In viitor, taxele de timbru pentru actiunile in care o persoana solicita daune morale s-ar putea reduce pana la 10% din cuantumul actual al taxelor de timbru platite pentru astfel de actiuni, propune un proiect de lege inaintat recent Senatului spre analiza.
Pe ordinea de zi a Senatului Romaniei a fost inregistrat un proiect de lege care isi propune sa completeze articolul 2 al Legii nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Modificarea vizeaza un element extrem de disputat din cadrul legislatiei privind taxele de timbru: timbrarea actiunilor in care se cer daune morale.
Posibile taxe de 10% din cele actuale
Pe scurt, ideea principala in jurul careia se dezvolta proiectul este urmatoarea (asa cum reiese ea din expunerea de motive care insoteste proiectul inaintat Senatului):
"Pentru a se asigura liberul acces la justitie si totodata pentru a se preveni abuzurile din partea celor vatamati prin fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, un mijloc just de a permite accesul deplin la justitie în vederea acoperirii daunelor morale l-ar putea reprezenta stabilirea unei taxe de timbru mai reduse care ar putea fi de 10% din cuantumul taxei judiciare de timbru care ar fi platita în mod obisnuit pentru cererile evaluabile în bani".
Exemplu de calcul
Pana astazi, o actiune privind daune morale solicitate ca urmare a atingerii aduse vietii, integritatii fizice, sanatatii, onoarei demnitatii, reputatiei, vietii intime, familiale sau private ori dreptului la imagine se taxa la fel ca si alte actiuni in care se solicitau daune. Se urmareau prevederile art. 2 alin 1 al Legii, care stabilea cuantum-ul taxelor in functie de suma solicitata ca despabugure.
Art. 2. al Legii - (1) Actiunile si cererile evaluabile în bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 39,00 lei 2 lei
b) intre 39,01 lei si 388,00 lei 2 lei + 10% pentru ce depaseste 39 lei
c) intre 388,01 lei si 3.879,00 lei 37 lei + 8% pentru ce depaseste 388 lei
d) intre 3.879,01 lei si 19.395,80 lei 316 lei + 6% pentru ce depaseste 3.879 lei
e) intre 19.395,01 lei si 38.790,00 lei 1.247 lei + 4% pentru ce depaseste 19.395 lei
f) intre 38.790,01 lei si 193.948,00 lei 2.023 lei + 2% pentru ce depaseste 38.790 lei
g) peste 193.948,00 lei 5.126 lei + 1% pentru ce depaseste 193.948 lei
Spre exemplu, pentru daune morale solicitate, in valoare de un miliard de lei vechi (100.000 ron) se plateau taxe de timbru in valoare de 2.023 lei + 2% pentru suma ce depaseste 38.790 lei. In total, taxele de timbru platite in aceasta situatie erau de peste 30 de milioane de lei vechi (3.000 ron).
Proiectul de lege inregistrat la Senat doreste sa reduca cuantumul taxelor de timbru care urmeaza sa fie platite in aceste cazuri la 10% din cuantumul actual. Astfel, taxa de timbru platita pentru daune solicitate de un miliard de lei vechi ar putea fi de putin peste 3 milioane de lei vechi (300 de ron).
Proiectul legislativ introduce un nou alineat
Proiectul propune ca dupa alin 2 al articolului 2 al Legii sa fie introdus un alt alineat (2 indice 1), care va avea urmatorul cuprins:
"Actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, avand ca obiect stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daune morale suferite ca urmare a atingerii aduse vietii, integritatii fizice, sanatatii, onoarei demnitatii, reputatiei, vietii intime, familiale sau private ori dreptului la imagine se taxeaza cu 10% din taxa prevazuta la art. 2 alin. 1 petnru cererile si actiunile evaluabile in bani."
Cum este justificata aceasta initiativa legislativa
Proiectul ofera, in expunerea de motive, si o justificare a completarii legii in sensul de mai sus:
"Daca în cazul daunelor materiale aprecierea cuantumului lor este relativ facila întrucât depinde de elemente obiective, fiind cheltuieli deja efectuate sau urmând a fi efectuate în mod cert de catre victima, aprecierea cuantumului daunelor morale se dovedeste a fi, de cele mai multe ori, a fi o sarcina deosebit de dificila.
O persoana îndreptatita a solicita daune morale (pentru atingeri aduse vietii, sanatatii, integritatii fizice, onoarei, demnitatii, reputatiei, vietii intime, familiale sau private ori dreptului la imagine) va avea dificultati majore în evaluarea acestora, având tendinta ca, datorita subiectivismului tipic uman, sa îsi supraaprecieze propriile suferinte. Din aceasta cauza în practica judiciara cuantumul daunelor morale solicitate de victima nu sunt, de cele mai multe ori, confirmate de judecator, care este o persoana obiectiva si neimplicata în conflictul dintre parti."
In aceste împrejurari apreciem ca nu este echitabil ca persoana îndreptatita sa solicite daune morale sa fie obligata la plata unei taxe de timbru în acelasi mod în care se procedeaza atunci când se formuleaza o alta pretentie certa, evaluabila în bani, în baza unor documente justificative (contracte, chitante etc)".
Problema sensibila provocata de reducerea drastica a taxelor
Proiectul trateaza si eventualele reactii negative pe care le-ar avea o astfel de modificare:
"Au existat pareri conform carora, o astfel de reglementare va deschide calea abuzului de drept prin hartuirea jurnalistilor prin tribunale în scopul îmbogatirii de pe urma solicitarii de daune morale, imposibil de suportat, de natura sa duca la autocenzura. Acest argument nu poate fi acceptat deoarece cererea prin care se solicita daune morale este supusa cenzurii judecatorului care este îndrituit sa sanctioneze abuzurile de drept din partea justitiabililor."
Va invitam sa consultati documentele de mai jos, pentru mai multe amanunte:
Forma proiectului, asa cum a fost ea inaintata Senatului de catre initiator. (fisier .pdf)
Expunerea de motive la proiectul de lege, asa cum a fost inaintata aceast Senatului (fisier .pdf)
Nota redactiei Avocatnet.ro
Va invitam sa va spuneti parerea referitoare la masura in care cuantumul taxelor de timbru pentru actiunile in care se cer daune morale influenteaza disponibilitatea justitiabilului de a introduce actiunea. Credeti ca aceasta modificare este benefica sau are rolul de a aduce jurnalistii mai usor in fata instantei?
Va invitam sa comentati.
Comentarii articol (7)