avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ARBITRAJ
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ARBITRAJ

Bună seara. HEEEEEEELp#-o.

am o speta cu acest inedit arbitraj, însă procedura civilă zice că în cerea pe care o formulez trebuie să indic numele şi adresa membrilor tribunalului arbitral. În localitatea mea de acest arbitraj se ocupă Camera de Comerţ şi Industrie.

#-o am verificat lista membilor şi e un rând interminabil de societăţi comerciale. În aceste condiţii, trimit la toţi 30 cererea mea? la cine anume se refera art. 356 cand vorbeste de arbitrii? la membrii CAmerei de COmert sau la conducerea efectiva?

2. in ceea ce priveste judecatoria, deşteptul de administrator al meu a omis obligarea debitoarei să semneze o factură, desi noi am prestat serviciul conform contractului semnat de parti.

mi-e frică de o instantă de judecată normală pt trebuie să demonstrez că acea factură nesemnată a fost înregistrată în contab. debitoarei, riscand oarecum un fond impropriu.

Ce ma sfatuiţi ? :((:((:((:((
Cel mai recent răspuns: ROLYU , utilizator 19:17, 13 August 2011
Buna seara, nu confunda membrii camerei de comert cu membrii comisiei de arbitraj din cadrul camerei de comert; arbitrii, sunt persoane fizice (avocati, consilieri juridici), citeste cu atentie sectiunea arbitraj de pe pagina camerei de comert si industrie respectiva; ai avut in contract clauza compromisorie?, adica prevederea ca litigiile se solutioneaza prin arbitraj?
In comercial este admisa si proba cu martori.
In arbitraj proceura de judecata nu este atat de "tensionata" si atentie, hotararea este definitiva si executorie.
Daca mai sunt alte intrebari, raspund cu placere.
Sper ca nu sunt off-topic.
Arbitrajul sau medierea sunt una si acelasi lucru?
Nu, arbitrajul si medierea sunt proceduri diferite, dar ambele sunt metode alternative de rezolvare a disputelor/conflictelor/litigiilor.
Ca esenta, procesul de arbitraj are la baza drepturile partilor, solutia apartine arbitrilor alesi (solutie de tip castig-pierdere), iar procesul de mediere are la baza interesele partilor și urmareste gasirea unei solutii reciproc avantajoase partilor (solutie de tip castig-castig). Solutia este gasita și decisa de catre parti, de conun acord, nu de catre mediator, acesta avand rolul de a ajuta partile in realizarea unui dialog constructiv, in negociere, in depasirea momentelor de impas care blocheaza gasirea unei solutii.
pt. ROLYU: thx a lot. din pacate exista acea clauza compromisorie, insa fara a se fi precizat arbitrii. din pacate , chiar nu stiu ce sa fac, pt ca o factura imi e semnata insa cealalta nu. si pe judecatorie mi-e frica sa nu risc un fond. in ceea ce priveste procedura arbitrajului, nu am mai avut un asemenea caz, asa ca sunt putin impacientata. bye the way, in procedura civila se face o mentiune: cererea mea ar trebui sa o trimit la toti arbitrii, precizand si adresa lor ,in atatea exemplare cati arbitri sunt. aici ce ma fac????????????????????????#-o astept cu disperare rapsunsul, intrucat e o urgenta. actiunea trebuia deja depusa ieri daca s-ar fi putut.
Art. 10.- (1) Conventia arbitrala se incheie in scris, sub sanctiunea nulitatii.

(2) Ea se poate incheia fie sub forma unei clauze compromisorii, inscrisa in contractul principal, fie sub forma unei intelegeri de sine statatoare denumita compromis.
Art. 11.- (1) Prin clauza compromisorie partile convin ca litigiile ce se vor naste din contractul in care ea este inserata sau in legatura cu acesta, sa fie solutionate pe caleaarbitrajului, aratandu-se numele arbitrilor sau modalitatea de numire a lor. In lipsa unei asemenea aratari si daca organizarea arbitrajului a fost incredintata Camerei de Comert si Industrie a Romaniei sau direct Curtii de Arbitraj, numirea arbitrilor se face conform prezentelor Reguli.
Art. 13.- Conventia arbitrala poate rezulta si din introducerea de catre reclamant a uneicereri de arbitrare si acceptarea paratului ca aceasta cerere sa fie solutionata de Curtea de Arbitraj.
Art 17 (3) Partile sunt libere ca, prin conventia arbitrala, sa numeasca arbitri si persoane neinscrise pe lista de arbitri, care, prin competenta si probitate, se bucura de increderea lor.
Art. 18.- Nici una dintre parti nu are dreptul sa numeasca un arbitru in locul celeilalte parti sau sa aiba mai multi arbitri decat cealalta parte.
Art. 19.- (1) Partile stabilesc daca litigiul se judeca de un arbitru unic sau de doi, ori de mai multi arbitri.

