Chestionarul a fost redactat de Bogdan Manolea iar informatiile colectate vor fi facute publice in al doilea raport al SoJust - Sistemul juridic din Romania. Aceste informatii vor sta la baza unei analize asupra rolului sistemele informatice in activitatea justitiei in Romania.
Pana in prezent, la chestionar au raspuns mai multi avocati, urmand ca pana pe 10 septembrie chestionarul sa stranga parerile si altor persoane angajate in sistemul juridic romanesc. Datele finale ale chestionarului vor fi publicate in raportul SoJust - Sistemul juridic din Romania, despre care Bogdan Manolea a spus ca este posibil sa apara in octombrie 2007.
"Important mi se pare sa mentionam faptul ca, din cite cunosc eu, nu s-a facut o evaluare independenta a ceea ce s-a realizat pina acum pentru a vedea punctele bune si rele, slabe si puternice. Daca nu stim cum stam acum, cum putem decide pentru viitor ? In acelasi sens mi se pare util sa nu se uite ca trebuie ceruta in primul rind opinia publicului tinta - altfel avem toate sansele sa se creioneze ceva frumos, insa departe de asteptari. ", a spus Bogdan Manolea referitor la sistemul juridic romanesc si utilizarea calculatoarelor.
Chestionar
1. Precizati pozitia dvs in sistemul juridic romanesc ( ex: judecator, avocat, procuror, consilier juridic, justitiabil, etc)
2. Care este nivelul de cunoastere al utilizarii calculatoarelor (nivel 1-10. Nivel 1 = stiu sa deschid calculatorul, Nivel 10 = stiu sa configurez calculatorul la nivel de administrator)
3. Precizati daca ati participat la un curs legat de calculatoare sau Internet. Daca da, va rugam sa precizati numele cursului si organizatorul.
4. Aveti acces la Internet ? Cat timp petreceti pe Internet pe saptamana ?
Da - la serviciu
- acasa
- intr-o alta locatie publica
Nu
Timp petrecut online
- pina in 2 ore
- 2-7 ore
- 7-14 ore
- 14-28 ore
- peste 28 de ore
5. Care este nivelul de cunoastere al utilizarii Internetului (nivel 1-10. Nivel 1 = stiu sa deschid o pagina web anume, Nivel 10 = stiu sa fac o pagina web)
6. Pentru ce folositi calculatorul si Internetul in activitatea juridica (selectati una sau mai multe optiuni)
- obtinerea textului actelor normative
- informatii despre actele normative aflate in procesul legislativ
- obtinerea de jurisprudenta utila
- informatii despre dosarele aflate pe rol
- scrierea de documente folosite in activitatea profesionala
- altele (va rugam precizati)
- nu folosesc calculatorul.
7. Cum apreciati sistemul ECRIS din punctul dvs. de vedere :
- aspecte pozitive:
- aspecte negative:
8. Ati participat la o instruire/informare legate de sistemul ECRIS si benefiicile pentru dvs ? Daca da, va rugam sa precizati numele cursului si organizatorul.
9. Cum obtineti textul actelor normative care va intereseaza ?
- am un soft legislativ specializat instalat pe calculatorului propriu/de la serviciu (va rugam precizati numele produsului folosit)
- folosesc o baza de date legislativa de pe Internet (va rugam precizati care)
- folosesc Monitorul Oficial (va rugam precizati daca folositi varianta electronica sau pe hartie)
- apelez la un prieten/cunostinta
- alta metoda (va rugam precizati)
10. Cum obtineti jurispridenta care va intereseaza ?
- am un soft legislativ specializat instalat pe calculatorului propriu/de la serviciu ( va rugam precizati numele produsului folosit)
- folosesc o baza de date de pe Internet (va rugam precizati care)
- apelez la colegii de breasla
- caut in lucrarile cu jurisprudenta aparute
- alta metoda (va rugam precizati)
11. Numiti va rugam topul primelor 3 site-uri juridice romanesti preferate (sau vizitate daca nu aveti nici unul preferat):
12. Care sunt ale metode prin care calculatorul si/sau Internetul v-ar putea usura activitatea profesionala ? Va rugam sa exprimati orice alte puncte de vedere legate de utilizarea calculatorului in activitatea dvs juridica.
Chestionarul este anonim, nu trebuie sa va dati datele personale. Nu colectam date personale despre respondenti.
Va rugam trimiteti raspunsurile la chestionarul de mai jos pina la data de 10 Septembrie 2007 pe adresa chestionar [ at ] legi-internet punct ro
Mai multe detalii sunt oferite pe blogul lui Bogdan Manolea, legi-internet.ro. Tot pe acest blog va puteti lasa comentariile si sugestiile referitor la chestionarul mai sus mentionat.
Primul raport al Societatii pentru Justitie, SoJust, poate fi consultat aici
Comentarii articol (0)