In Monitorul Oficial nr. 798 din 30/08/2004 a fost publicata modificarea ºi completarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea ºi funcþionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate.
Modificarile vizeaza stabilirea relaþii contractuale intre spitale si furnizorii de servicii medicale.
O alta serie de modificari vizeaza contribuþiile pentru persoanele aflate în concediu pentru creºterea copilului, care se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea unui salariu minim brut pe þarã.
De asemenea, contribuþiile pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a) ºi b), cu excepþia persoanelor aflate în concediu pentru creºterea copilului, se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe þarã.
Initial, legea prevedea:
Art. 54 - (1) Contribuþia datoratã pentru persoanele prevãzute la art. 6 (vezi articolul 6 explicat mai jos) se suportã astfel:
a) de cãtre bugetul de stat, pentru persoanele prevãzute la art. 6 alin. (2) lit. a) ºi c);
b) de cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, pentru persoanele prevãzute la art. 6 alin. (2) lit. b);
c) de cãtre bugetul asigurãrilor de ºomaj, pentru persoanele prevãzute la art. 6 alin. (2) lit. d).
(2) Contribuþiile pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a) ºi b) se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe þarã.
In forma noua, dupa alin (2), a fost introdus alin. (2-1): contribuþiile pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a) ºi b), cu excepþia persoanelor aflate în concediu pentru creºterea copilului, se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe þarã.
Art. 6 (al Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 150/2002)
Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuþiei:
a) toþi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, ucenici sau studenþi ºi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
b) soþul, soþia ºi pãrinþii fãrã venituri proprii, aflaþi în întreþinerea unei persoane asigurate;
c) persoanele ale cãror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum ºi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, prin Ordonanþa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de cãtre regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pânã la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobatã prin Legea nr. 189/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum ºi unele drepturi ale invalizilor ºi vãduvelor de rãzboi, republicatã, precum ºi persoanele prevãzute la art. 2 din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri ºi acordarea unor drepturi urmaºilor acestora, rãniþilor, precum ºi luptãtorilor pentru victoria Revoluþiei din decembrie 1989, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, dacã nu realizeazã alte venituri decât cele provenite din drepturile bãneºti acordate de aceste legi, precum ºi cele provenite din pensii;
d) persoanele cu handicap care nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau alte surse ºi se aflã în îngrijirea familiei;
e) pensionarii de asigurãri sociale, pensionarii militari, pensionarii I.O.V.R. ºi alte categorii de pensionari;
f) bolnavii cu afecþiuni incluse în programele naþionale de sãnãtate stabilite de Ministerul Sãnãtãþii ºi Familiei, pânã la vindecarea respectivei afecþiuni, dacã nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau din alte resurse;
g) femeile însãrcinate sau lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe þarã;
h) persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare;
i) persoanele care se aflã în executarea mãsurilor prevãzute în art. 105, 113 ºi 114 din Codul penal; persoanele care se aflã în perioada de amânare sau întrerupere a executãrii pedepsei privative de libertate, dacã nu au venituri.
Pentru toti cei interesati, textul integral al Ordonantei poate fi consultat mai jos:
Ordonanþã nr. 93 din 26/08/2004, pentru modificarea ºi completarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea ºi funcþionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 798 din 30/08/2004
Art. I. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea ºi funcþionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 20 noiembrie 2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Calitatea de asigurat se dovedeºte cu un document justificativ - adeverinþã sau carnet de asigurat - eliberat prin grija casei la care este înscris asiguratul. Aceste documente justificative vor fi înlocuite cu cardul electronic de asigurat, care se suportã din fond."
2. La alineatul (2) al articolului 6, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) se aflã în concediu medical, în concediu medical pentru sarcinã ºi lãuzie, în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau în concediu pentru creºterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani ºi în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 3 ani;"
3. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Cetãþenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum ºi cetãþenii statelor cu care România a încheiat acorduri, înþelegeri, convenþii sau protocoale internaþionale cu prevederi în domeniul sãnãtãþii beneficiazã de acoperirea serviciilor medicale acordate pe teritoriul României, în condiþiile prevãzute de acordurile, înþelegerile, convenþiile sau protocoalele încheiate între România ºi þara respectivã."
