avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... curte de arbitraj - persoane fizice
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

curte de arbitraj - persoane fizice

un litigiu intre o persoana juridica si o persoana fizica poate fi solutionat de curtea de arbitraj? Un contract poate prevedea astfel de clauze? Sunt legale? Pt ca eu credeam ca acestea functioneaza pe langa Camerele de Comert si sunt doar pt persoane juridice.
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 17:56, 23 Noiembrie 2009
[ link extern ] /









Clauza de arbitraj recomandată de Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi inclusă în contractele comerciale


"Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desfiinţarea lui, se va soluţiona prin arbitrajul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României în conformitate cu Regulile de procedură arbitrală ale acestei Curţi. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie."

Părţile pot de asemenea stipula în clauza numărul arbitrilor şi locul arbitrajului. În cazul arbitrajului internaţional, ele mai pot stipula limba utilizată în dezbateri şi în inscrisurile depuse, precum şi legea aplicabilă fondului litigiului.



Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
luiza2008, utilizator
Da , intr-un contract poate fi i ntrodusa o clauza privind solutionarea unui eventual litigiu, pe cale arbitrala. Aceasta clauza se numeste compromisorie si poate fi inscrisa in contractul principal, sau sub forma unei intelegeri de sine statatoare , numita compromis. Daca s-a incheiat oasemenea conventie, , pentru litigiul ce face obiectul ei, este exclusa competenta instantelor judecatoresti.
ok, deci si o persoana fizica poate fi citata la o curte de arbitraj?

cum se reziliaza un astfel de contract?

Si o persoana fizica poate fi parte intr-un dosar la curtea de arbitraj daca este parte intr-un contract care prevede ca litigiile se solutioneaza de curtea de arbitraj
rezilierea contractului se poate face numai conform regulilor generale, adica daca cealalta parte isi incalca obligatiile ce ii revin.
contractul poate fi desfiintat si prin acordul partilor, dar trebuie ca toate partile contractante sa semneze un act aditional de incetare.
daca doriti sa modificati numai clauza compromisorie, adresati-va cocontractantului si solicitati-i sa incheiati un act aditional prin care sa modificati numai aceasta clauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arbitraj in limba engleza? zanabuna zanabuna Stie cineva daca la Curtea de Arbitraj Coemrcial international din Bucuresti, servciile arbitrale se pot oferi si in engleza, daca asta e vointa ... (vezi toată discuția)
Arbitraj comercial alina_cj alina_cj Buna ziua, As dori un astfel de contract (vezi toată discuția)
Proces comercial vad vad Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)