Si in acest caz documentul convocarii este emis de catre Consiliul de administratie/Administratorul unic/Directoratuli/Directorul unic, dar initiativa convocarii nu apartine acestora, ci convocarea se face ca urmare a realizarii unor obligatii legale.
Uneori Legea nu arata vreo sanctiune specifica pentru neindeplinirea acestor obligatii. Totusi, trebuie retinut ca neconvocarea adunarilor generale a actionarilor atunci cand aceasta obligatie este inscrisa in lege este calificata ca fiind fapta penala conform Legii societatilor comerciale (LSC) art. 275 alin.1 pct.1.
In mod practic, daca Consiliul de administratie/Administratorul unic/Directoratul/Directorul unic nu respecta aceasta obligatie, actionarii, daca indeplinesc conditiile cerute de lege, pot solicita ei convocarea adunarii generale conform dispozitiilor LSC art.119, dezvoltate mai sus.
a. Convocarea unei adunari generale a actionarilor cel putin o data pe an in cinci luni de la data inceperii exercitiului financiar. LSC nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea acestei situatii.
b. In situatia in care Consiliul de administratie/Administratorul unic/Directoratul/Directorul unic adopta hotarari in temeiul atributiilor adunarii generale a actionarilor care au fost delegate catre aceste organe ale societatii (LSC art.114), si actionarii contesta in instanta aceste hotarari adunarea generala trebui sa fie convocata pentru a se numi un reprezentat al societatii care sa reprezinte societatea in fata instantei. Nici in acest caz nu exista o sanctiune specifica, dar trebuie tinut seama ca in lipsa acestui reprezentant special numit de adunarea generala a actionarilor, instanta are dreptul de a numi ea insasi un astfel de reprezentant, astfel ca, din punct de vedere practic, este de presupus ca interesul in a fi reprezentati de o persoana numita de societate si nu de un tert numit prin dispozitia instantei va fi o motivatie suficient de puternica pentru ca aceasta obligatie sa fie indeplinita.
c. O situatie a semanatoare este prevazuta de LSC art.132 alin.6 atunci cand toti administratorii unei societati comerciale ataca in justitie o hotarare a adunarii generale. Din ratiuni practice evidente, trebui sa fie convocata pentru a se numi un reprezentant al societatii care sa reprezinte societatea in fata instantei. Nici in acest caz nu exista o sanctiune specifica, iar interesul in convocarea efectiva a acestei adunari generale poate sa lipseasca, astfel ca remediile sunt cele generale aratate la inceputul acestei sectiuni.
d. Daca se produce vacanta unui numar de posturi de administrator, astfel incat numarul administratorilor sa scada sub minimul legal, administratorii au obligatia sa convoace adunarea generala a actionarilor pentru alegerea de administratori in scopul ocuparii posturilor vacante (LSC 137
2 alin. 2). Aceasta conditie presupune stabilirea corecta a notiunii de minim legal a numarului de administratori. In general, societatile comerciale pe actiuni pot fi conduse si de un singur administrator. (LSC 137 alin.1). In consecinta ca regula generala ipoteza scaderii sub minimul legal inseamna situatia in care singurul administrator in functie ar lasa postul sau vacant. Insa, dupa cum se va arata mai jos, aceasta este o ipoteza diferita de cea reglementata de LSC 137
2 alin. 3. Astfel, o societate comerciala in care a ramas doar un singur administrator in functie poate functiona in continuare fara sa existe vreo obligatie in sarcina administratorului de a actiona in vreun fel pentru a completa posturile vacante. O situatie diferita exista doar pentru societatile care au sunt supuse obligatiei legale de auditare. Conform ordinului Ministerului Finantelor nr. 1752/2005 societatile care sunt supuse obligatiei de auditare sunt:
i. societatile care indeplinesc cel putin doua din urmatoarele conditii din urmatoarele conditii: total active cu o valoare mai mare de 3.650.000 EURO, cifra de afaceri mai mare de 7.300.000 EURO, numar mediu de salariati intr-un exercitiu n financiar mai mare sau egal cu 50;
ii. institutiile de credit;
iii. societatile de asigurare si reasigurare;
iv. entitatile reglementate si supravegheate de Comisia Nationala de Valori Mobiliare;
v. societati comerciale ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate pe o piata reglementata;
vi. companiile si societatile nationale;
vii. persoanele juridice care apartin unui grup de societati care intra in perimetrul de consolidare al societatii mama;
viii. persoanele care beneficiaza de imprumuturi nerambursabile sau cu garantia statului;
ix. societatile de leasing.
