Ministerul Justitiei deruleaza un program de mediere impreuna cu Ambasada Statelor Unite ale Americii si Centrul de Mediere din Craiova.
In cadrul intalnirii, expertii americani au prezentat cele mai importante realizari ale proiectului si anume:
- infiintarea Centrului Pilot de Mediere din Craiova, pe langa Judecatoria Craiova si Tribunalul Dolj;
- incheierea protocolului intre Centrul pilot de Mediere Craiova si Judecatoria Craiova (respectiv Tribunalul Dolj), protocol in baza caruia instantele craiovene au inaintat catre centrul de mediere cauze aflate pe rol) ;
- formarea a peste 400 de avocati din toate judetele tarii, cate zece din fiecare judet, ca mediatori profesionisti.
Avocatii romani, precum si alte categorii profesionale din Romania, s-au aratat interesati de cursurile expertilor americani in domeniul medierii, astfel ca, in prezent, pe lista de asteptare a Centrului de Mediere din Craiova au fost inscrise peste 700 de persoane.
Programul va continua cu organizarea, in luna octombrie 2007, a trei seminarii de promovare a medierii pentru judecatori din raza teritoriala a tribunalelor Constanta, Tulcea, Craiova si Giurgiu.
„Reforma justitiei inseamna si reducerea timpului de solutionare a unui dosar si a volumului de activitate in instante, medierea fiind una dintre solutiile atingerii acestor obiective”, a subliniat Tudor Chiuarie in cadrul intalnirii.
In plus, delegatia americana si-a exprimat disponibilitatea in vederea acordarii de expertiza pe viitor in acest domeniu, la solicitarile partii romane.
Medierea este o modalitate de solutionare pe cale amiabila a conflictelor, alternativa procesului in instanta, cu ajutorul unui mediator impartial care prin metode si tehnici de comunicare si negociere asista partile aflate in conflict pentru a se ajunge la o intelegere.
Comentarii articol (0)