Pe masura ce Uniunea Europeana s-a extins, numarul deputatilor in Parlamentul European a crescut constant, ajungand, in urma aderarii, la 1 ianuarie 2007, a Bulgariei si Romaniei, la 785. In 2009, in Parlamentul European urmeaza sa fie alesi doar 736 de deputati.
Tratatul de reforma, in curs de negociere, prevede un numar de 750 de deputati.
Cum ar putea fi distribuite locurile in Parlamentul European, astfel incat fiecare stat membru sa fie reprezentat in mod echitabil? Raspunsul nu este usor de gasit, insa atat alegatorii, cat si Parlamentul nu vor avea decat de castigat de pe urma acestei dezbateri.
Aceasta este concluzia la care au ajuns deputatii Alain Lamassoure (PPE-DE, Franta) si Adrian Severin (PSE, Romania), desemnati drept co-raportori la un proiect de raport pe aceasta tema de catre Comisia pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European.
Care este situatia in prezent ?
Potrivit Tratatului de la Nisa, modificat pentru a lua in considerare aderarea Romaniei si Bulgariei, Parlamentul European ar urma sa aiba 736 de deputati in urma alegerilor din 2009. In iunie 2007, guvernele statelor membre ale UE au decis sa creasca numarul deputatilor la 750. Statele membre vor avea cel mult 96 si cel putin 6 reprezentanti in Parlamentul European. In prezent, Germania are 99 de deputati, in timp ce Malta doar 5.
Parlamentul European a fost solicitat sa propuna, pana in luna octombrie, o redistribuire a numarului de locuri, dar decizia finala le revine statelor membre.
Proportionalitate degresiva
Proiectul de raport al Parlamentului European a fost prezentat, la 11 septembrie, Comisiei pentru afaceri constitutionale. „In acest caz, nu este vorba despre castigatori si perdanti, este un joc din care toata lumea nu are decat de castigat, un efort comun pentru o Uniune mai democratica si legitima si un Parlament mai eficient”, a explicat, cu ocazia prezentarii raportului, dl Severin. Dl Lamassoure a recunoscut ca stabilirea numarului de locuri care ii revine fiecarui stat membru in Parlamentul European reprezinta un aspect delicat, din cauza sensibilitatilor nationale. Pentru a putea gasi o solutie, „ratiunea si logica trebuie sa prevaleze asuprea pasiunii si a interesului national”, considera deputatul francez.
Pentru aplicarea conceptului de „proportionalitate degresiva”, raportorii propun ca distribuirea locurilor in PE sa urmeze o serie de principii, printre care:
- principiul „solidaritatii la nivel european”, potrivit caruia statele membre cu o populatie mai mare accepta sa dispuna de un numar de locuri in PE inferior numarului direct proportional cu ponderea populatiei lor la nivelul UE, in scopul unei mai bune reprezentari a statelor cu un numar redus de locuitori;
- principiul „flexibilitatii justificate”, care permite reducerea, pe cat posibil, a discrepantelor care exista, in prezent, intre statele membre, in ceea ce priveste reprezentarea in PE;
- principiul „reprezentarii nationale”, care garanteaza fiecarui stat membru un numar de deputati suficient pentru a permite reprezentarea, in PE, a tuturor curentelor politice importante la nivel national.
Care sunt urmatorii pasi ?
Raportul Lamassoure-Severin va fi prezentat in plen in luna octombrie, la Bruxelles. Daca va fi adoptat cu o larga majoritate, solutia propusa de raportul Parlamentului European are mari sanse de a primi sprijinul sefilor de stat si de guvern cu ocazia reuniunii la nivel din 18-19 octombrie, urmand a fi inclusa in Tratatul de reforma. Acesta urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul anului in curs, astfel incat sa poata fi ratificat de catre statele membre inainte de alegerile europene din 2009.
Comentarii articol (0)