Vreau sa invat dar nu am bani. Ce fac? Pot obtine, oare, un credit de la banca? Dupa o prima analiza a ofertelor bancare descoperim insa destul de repede ca a cauta un credit pentru studii in Romania este aproximativ acelasi lucru cu a cauta un ac in carul cu fan.
Bancile nu se prea inghesuie sa imprumute studentii. Putine banci ofera si credite pentru studenti, in conditii avantajoase pentru ei: adica fara sa li se ceara carte de munca, garantii ipotecare sau altele.
Sistemul bancar se dezvolta exploziv oferind modalitati de creditare din ce in ce mai diverse. Totusi, daca esti tanar, vrei sa studiezi dar nu ai bani, iti va fi destul de greu sa gasesti o posibilitate de a fi creditat. In acest domeniu, oferta bancilor este destul de redusa.
Aceia dintre noi care au auzit de la prieteni din strainatate ca bancile ofera credite ce urmeaza a fi rambursate din viitorul lor salariu de angajati, avand perioada de gratie pe toata durata studiilor, pleaca entuziasmati la vanatoare de credite. Ofertele pe care le gasesc le tempereaza insa rapid optimismul.
Sa vedem insa cateva dintre cele mai importante oferte pentru studenti:
BRD are chiar doua oferte pentru studenti. Una dintre ele, Creditul Student Plus, se adreseaza persoanelor cu varste intre 21 si 40 de ani care au fost admise intr-un program post-universitar (studii aprofundate, master, doctorat) la una dintre universitatile agreate de BRD.
Cheltuielile de scolarizare pot fi finantate intr-o proportie de pana la 100%. Creditul trebuie sa se incadreze intre 500 EUR si 12.000EUR si se acorda pe o perioada de la 2 ani la 5 ani. In plus, BRD ofera o perioada de gratie la plata ratelor, in functie de durata studiilor. Astfel, daca studiile dureaza mai putin de 1 an, perioada de gratie este de 1 an, iar daca studiile dureaza mai mult de un an, perioada de gratie este de 2 ani.
Cea de-a doua oferta a BRD pentru studenti este „Creditul de Nota 10” destinat finantarii cheltuielilor „studentesti” (computer, cursuri suplimentare, carti, distractie etc.). Pot aplica la acest credit cei care au intre 19 ani si 30 de ani, sunt studenti in ultimii doi ani de studii universitare sau urmeaza studii postuniversitare si sunt integralisti. Suma oferita este intre 500EUR si 1.000EUR, iar perioada de rambursare este de maxim 5 ani.
In plus, banca anunta ca dobanda practicata este una „speciala” pentru studenti.
Banca Transilvania ofera credite doar persoanelor care au absolvit deja o institutie de invatamant superior si doresc sa-si continue studiile in tara sau in strainatate. Nivelul maxim al creditului este de 10.000 USD, iar perioada de rambursare este de pana la 5 ani. Dobanzile practicate sunt de: 15% pe an pentru creditele in RON, 11% pe an pentru creditele in USD si 12% pe an pentru creditele in EUR. Aceste procente sunt insa variabile.
Oferta bancii nu se adreseaza insa studentilor, ci persoanei care poate incepe imediat plata ratelor si care poate aduce garantiile necesare. Acestea trebuie sa acopere 120% din valoarea creditului si dobanda pe trei luni, din care, garantiile reale imobiliare trebuie sa acopere minim 80% din valoarea creditului si dobanda pe 3 luni.
Probabil singurul lucru prin care creditul „pentru studii” oferit de Banca Transilvania se diferentiaza de creditele obisnuite este documentatia necesara. Printre documentele pe care aplicantul trebuie sa le prezinte se numara diploma de licenta si acceptul institutiei de invatamant superior din tara sau din strainatate.
La UniCredit Tiriac, creditul pentru studii este denumit „creditul pentru reusita in viata”.
Banca ofera astfel de credite in valoare de minim 3.000 EUR persoanelor cu varste cuprinse intre 25 de ani si 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Ceea ce inseamna ca poti lua un credit pentru studii abia atunci cand altii le termina.
Perioada de creditare este de la 1 an la 10 ani. Dobanda practicata este de: 6.95%/an pentru creditele in RON, 7.95%/an pentru creditele in USD si 5.95%/an pentru creditele in EUR. Totusi, pe site suntem informati ca ea poate varia in functie de evolutia pietelor financiare nationale si internationale.
O alta problema este faptul ca pentru acest credit ai nevoie de o ipoteca pe o cladire, ceea ce, probabil, putini studenti si-ar putea permite. De obicei, o ipoteca se cere in cazul unui credit pentru cumpararea unei case, nu la un credit pentru studii, pentru care ai nevoie de sume destul de mici de bani: intre 2.000 si 5.000 de euro.
Dintre ofertele studiate, oferta BRD este nu numai cea mai diversa, dar si cea mai adaptata nevoilor studentesti. Aceasta banca a patruns in lumea universitara avand anumite institutii de invatamant agreate, ofera credite numai daca aplicantul a fost deja admins intr-un program post-universitar si stabileste perioada de gratie in functie de durata studiilor.
Strategiile bancilor in privinta dobanzilor practicate sunt destul de diverse. Acest lucru este insa vizibil nu numai in privinta cifrelor prezentate ci si in privinta alegerii de a publica sau nu pe site dobanzile aferente creditelor. Multe institutii bancare prefera sa pastreze acest subiect pentru o dicutie directa intre client si consultant.
Este bine de stiut ca inafara de dobanzi, bancile mai percep si anumite comisioane: de analiza a dosarului, de administrare, de acordare etc. Prin urmare, atunci cand analizati ofertele, este bine sa va interesati si de acestea pentru a le putea lua in considerare cand va alegeti creditul.
In privinta visului ca se pot obtine credite care sa trebuiasca rambursate abia dupa incheierea studiilor, acesta este deocamdata foarte indepartat. Bancile din Romania nu ofera inca aceasta posibilitate. Situatia este insa adecvata situatiei din tara noastra.
Daca bancile ar miza pe rambursarea creditului ca rata din salariu pe care il va obtine studentul finantat dupa terminarea studiilor, s-ar intampla de multe ori sa astepte degeaba. Cazurile de absolventi de studii superioare care nu gasesc servicii sau care fac munci inferioare pregatirii lor sunt destul de frecvente.
Deocamdata, creditele botezate ½pentru studii½ sunt, de fapt, niste credite obisnuite, fara facilitatile pe care un student le-ar astepta in acest caz, precum plata ratelor abia dupa angajare, si nu in timpul studiilor, acces simplu la credit, fara prea multe garantii.
Autor: Ioana MATEI
Comentarii articol (0)