avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea on-line
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea on-line

Medierea on-line este o practica destul de rara atat in Occident cat si in Romania, dar este o solutie agreata in situatia in care partile se afla la distanta una de celalata si isi doresc sa rezolve conflictul rapid si eficient. Chiar daca incurajez medierea “ fata in fata” cabinetul in care imi desfasor ativitatea detine tehnica moderna necesara unui proces de mediere on-line, de calitate.

Intr-o societate dinamica in care relatiile se construiesc pe Facebook sau pe alte retele de socializare, in care angajarile se fac pe site-uri dedicate, iar afacerile se fac pe internet, nu vad de ce solutia cea mai moderna de rezolvare a conflictelor, medierea, nu ar putea fi, de asemenea, tendinta societatii moderne in care traim.

Sigur ca procedurile si formalitatile necesare, in cazul in care acordul de mediere este unul necesar instantei, ingreuneaza eficienta solutiei oferita de medierea on-line.

Dar, pentru inceput, medierea on-line poate fi foarte eficienta confictelor extrajudiciare, creand partilor sansa de a-si rezolva conflictele rapid, modern si profesionist.

Printre noutatile aduse de Codul Civil (NCC) se numara si reglementarea logodnei, pasul de dinaintea casatoriei. Conform noilor reguli in materie civila, logodnicul care nu mai vrea sa se casatoreasca datoreaza fostului partener despagubiri, fiind totodata obligat sa returneze darurile oferite in vederea oficializarii mariajului. In plus, avand in vedere ca logodna poate fi dovedita cu orice fel de mijloace de proba, inclusiv statusul de pe retelele sociale (“relationship status”), cu siguranta in practica vom avea parte de situatii cel putin interesante.

In aceasta situatie conflictul creat de ruperea logodnei este unul pretabil medierii, iar in cazul in care partile, fosti parteneri, se afla la distanta unul de celalalt, relatia se poate incheia amiabil, on-line, exact asa cum a inceput, scutind partile de stresul pe care il presupune judecarea in formulele clasice in instantele de judecata.


Mediator Petru Mustateanu
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: alex77727 , utilizator 18:23, 19 Ianuarie 2012
Exista situatii in care partile sunt dispuse sa accepte si medierea online. Conditia de baza este ca si ele sa aiba acces la tehnica necesara pentru a se putea desfasura sedinta si sa fie de acord cu detaliile medierii online. Ar mai fi de discutat asupra semnarii procesului verbal de informare asupra medierii, procesului verbal de incheiere a sedientei de catre parti cat si a Acordului de Mediere, toate cele 3 trebuind sa fie originale.
Dupa parerea mea mediatorul trebuie sa convinga partile litigante si on-line este foarte greu de realizat asa ceva.
Asadar, ramane ceva pur utopic...dar fara finalitate practica.
Se poate uza de o astfel de mediere cand medierea esueaza in mod clar si partea vrea sa arate ca totusi s-a adresat unui mediator anterio deschiderii judecatii...
De ce nu combinati medierea cu arbitrajul online si in felul acesta se poate obtine (emite/pronunta) si o sentinta arbitrala menita sa consfinteasca acordul partilor si sa serveasca drept hotarare judecatoreasca definitiva (Art. 363 CPC) ????!!! (Asta daca exista deja o conventie arbitrala sub forma de compromis sau clauza compromisorie intr-un contract , documente ce se presupune ca s-ar fi semnat cu mult inainte; si chiar daca nu, se pot gasi solutii... ) Mai lasati instantele si gasiti-va solutiile in ADR. Cu o singura conditie : partile sa fie de acord si pe deplin multumite!
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
alex77727, utilizator
Medierea online poate fi o solutie usor acceptata si de cei care nu au curaj sa-si sustina depozitiile fata in fata ...e o metoda de-a "da dreptate" si ..."lasilor" :) (au si ei cate-un cuvant de spus...sau nu...?...)
alex, Mediatorii autorizati nu pot amesteca Arbitrajul care poate permite postura evaluativa a Arbitrului fata de obiectul supus arbitrarii cu Medierea care permide doar postura facilitativa a Meditorului....ca sa fiu mai bine inteleasa mediatorul nu poate da sfaturi....el doar inlesneste/faciliteaza comunicarea intre 2 parti aflate in conflict

Alte discuții în legătură

Proces comercial vad vad Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)
Legea medierii a trecut de senat Zeno Daniel Sustac Zeno Daniel Sustac V-a aparea o noua profesie,cea de mediator.O noua profesie liberala,cu tenta juridica.Teoretic instantele se vor degreva de cauze si justitia v-a functiona mai ... (vezi toată discuția)
Arbitraj jurist28 jurist28 Bună seara. HEEEEEEELp#-o. am o speta cu acest inedit arbitraj, însă procedura civilă zice că în cerea pe care o formulez trebuie să indic ... (vezi toată discuția)