Aceste tipuri de societati trebuie sa aiba minim trei administratori. (LSC art. 37 alin.2). Astfel, doar pentru aceste tipuri de societati aceasta conditie poate fi efectiv indeplinita.
In cazul in care administratorii nu dau curs acestei obligatii orice persoana interesata are dreptul sa solicite instantei sa autorizeze convocarea adunarii generale. Obligatia exista si atunci cand ramane un singur administrator, acestuia ii revine obligatia de convocare a adunarii generale. O situatie asemanatoare, este in cazul in care se produce vacanta unor posturi in cadrul consiliului de supraveghere astfel incat numarul de membri este mai mic decat minimul legal (LSC 153
7). Minimul legal este de trei membri (LSC 153
6 alin.3). Sanctiunea specifica neindeplinirii acestei obligatii este acordarea oricarei persoane interesate dreptul de a cere autorizarea instantei pentru convocarea unei adunari generale in acest scop.
e. Consiliul de administratie/Administratorul unic/Directoratul/Directorul unic este obligat sa convoace adunarea generala daca se constata ca in urma pierderilor inregistrate, stabilite conform situatiilor financiare anuale intocmite conform legii, activul net al societatii, stabilit ca diferenta dintre totalul activelor si totalul datoriilor, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris (actul constitutiv poate stabili si alta valoare mai mare decat jumatate din valoarea capitalului social subscris) (LSC 153
24 alin.1 si 2). Legea nu prevede un termen , multumindu-se sa prevada ca aceasta convocare se face „de indata”. Instanta pusa in fata judecatii unui eventual litigiu va stabili daca inactiunea reprezentantilor societatii poate fi considerata culpabila raportat la notiunea „de indata”.
Convocarea se face in scopul discutarii dizolvarii societatii,adunarea generala avand insa si optiunea unei diminuara a capitalului social conform dispozitiilor legale.
In acest caz, daca nu este indeplinita aceasta obligatie exista o sanctiune specifica si anume ca orice persoana interesata poate solicita instantei sa constate dizolvarea societatii.
f. Consiliul de administratie/Administratorul unic este obligat sa procedeze la convocarea adunarii generale a actionarilor atunci cand in urma intervenirii vacantei posturilor de administratori acestea nu mai pot fi completate ci cenzori supleanti sau in cazul in care nu mai exista cenzori in functie (LSC art.162). Nicio sanctiune specifica nu este prevazuta de lege in cazul in care nu este indeplinita aceasta obligatie.
g. O alta situatie este cea in care, in cazul unei societati care au fost desemnati auditori interni (este vorba de societatile care sunt supuse obligatiei de auditare conform celor aratate mai sus, sau au adoptat voluntar acest sistem), actionari care individual sau impreuna detin 5% din capitalul social (actul constitutiv poate prevedea si o cota mai mica), solicita auditorilor interni verificarea unor fapte legate de gestiunea societatii. Raportul auditorilor interni asupra acelor fapte trebuie supus dezbaterii adunarii generale in acest scop revenind administratorilor/administratorului unic/consiliului de supraveghere datoria de a convoca adunarea generala a actionarilor. De subliniat, in aceasta situatie, in locul directoratului/directorului unic obligatia revine Consiliului de supraveghere. Din acest punct de vedere aceasta exceptie poate fi privita ca o situatie deosebita si prin aceasta derogare de la situatia generala, o situatie speciala in care dreptul de a convoca adunarea generala a actionarilor revine Consiliului de supraveghere.
Nici o sanctiune specifica nu este prevazuta de lege pentru neindeplinirea obligatiei.
____________
Nota AvocatNet:
- Articolul face parte dintr-o serie de articole pe tema convocarii adunarii generale a actionarilor, care mai cuprinde:
1.
Regula generala. Convocarea la initiativa actionarilor
2.
Convocarea adunarii generale de catre alte persoane
Comentarii articol (0)