De ieri, a inceput perioada de aderare la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, care va dura patru luni.
Persoanele obligate sa adere sunt cele cu varsta de pana in 35 de ani, care contribuie la sistemul asigurarilor sociale de stat (platesc lunar 9,5% CAS) si se incadreaza in prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si care indeplinesc conditiile de eligibilitate, pot adera optional la un fond de pensii administrate privat.
Aderarea se desfasoara pe parcursul a patru luni de zile, incepand din data de 17 septembrie 2007. La expirarea acestei perioade, persoanele care prin lege sunt obligate sa aleaga dar nu au ales un fond de pensii, vor fi repartizate aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Persoanele care prin lege nu sunt obligate, dar pot opta sa adere la un fond de pensii, pot sa adere in orice moment la un fond de pensii, pana la implinirea varstei de 45 de ani.
Articolul 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca:
„ In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.”
Comentarii articol (0)