Senatul Romaniei va discuta, in aceasta toamna, proiecte care reglementeza domenii noi sau modifica legi deja existente. Dintre acestea, Codul Muncii, Codul de Procedura penala si alte cateva legi, ne-au retinut atentia. Iata cateva detalii despre status-ul acestor proiecte.
Modificari la Codul de Procedura Penala
La senat a fost inaintat un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului de procedura penala. Proiectul nu se va dezbate in procedura de urgenta. In acest moment, se afla pentru raportul de specialitate la Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari si la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.
Acelasi proiect a fost dezbatut anterior si de Camera Deputatilor. Forma discutata acolo
poate fi consultata la aceasta pagina.
Singura modificare propusa de acest proiect este urmatoarea:
Art. 172 alin 1 va avea urmatorul cuprins:
"In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovada ca autorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii actului. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, internet sau alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces verbal".
Se va modifica Codul Muncii
Printre altele, ubn grup de senatori de la mai multe partide parlamentare a depus un proiect de modificare a Legii nr.53 din 24/01/2003, sau Codul Muncii cum este cunoscuta de toata lumea aceasta lege. Proiectul urmeaza sa fie aprobat in procedura de urgenta, iar termenul in care s-ar decide adoptarea sa este de 45 de zile de la momentul inregistrarii (20 octombrie 2007 este data limita).
In acest moment, proiectul se afla la Comisia pentru munca si protectie sociala, Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati si Comisia pentru egalitatea de sanse între femei si barbati pentru rapoartele de specialitate.
Avocatnet.ro va tine la curent cu privire la propunerile de modificare ale Codului Muncii, de indata ce vom intra in posesia proiectului de lege.
Se reglementeaza profesia de psihoterapeut
Este petnru prima data in Romania cand apare o propunere legislativa privind reglementarea profesiei de psihoterapeut. Initiatorii acestui proiect sunt 14 senatori de la toate partidele parlamentare. Proiectul se va dezbate in procedura de urgenta, iar dezbaterile urmeaza sa fie finalizate pana la 20 octombrie 2007. In acest moment, proiectul este inregistrat la Comisia pentru sanatate, ecologie si sport, precum si la Comisia pentru munca si protectie sociala, pentru rapoartele de specialitate.
Va reamintim ca in luna februarie a acestui an, Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor a dezbatut acelasi proiect legislativ, care statueaza practicarea psihoterapiei si reglementeaza profesia de psihoterapeut in Romania, in concordanta cu normele europene.
Potrivit documentului, metodele de psihoterapie ce vor fi recunoscute de statul roman, la data intrarii in vigoare a legii, sunt: Analiza Existentiala; Analiza Tranzactionala; Gestalt-terapie; Gestalt-terapie Integrativa; Hipnopsihoterapie; Logoterapie; Psihanaliza; Psihanaliza de Grup; Psihodrama; Psihologie Analitica (C.G. Jung); Psihologie Individuala; Psihoterapie Bazata pe Teoria Gestalt; Psihoterapie Centrata pe Client; Psihoterapie Centrata pe Persoana; Psihoterapie de Grup; Psihoterapie Dinamica de Grup; Psihoterapie Integrativa; Psihoterapie Neuro-lingvistica; Psihoterapie Pozitiva; Psihoterapie Psihodinamica/Psihanalitica; Terapie Comportamentala; Terapie Corporala; Terapie Sistemica Familiala; Training Autogen.
Pentru cei interesati,
forma propusa a actului poate fi consultata la aceasta pagina.
Ne-au mai retinut atentia:
- Propunere legislativa privind votul electronic (
vezi aici forma propusa pentru adoptare)
- mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal
- in total, sunt peste 100 de proiecte de acte normative care ar putea fi adoptate in aceasta sesiune parlamentara, daca e sa ne referim doar la cele inregistrate la secretariatul Senatului in data de 4 septembrie 2007.
Ramaneti cu Avocatnet.ro pentru stiri si alerte zilnice cu privire la legile care urmeaza sa fie adoptate de Parlamentul Romaniei.
Nota redactiei Avocatnet.ro
Stiati ca in Romania exista, la acest moment, 68.421 de acte normative, din care multe au cunoscut modificari? Credeti ca aceasta stare de fapt este reprezentativa pentru modul in care functioneaza astazi raportul dintre cetateni si statul roman?
Va invitam sa comentati
Comentarii articol (12)