4. Alineatul (4) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Ministerul Sãnãtãþii împreunã cu CNAS sunt abilitate sã stabileascã condiþiile ºi sã organizeze licitaþii în vederea contractãrii unor servicii din pachetul de servicii de bazã."
5. Dupã alineatul (4) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmãtorul cuprins:
"(41) Modalitãþile de implicare a Ministerului Sãnãtãþii ºi a CNAS în activitãþile prevãzute la alin. (4) se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."
6. La alineatul (2) al articolului 11, dupã litera l) se introduce o nouã literã, litera m), cu urmãtorul cuprins:
"m) sã beneficieze de asistenþã medicalã în mod prioritar în cazul gravidelor ºi lãuzelor."
7. Alineatul (3) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Asiguraþii au dreptul la materiale sanitare ºi dispozitive medicale pentru corectarea vãzului, auzului, pentru protezarea membrelor ºi la alte materiale de specialitate, în scopul protezãrii unor deficienþe organice sau fiziologice, pentru o perioadã determinatã sau nedeterminatã, pe baza prescripþiilor medicale, cu sau fãrã contribuþie personalã, în condiþiile prevãzute în contractul-cadru."
8. Alineatul (5) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Asiguraþii beneficiazã de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale ºi de alte mijloace terapeutice la nivelul preþului de referinþã, prevãzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru sau, dupã caz, al sumei de închiriere în condiþiile contractului-cadru."
9. Alineatul (3) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) CNAS este autorizatã sã încheie ºi sã deruleze contracte de achiziþii publice pentru medicamente ºi materiale specifice ºi servicii medicale, inclusiv de la furnizori privaþi, în vederea realizãrii programelor de sãnãtate ale cãror cheltuieli se cuprind în bugetul acestora."
10. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Pot intra în relaþie contractualã cu casele de asigurãri numai furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale ºi de medicamente acreditaþi conform prezentei ordonanþe de urgenþã.
(2) Procesul de acreditare cuprinde cabinetele medicale, ambulatoriile de specialitate, spitalele, farmaciile, furnizorii de îngrijiri la domiciliu, furnizorii de dispozitive medicale, furnizorii de servicii medicale de urgenþã prespitaliceascã ºi transport sanitar, precum ºi alte persoane fizice sau juridice autorizate în acest sens de Ministerul Sãnãtãþii.
(3) Acreditarea furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale ºi de medicamente, prevãzuþi la alin. (2), se face la nivel naþional sau judeþean, cu excepþia spitalelor, care vor fi acreditate conform reglementãrilor prevãzute în legea proprie de organizare ºi funcþionare.
(4) Comisiile de acreditare la nivel naþional sunt formate din reprezentanþi ai Ministerului Sãnãtãþii, CNAS sau, dupã caz, ai structurilor naþionale ale CMR, CFR, Colegiului Medicilor Dentiºti din România ºi Ordinului Asistenþilor Medicali ºi Moaºelor din România, iar la nivel judeþean comisiile de acreditare sunt formate din reprezentanþi ai direcþiilor de sãnãtate publicã judeþene ºi a municipiului Bucureºti sau reprezentanþi ai direcþiilor medicale ori reprezentanþi ai structurilor similare din ministerele ºi instituþiile centrale cu reþele sanitare proprii, reprezentanþi ai caselor de asigurãri ºi, dupã caz, reprezentanþi ai structurilor teritoriale ale CMR, CFR, Colegiului Medicilor Dentiºti din România ºi Ordinului Asistenþilor Medicali ºi Moaºelor din România.
