avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauza compromisorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauza compromisorie

Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza compromisorie potrivit carei in caz de litigii, acestea se solutioneaza de catre Curtea de arbitraj. Am invocat exceptia necompetentei generale instantelor judecatoresti dar instanta mi-a respins aceasta exceptie. Aveti vreo explicatie ca eu nu am putut gasi? Contractul este perfectat si incheiat in mod valabil de parti.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 09:52, 24 Iulie 2010
Formularea prin care se atribuie instanţelor judecătoreşti anumite litigii trebuie scrutată cu toată atenţia pentru a se vedea dacă nu are un caracter imperativ. În cazul în care norma atributivă are caracter imperativ, arbitrajul este exclus (I. Bacanu, Litigii arbitrabile, Dreptul 2/2000).

In cadrul pocedurii reglementate de OG 5/2001, cu modificarile ulterioare, solutionarea cererii apartine instantelor judecatoresti, iar nu instantelor arbitrale, clauza existenta, in acest sens, in continutul conventiei incheiate de parti nefiind aplicabila...(C.A. Buc. s. a VI com dec. 1048/2002).
Buna seara .
Cred ca este vorba de ordonanta de plata,si este aplicabila OUG 119/2007, si nu de somatie de plata,ca sa fie vorba de OG 5/2001.
Este chestiune de interpretare .
Marius Bote .
Asa o fi.
Dar art 2 si 8 din OG 5 (avute in vedere de CA in speta citata de mine mai sus) seamana cu art 5 si 13 (parca) din OUG 119.

Ma grabesc sa trag fermoarul bagajelor pentru vacantaaa :yeah: asa incat va las voua placerea da cauta textele exacte ( cererea se depune la ..."instanta competenta": "judecatorul ...")

Ambele sunt procedeuri speciale date in competenta instantelor.
Hotarul pana la care se poate intinde jurisdictia arbitrala este o cestiune de ordine publica ...

Cam in acesti termeni cred ca va suna motivarea instantei care a respins exceptia de necompetenta invocata in cauza pusa in discutie aici.

Sunt chiar curioasa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
romascanu, moderator
Nu cred ca prezinta importanta faptul ca in speta ar fi vorba despre OUG nr. 119/2007 sau despre OG nr.5/2001.
In fond, ambele sunt proceduri speciale, derogatorii de la dreptul comun, diferenta intre ele constand, in principal, in aceea ca OUG nr.119/2007 se aplica doar intre comercianti sau intre acestia si autoritati contractante pentru obligatii rezultate din contracte comerciale, in timp ce procedura somatiei de plata se aplica indiferent de calitatea partilor si acopera mai multe tipuri de creante.

Si acum, o alta decizie pe aceeasi tema:

'' [...] chiar daca partile au convenit sa includa in contract o clauza compromisorie cu privire la soclutionarea lor, prin OG nr. 5/2001, legiuitorul a instituit o procedura speciala, inclusiv sub aspectul competentei materiale a instantei. Aceste norme speciale deroga de la procedura de drept comun si de la legea partilor, instanta nefiind in nici un fel obligata sa verifice competenta, indiferent de calea procedurala prin care a fost sesizata si sa se declare necompetenta in prezenta unei conventii arbitrale.'' - Curtea de Apel Bucuresti, sec. a VI-a com, dec. nr. 1689 din 3 oct. 2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza Borza Borza Intr-un contract de antrepriza este inserata o clauza prin care se specifica faptul ca in caz de litigii intre societate si persoana fizica-beneficiar sunt de ... (vezi toată discuția)
Actiune principala instanta, cerere reconventionala - conventie arbitraj sabinna sabinna Am formulat o actiune la Tribunal in baza unui contract de inchiriere teren ( reziliere si evacuare), competenta, potrivit contractului, apartinand instantelor ... (vezi toată discuția)
Lichidarea si clauza arbitrala manea 2 manea 2 reclamantul societate in lichidare ma actioneaza in instanta (TMB) pe pretentii, eu fiind pers juridica, in baza unui contract de executie lucrari in care este ... (vezi toată discuția)