Termenul "ADR" (Alternative dispute resolution) se refera la procedurile si tehnicile de solutionare a conflictelor in afara salii de judecata si este o reactie la ineficienta modalitatilor traditionale de solutionare a conflictelor (in instanta de judecata). Aceste modalitati alternative de solutionarea a conflictelor sunt practic nelimitate, iar in anumite cazuri solutionarea conflictului are loc prin imbinarea mai multor modalitati de stingere a conflictului.
Sustac Zeno Daniel
Principalele subcategorii ale ADR-ul sunt medierea, arbitrajul si negocierea. Uneori, se vorbeste si de conciliere ca fiind o a patra subcategorie a ADR-ului insa aceasta nu este decat o forma a medierii. In cazul medierii, exista a treia parte neutra, mediatorul, care ajuta partile sa ajunga la o intelegere. La negociere nu exista a treia parte care sa impuna o solutie sau sa ajute la solutionarea conflictului. Arbitrajul se desfasoara in conditii de participare voluntara a partilor si implica impunerea de catre arbitru a unei solutii.
O alta subdiviziune a ADR-ului se refera la existenta sau inexistenta celei de a treia persoane neutre, care ajuta partile sa isi solutioneze conflictele. In cazul negocierii nu exista a treia parte care sa impuna o solutie sau care sa ajute la solutionarea conflictului pe cand in cazul medierii si arbitrajului exista o persoana neutra care ajuta la stingerea disputelor.
ADR-ul poate imbraca diferite forme. Online Dispute Resolution (ODR sau e-ADR) se refera la solutionarea conflictelor online fara ca partile sa se intalneasca sau sa isi vorbeasca direct (fie se ghideaza dupa un algoritm matematic, fie are loc implicarea unei persoane reale care opereaza ca mediator).
Med-Arb (Mediated Arbitration) este o alta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor in care medierea devine pe parcurs arbitraj in cazul in care partile nu ajung la o intelegere. "Amenintarea" arbitrajului poate incuraja partile sa ajunga la o intelegere convenita doar de catre ele.
Evaluarea Preliminara Neutra (Early Neutral Evaluation) presupune intalnirea partilor cu un expert neutru care isi spune parerea cu privire la deznodamantul pe care disputa dintre parti ar avea-o daca ar ajunge in instanta. Pe baza acestei opinii are loc negocierea intelegerii dintre parti.
Alte modalitati alternative de solutionare a conflictelor sunt: facilitarea, desemnarea unui expert, mini procesul, concilierea, med-rec, negocierea facilitata, judecata privata etc. Existenta unui numar atat de mare de mijloace alternative de rezolvare a disputelor denota multiplele dezavantaje ale procedurii litigioase.
Fiind mai putin formale decat caile litigioase, aceste tehnici de solutionare a conflictelor in afara salii de judecata castiga noi adepti intrucat partile isi realizeaza interesele, solutiile sunt durabile, costurile sunt semnificativ mai reduse si procedura este confidentiala.
Avantajul principal al ADR-ului este acela ca, partile detin controlul asupra intregului proces, procedura fiind informala, rapida si eficienta.
Medierea are o pondere de peste 60% in cauzele solutionate prin metode alternative de solutionare a conflictelor fiind cea mai uzitata modalitate de solutionare a conflictelor in afara salii de judecata. In Marea Britanie, ADR-ul este sinonim cu medierea .
ADR-ul nu este un concept nou insa a fost foarte putin mediatizat in Romania. Benefic este faptul ca avem o lege a medierii (sintem printre putinele tari din lume) si ca incepand cu luna octombrie a acestui an vom avea si primii mediatori autorizati. Practic asistam la o ofensiva binevenita a ADR-ului in Romania, pe fondul expansiunii modalitatilor alternative de solutionare a conflictelor in plan mondial.
Comentarii articol (1)