vechimea in munca poate fi dovedita cu carnetul de munca, precum si cu alte acte doveditoare, conform legii.
1. OUG 148/2005 nu este aplicabila dupa data de 01.01.2011, ci OUG 111/2010.

2. OUG 111/2010
art.21
....
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.

3. Codul Muncii
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru perioada concediului de crestere a copilului ccc voi eneficia de contrbutia la fondurile de pensii public si privat? irimih irimih Buna ziua. In perioadele august 2007-august 2010 si august 2012-februarie 2015 am beneficiat de concediu pentru cresterea copilului si implicit si de ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului pana la 7 ani si sporul de vechime aiteanuaurora aiteanuaurora Am si eu nevoie de ajutor,va rog.Sunt angajata in invatamant ca titular din 01.09.1995.In 10.06.2005 am intrat in concediu crestere copil pana la 3 ani pentru ... (vezi toată discuția)
Numar de zile de concediu de odihna in functie de vechime in munca oanazid oanazid Buna ziua! As dori sa ma lamuriti intr -o problema: lucrez in administratia publica, din iunie 2003, si pana in prezent, s i anume octombrie 2014. In aceasta ... (vezi toată discuția)