Asociatiile si fundatiile care solicita statut de utilitate publica vor avea obligativitatea de a indeplini cerinte suplimentare, comparativ cu legislatia in vigoare, pentru a beneficia de acest statut, anunta un comunicat al Guvernului.
Guvernul a modificat marti, printr-un proiect de lege, Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Noile reglementari au scopul de a asigura o selectare mai riguroasa a organizatiilor care vor beneficia de acest statut.
Documente care atesta utilitatea publica a asociatiilor sau fundatiilor
Conform proiectului de act normativ, o asociatie sau fundatie poate fi recunoscuta de catre Guvern ca fiind de utilitate publica daca prezinta documente din care sa rezulte:
- activitatile desfasurate au condus la rezultate reale, benefice si semnificative pentru comunitate si la indeplinirea unor obiective de interes general sau ale unor colectivitati, astfel cum au fost prevazute in actul constitutiv sau in statut.
- nu desfasoara activitati angajate politic sau activitati de sprijinire a unor partide sau aliante politice sau electorale, candidati in alegeri sau persoane care ocupa functii de demnitate publica. Reprezentantul asociatiei sau fundatiei va depune o declaratie in acest sens.
- isi desfasoara activitatea intr-un sediu adecvat obiectului de activitate al asociatiei sau fundatiei si dispune de dotari destinate in exclusivitate realizarii activitatilor de interes general sau ale unor colectivitati.
- dispune de personal care are pregatirea profesionala necesara pentru activitatea pe care o desfasoara.
- dispune de resursele financiare necesare pentru realizarea activitatilor de interes general sau ale unor colectivitati pe care si le-a propus prin actul constitutiv sau prin statut.
- face dovada unei capacitati de autofinantare a serviciilor dezvoltate de cel putin 30% din costul total al acestora.
Pe langa aceste cerinte, asociatiile si fundatiile pot fi recunoscute de catre Guvern ca fiind de utilitate publica daca respecta, cumulativ, urmatoarele conditii cuprinse in legislatia in vigoare, respectiv OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii:
- Activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz.
- Functioneaza de cel putin 3 ani.
- Prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica
- Valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.
Denumirea asociatiei nu trebuie genereze confuzii
Printr-o alta modificare introdusa de proiectul de lege adoptat de Guvern, se precizeaza ca este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice sau de interes public national sau local.
In cazul in care denumirea asociatiei nu respecta aceasta prevedere, judecatorul va pune in vedere reprezentantului asociatiei sa remedieze aceasta problema. Asociatiile si fundatiile ale caror denumiri creeaza confuzie au obligatia de a modifica denumirea in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a legii. In caz contrar, asociatia sau fundatia respectiva poate fi dizolvata prin hotarare judecatoreasca, la solicitarea oricarei autoritati, institutii sau persoane interesate.
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.
Comentarii articol (1)