Intr-un contract de antrepriza este inserata o clauza prin care se specifica faptul ca in caz de litigii intre societate si persoana fizica-beneficiar sunt de competenta Curtii de Arbitraj.
Actiunea este introdusa la Judecatorie. Poate fi respinsa?
Pareri?
Multumesc
Da, poate fi respinsa, dar in acelasi timp e posibil sa nu fie. De ce spun asta?
Codul de procedura civila spune cam asa:
"ART. 343^3
(1) Incheierea conventiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenta instantelor judecatoresti
ART. 343^4
(1) In cazul in care partile in proces au incheiat o conventie arbitrala, pe care una dintre ele o invoca in instanta judecatoreasca, aceasta isi verifica competenta.
(2) Instanta va retine spre solutionare procesul daca:
a) paratul si-a formulat apararile in fond, fara nici o rezerva intemeiata pe conventia arbitrala;
b) conventia arbitrala este lovita de nulitate ori este inoperanta;
c) tribunalul arbitral nu poate fi constituit din cauze vadit imputabile paratului in arbitraj.
(3) In celelalte cazuri, instanta judecatoreasca, la cererea uneia dintre parti, se va declara necompetenta, daca va constata ca exista conventie arbitrala"
In primul rand, este de stabilit in cadrul verificarii competentei instantei daca respectiva clauza arbitrala este valabila sau operanta. in acest sens, au existat hotarari de retinere spre judecare a cauzei de catre instanta de judecata (dar nu am la indemana jurisprudenta) daca in cuprinsul clauzei nu au fost inserate ceva mai detaliat fie arbitrii, fie individualizarea Tribunalului arbitral, in sensul de a stabili un Tribunal arbitral anume, organizat la nivelul unui anumit organism (de regula in cadrul Camerelor de Comert), cu indicarea exacta a acestuia.
Astfel, instantele au considerat daca nu se poate stabili care Tribunal arbitral este competent, iar partile nu convin asupra unuia, clauza arbitrala (compromisorie) este inoperanta si au retinut spre judecare.
Pe de alta parte, daca sunteti partea impotriva careia s-a declansat actiunea, aveti a ridica exceptia necompetentei instantei cel mai tarziu pana la inceperea dezbaterilor in fond (respectiv pana la a se acorda cuvantul partilor pe fondul cauzei dupa administrarea probelor.
Multumesc. Chestia este ca este inserata clauza in felul urmator: "Daca nu va fi posibila concilierea inclusiv prin refuzul unei parti de a concilia, se va supune litigiul spre solutionare Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Bucuresti. Se considera refuz de conciliere inclusiv sesizarea directa a Curtii de Arbitraj de catre una din partile contractului"