(5) Regulamentul de funcþionare a comisiilor de acreditare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale ºi de medicamente, prevãzuþi la alin. (2), precum ºi standardele de acreditare se elaboreazã de cãtre comisiile de acreditare, organizate la nivel naþional, ºi se aprobã, respectiv se avizeazã, de cãtre Consiliul de administraþie al CNAS.
(6) Metodologia ºi nivelul de acreditare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale ºi de medicamente, prevãzuþi la alin. (2), se elaboreazã ºi se stabilesc de cãtre comisiile organizate la nivel naþional ºi se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãþii."
11. Dupã alineatul (2) al articolului 39 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), CNAS poate stabili relaþii contractuale directe cu furnizorii de servicii medicale pentru serviciile medicale din pachetul de bazã în cadrul procesului de externalizare a serviciilor medicale. Durata acestor contracte este de un an ºi poate fi prelungitã prin acte adiþionale pentru anii urmãtori în limita creditelor aprobate prin buget pentru anul respectiv, cu respectarea dispoziþiilor legale în vigoare."
12. La alineatul (1) al articolului 45, litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) prin preþ de referinþã prevãzut în lista de materiale sanitare ºi de dispozitive medicale sau, dupã caz, prin sumã de închiriere pentru cele acordate pentru o perioadã determinatã."
13. Alineatul (2) al articolului 54 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contribuþiile pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a) ºi b), cu excepþia persoanelor aflate în concediu pentru creºterea copilului, se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe þarã."
14. Dupã alineatul (2) al articolului 54 se introduce un nou alineat, alineatul (2-1), cu urmãtorul cuprins:
"(2-1) Contribuþiile pentru persoanele aflate în concediu pentru creºterea copilului se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea unui salariu minim brut pe þarã."
15. La alineatul (1) al articolului 64, literele j) ºi o) vor avea urmãtorul cuprins:
"j) administreazã ºi întreþine bunurile imobile ºi baza materialã din patrimoniu, în condiþiile legii;
............................................................................................
o) încheie ºi deruleazã contracte de achiziþii publice pentru medicamente ºi materiale specifice pentru realizarea programelor de sãnãtate, precum ºi contracte de furnizare de servicii medicale, dupã caz;"
16. La alineatul (1) al articolului 64, dupã litera p) se introduce o nouã literã, litera p1), cu urmãtorul cuprins:
"p1) asigurã logistica ºi baza materialã necesare activitãþii de pregãtire ºi formare profesionalã a personalului;"
17. Dupã alineatul (2) al articolului 91 se introduc 5 noi alineate, alineatele (3)-(7), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pe lângã Comisia centralã de arbitraj funcþioneazã un secretariat tehnic format din 4 persoane, care va fi asigurat de CNAS.
(4) Pentru activitãþile desfãºurate în cadrul Comisiei centrale de arbitraj, arbitrii ºi membrii secretariatului tehnic beneficiazã de o indemnizaþie de ºedinþã. Indemnizaþia de ºedinþã pentru arbitri este de 15%, iar pentru membrii secretariatului tehnic de 10% din salariul de bazã prevãzut de lege pentru funcþia publicã pe care este încadrat medicul-ºef al CNAS.
(5) Totalul sumelor cuvenite lunar arbitrilor sau persoanelor din cadrul secretariatului tehnic nu poate depãºi 30%, respectiv 20%, din salariul de bazã prevãzut la alin. (4).
(6) Cheltuielile reprezentând indemnizaþiile de ºedinþã pentru arbitri, precum ºi pentru membrii secretariatului tehnic se suportã de CNAS.
(7) Celelalte cheltuieli rezultate din activitatea Comisiei Centrale de Arbitraj se suportã de cãtre pãrþile aflate în litigiu, potrivit Regulamentului de activitate al arbitrilor."
18. Dupã articolul 108 se introduce un nou articol, articolul 109, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - CNAS poate organiza activitãþi finanþate din venituri proprii. Organizarea ºi funcþionarea acestor activitãþi se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."
Art. II. - Prezenta ordonanþã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Comentarii articol (0)