Transpunerea legislatiei comunitare privind combaterea practicilor comerciale incorecte in relatia cu consumatorii se afla pe ordinea de zi a Camerei deputatilor de saptamana viitoare. Noile reglementari ar putea intra in vigoare pana la data de 12 decembrie.
Proiectul de Lege privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor se afla in procedura parlamentara de urgenta si transpune Directiva 29/2005 CE. La momentul initierii proiectului de act normativ, Guvernul a propus ca intrarea in vigoare sa se faca pana la data de 12 decembrie 2007.
Proiectul de act normativ a fost adoptat deja de Senat, iar Camera deputatilor il va dezbate saptamana viitoare, pe 4 decembrie, in calitate de camera decizionala.
Comisia pentru industrii si servicii a avizat favorabil proiectul de lege, prin raportul emis la data de 14 noiembrie.
Obiectul de reglementare
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare atat sanctionarea unor practici neloiale ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cat si modificarea si completarea unui numar de 13 acte normative care transpun acquis-ul comunitar cu privire la practicile care aduc atingere intereselor economice ale consumatorilor
De asemenea, sunt stabilite norme privitoare la practicile comerciale agresive, prevederi ce nu au fost reglementate pana in prezent in legislatia nationala.
In sensul proiectului de lege, practicile comerciale incorecte reprezinta acele practici care deformeaza sau sunt susceptibile “sa deformeze in mod esential comportamentul economic al consumatorului mediu la care ajunge sau caruia i se adreseaza ori al membrului mediu al unui grup, atunci cand o practica comerciala este adresata unui anumit grup de consumatori.”
Proiectul de lege face referire la practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, in timpul si dupa o tranzactie comerciala referitoare la un produs si nu aduce atingere dispozitiilor legale ce reglementeaza contractele si, in special, prevederilor referitoare la validitatea, intocmirea sau efectele contractelor.
Amenda de la 3000 de lei la 30.000 de lei pentru pentru inducerea in eroare a consumatorului
Prezentarea unor informatii false despre produs, despre pret sau modul de calculare al pretului, despre drepturile consumatorului, inclusiv dreptul de a beneficia de reparare, de inlocuire sau de restituire a contravalorii ca urmare a rezolutiunii contractului, va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 3000 de lei si 30.000 de lei.
Proiectul de lege cuprinde si o anexa care contine lista practicilor comerciale care, in orice condiþii, se considera incorecte. Printre acestea se numara crearea impresiei consumatorului ca nu poate parasi sediul comerciantului pana nu se intocmeste un contract. O alte practica considerata in orice situatie incorecta este efectuarea personala de vizite la locuinta consumatorului, ignorand solicitarea acestuia de a pleca sau de a nu se intoarce, cu exceptia situatiilor legitime si in masura justificata pentru punerea in aplicare a unei obligatii contractuale.
Concurenta poate sesiza ANPC
Persoanele sau organizatiile vor putea sesiza eventualele practici comerciale incorecte fie Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pentru ca aceasta institutie sa decida asupra reclamatiilor, fie sa initieze actiuni in justitie impotriva comerciantilor care au savarsit sau sunt susceptibili sa savarseasca practici comerciale incorecte.
De asemenea, si operatorii economici concurenti pot informa ANPC in legatura cu practicile comerciale incorecte.
Pentru mai multe informatii, puteti consulta:
- Forma Proiectului de lege initiat de Guvern;
-
Forma adoptata de Senat.
-
Procesul legislativ la Camera Deputatilor
Comentarii articol (1)