avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale arbitraj comercial
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

arbitraj comercial

Buna ziua,
As dori un astfel de contract
Cel mai recent răspuns: alina_cj , utilizator 11:50, 6 August 2010
Nu exista un contract special pentru arbitraj.
În orice contract comercial părţile trebuie să includă clauza compromisorie, prin care se convine ca litigiile ce se vor naşte din contract să fie soluţionate pe calea arbitrajului.
În lipsa clauzei compromisorii inclusă în contract, părţile pot încheia ulterior un act separat numit compromis, prin care acestea convin să recurgă la arbitraj.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
imi puteti da un exemplu de astfel de clauza? multumesc
alina_cj a scris:
imi puteti da un exemplu de astfel de clauza?

Potrivit art.340 şi următoarele din Codul de Procedură Civilă, părţile unui contract comercial, pot conveni ca eventualele litigii ce se vor ivi între ele pe parcursul derulării contractului, să fie soluţionate pe calea Arbitrajului Comercial, fiind obligatoriu ca în respectivul contract să se insereze Clauza compromisorie.
Prin această convenţie încheiată de părţi nu se crează nici un fel de compromis privind aplicarea textelor de lege în materie, ci se realizează avantaje părţilor care recurg la serviciile Tribunalelor Arbitrale, după cum urmează:
Obţinerea unei hotărâri definitive şi executorii, controlul judiciar putând fi făcut doar în cazuri excepţionale. Prin acel compromis sau convenţie arbitrală, părţile declară implicit că renunţă la căile de atac, apel ori recurs, voinţa lor în acest sens având caracterul unui accept contractual.
Hotărârea instanţei arbitrale are puterea lucrului judecat, pe când la instanţele de drept comun, acest caracter îl dobândeşte numai după ce au fost parcurse toate cele trei grade de jurisdicţie, prima instanţă, apel ori recurs, sau când părţile renunţă la aceste căi ori pierd termenul de apel sau de recurs. Desigur că atât în calea de control judiciar a apelului cât şi a recursului se percep alte taxe de judecată. Dacă se apelează ori se recurează o hotărâre a instanţelor de drept comun, practic taxele de timbru se dublează.
Cauzele deduse judecăţii Curţii de Arbitraj Comercial, se vor judeca numai de către arbitri ce au fost aprobaţi de către Colegiul de Conducere al CCIR, atât reclamantul cât şi pârâtul putând să opteze pentru a fi judecaţi de câte un arbitru ales de ei de pe lista respectivă, sau chiar de un arbitru unic.
Convenţia arbitrală sau clauza compromisorie menţionată în art.343 alin.3 din Codul de Procedură Civilă, exclude -fără nici o rezervă- competenţa de soluţionare a litigiului de către instanţele judecătoreşti, atunci când părţile au încheiat contractul cu o astfel de clauză.
Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Romaniei recomandă includerea în contractele comerciale a clauzei compromisorii după următorul model:

„Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu prezentul contract, referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiinţarea lui va fi soluţionat de Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Romaniei în conformitate cu Regulile de Procedură Arbitrală ale acesteia. Hotărârea arbitrală va fi definitivă şi obligatorie pentru părţi”.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
legalmgm, utilizator
multumesc mult=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curte de arbitraj - persoane fizice Nafets Nafets un litigiu intre o persoana juridica si o persoana fizica poate fi solutionat de curtea de arbitraj? Un contract poate prevedea astfel de clauze? Sunt legale? ... (vezi toată discuția)
Arbitraj jurist28 jurist28 Bună seara. HEEEEEEELp#-o. am o speta cu acest inedit arbitraj, însă procedura civilă zice că în cerea pe care o formulez trebuie să indic ... (vezi toată discuția)
Clauza compromisorie CI Ioana Butan CI Ioana Butan Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza ... (vezi toată discuția)