Firma de avocatura Revnic si Asociatii, din Cluj Napoca, a obtinut in instanta anularea taxei radio-TV. Guvernul Romaniei, parat in cadrul acestui proces, si Societatea Romana de Radiodifuziune au facut insa recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se va judeca in luna aprilie.
In luna septembrie a anului 2008, firma WEB Consult SRL a apelat la serviciile societatii de avocatura Revnic si Asociatii pentru a contesta in instanta plata taxei radio-tv.
Desi nu desfasura nicio activitate si teoretic nu trebuia sa aiba cheltuieli, pe adresa sediului social au inceput sa soseasca facturi si somatii de plata pentru taxele radio si TV.
In acest context, avocata Dana Revnic, cea care s-a ocupat de acest caz, a sfatuit clientul sa formuleze in numele lui actiunea de anulare a textului
articolelor 3 al. 1 din HG nr. 977/2003 si 978/2003, potrivit carora taxele radio, respectiv TV, se datoreaza de toate persoanele juridice romane, indiferent de faptul daca detin sau nu aparate de receptionare a informatiei radio si TV.
Prin sentintele civile nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) si nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008), Curtea de Apel Cluj a decis
anularea articolelor invocate in cererea de chemare in judecata.
Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.
Doar beneficiarii de servicii radio-tv ar trebui sa plateasca taxa
Conform legii nr. 41/1994, persoanele juridice au obligatia de a achita taxele radio-tv numai in calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele doua Societati.
"Preluand trunchiat textul legal, Hotararile de Guvern atacate au stabilit ca persoanele juridice sunt obligate sa achite taxele radio-tv indiferent de calitatea acestora de beneficiar al serviciilor respective, cu toate ca normele constitutionale nu permit unui act normativ cu rang inferior, cum este o hotarare de guvern, sa depaseasca limitele stabilite de actul normativ superior, si anume legea", a declarat
avocata Dana Revnic (foto), pentru Avocatnet.ro.
“O astfel de obligatie este nu numai ilegala, ci si imorala “
Avocata Dana Revnic considera ca ”instituirea unei astfel de obligatii este nu numai ilegala, ci si imorala, impunand anumitor agenti economici plata unor servicii care nu au fost consumate, in conditiile in care acestea nu au caracteristicile unor servicii sociale precum sanatatea sau invatamantul.”
Guvernul Romaniei (parat in dosar) si Societatea Romana de Radiodifuziune (intervenienta) au depus recurs. Acesta se va judeca in 9 aprilie 2009 la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Pe de alta parte, Dana Revnic apreciaza ca, "daca hotararea va deveni irevocabila in aceasta forma, se va publica in Monitorul Oficial si, potrivit articolului 23 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, va fi general obligatorie, adica textul normativ anulat nu va mai fi aplicabil".
Astfel, agentii economici care nu desfasoara activitate si cei care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-tv nu vor mai fi obligati sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.
________
Nota Avocatnet.ro:
- Va prezentam ca fisier atasat sentinta Curtii de Apel Cluj nr. 767/2008
Comentarii articol (37)