(2) Daca partile n-au stabilit numarul arbitrilor, litigiul se judeca de trei arbitri, cate unul numit de fiecare dintre parti, iar al treilea - supraarbitrul - ales de cei doi arbitri.
Art. 22.- (1) Cand arbitrul unic sau, dupa caz, arbitrii nu au fost numiti prin conventia arbitrala, nici nu s-a prevazut modalitatea de numire a lor si nici nu s-a recurs la procedura prevazuta de art. 347 si 348 din Codul de procedura civila, constituirea tribunalului arbitral se face dupa cum urmeaza:
a) prin cererea de arbitrare reclamantul va numi un arbitru sau va propune ca litigiul sa fie solutionat de un arbitru unic, aratand numele acestuia;
b) prin intampinare sau prin instiintare separata adresata Curtii de Arbitraj, in termen de cel mult 20 de zile de la primirea cererii de arbitrare, paratul va numi un arbitru aratand numele acestuia sau, dupa caz, va raspunde la propunerea reclamantului privind solutionarea litigiului de un arbitru unic precum si la persoana acestuia.

(2) Se recomanda partilor ca o data cu numirea unui arbitru sa numeasca si un arbitrusupleant.
(3) In cazul in care arbitrul numit nu figureaza pe lista de arbitri, partea va indica numele, adresa si numarul de telefon sau de fax, precum si, pe cat posibil, datele prevazute de art. 17 (2) ale acelui arbitru ca si ale supleantului, daca acesta a fost numit.
Art. 24.- (1) Numirea unui arbitru sau a supraarbitrului se face cu acordul sau prealabil si scris, obtinut de partea care il propune ori, in cazul supraarbitrului, de cei doi arbitri.

(2) Daca arbitrul sau supraarbitrul numit este inscris in lista de arbitri a Curtii de Arbitraj, acordul sau se obtine prin intermediul Secretariatului acestei Curti.

(3) Acordul arbitrului va cuprinde si o declaratie scrisa a sa in care va arata, sub semnatura, daca are sau a avut vreo relatie cu partile, daca au existat sau exista conflicte de interese si orice alte fapte sau imprejurari de natura sa puna la indoiala independenta si impartialitatea sa. Daca asemenea relatii, conflicte de interese, fapte si imprejurari survin in cursul litigiului, arbitrul le va declara de indata. Declaratia initiala precum si declaratiile ulterioare se depun la dosarul litigiului pentru ca partile sa ia cunostinta de continutul lor.
(4) Acordul sau neacceptarea de a fi arbitru intr-un anumit litigiu se comunica, in scris si nemotivat, Secretariatului Curtii de Arbitraj, in termen de trei zile de la data primirii de catre arbitru a propunerii.
Art. 25.- (1) Daca paratul nu raspunde in termen sau nu da curs invitatiei de numire a arbitrului ori exista neintelegere intre parti cu privire la numirea arbitrului unic sau daca cei doi arbitri nu cad de acord asupra persoanei supraarbitrului, presedintele Curtii de Arbitraj, dupa expirarea termenelor prevazute de art. 22 si 23, va desemna arbitrul unic sau, dupa caz, arbitrul paratului ori supraarbitrul, cu acordul prealabil al acestora.


[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
mediator, utilizator

Alte discuții în legătură

Arbitraj comercial alina_cj alina_cj Buna ziua, As dori un astfel de contract (vezi toată discuția)
Curte de arbitraj - persoane fizice Nafets Nafets un litigiu intre o persoana juridica si o persoana fizica poate fi solutionat de curtea de arbitraj? Un contract poate prevedea astfel de clauze? Sunt legale? ... (vezi toată discuția)
Solutionare litigii: tribunal sau curtea de arbitraj a reg. comertului brebone brebone Buna ziua, Comunitatea dvs. online cred ca este singura in masura sa ma lamureasca asupra unei zvonistici pe care o intalnesc de ceva vreme cu privire la ... (vezi toată discuția)