avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauza compromisorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauza compromisorie

Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza compromisorie potrivit carei in caz de litigii, acestea se solutioneaza de catre Curtea de arbitraj. Am invocat exceptia necompetentei generale instantelor judecatoresti dar instanta mi-a respins aceasta exceptie. Aveti vreo explicatie ca eu nu am putut gasi? Contractul este perfectat si incheiat in mod valabil de parti.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 09:52, 24 Iulie 2010
cererile privind emiterea somatiei de plata sunt de competenta instantelor sa judece cauza in prima instanta. art 2 din og 5/2001.
in acest caz vb de Curtea de Arbitraj...
Cititi cu atentie contractul. Este posibil ca aceasta clauza sa contina un si/sau , ori trimiterea la Curtea de arbitraj nu contine conditiile legale de competenta, conform art.341 c.proc.civ., avand in vedere ca ordonata de plata este o procedura speciala de recuperare a creantei.Mai aveti si calea de atac.
In contract se spune asa: Litigiile dintre parti se rezolva pe cale amiabila, iar daca nu este posibil vor fi supuse spre solutionare Curtii de Arbitraj Comercial International a Camerei de comert si industrie, in conformitate cu regulile de procedura arbitrala. Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie.
noi aveam calitatea de debitor si am invocat aceasta exceptie intrucat orice litigiu ce izvoraste din contract este de competenta instantei arbitrale
In opinia mea exceptia necompetentei invocata de dvs. ar fi trebuit admisa deoarece potrivit art 343 indice 3 "incheierea conventiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenta instantelor judecatoresti". Este clar ca trebuia urmata procedura arbitrala.

Alte discuții în legătură

Clauza Borza Borza Intr-un contract de antrepriza este inserata o clauza prin care se specifica faptul ca in caz de litigii intre societate si persoana fizica-beneficiar sunt de ... (vezi toată discuția)
Actiune principala instanta, cerere reconventionala - conventie arbitraj sabinna sabinna Am formulat o actiune la Tribunal in baza unui contract de inchiriere teren ( reziliere si evacuare), competenta, potrivit contractului, apartinand instantelor ... (vezi toată discuția)
Lichidarea si clauza arbitrala manea 2 manea 2 reclamantul societate in lichidare ma actioneaza in instanta (TMB) pe pretentii, eu fiind pers juridica, in baza unui contract de executie lucrari in care este ... (vezi toată discuția)