Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis un recurs in interesul legii inaintat de Procurorul general si a decis ca biletul la ordin, cambia si cecul se investesc cu formula executorie pentru a fi puse in executare.
ICCJ a admis,
prin decizia nr. 4 din 19 ianuarie 2009, un recurs in interesul legii, inaintat de Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si
a stabilit ca dispozitiile art. 374
1 din Codul de procedura civila, raportate la art. 61 din Legea nr. 58/1934 si respectiv art. 53 din Legea nr. 59/1934, se interpreteaza in sensul ca
biletul la ordin, cambia si cecul se investesc cu formula executorie pentru a fi puse in executare.
Decizia ICCJ este
obligatorie si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In
recursul in interesul legii inaintat ICCJ, Procurorul general a constatat ca, in practica instantelor de judecata,
nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 374
1 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost introduse prin Legea nr. 459/2006, raportate la prevederile art. 61 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si ale art. 53 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, referitor la investirea cu formula executorie a cambiei, biletului la ordin si cecului.
I. Unele instante au considerat ca pentru a fi puse in executare, cambia, biletul la ordin si cecul, chiar daca legea le recunoaste calitatea de titluri executorii,
trebuie investite cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin.1 din Codul de procedura civila.
In argumentarea acestui punct de vedere au fost invocate dispozitiile art. 374 alin.1 din acelasi cod, potrivit carora hotararea judecatoreasca sau alt titlu se executa numai daca este investit cu formula executorie, afara de incheierile executorii, de hotararile executorii provizorii si de alte hotarari sau inscrisuri prevazute de lege, care se executa fara formula executorie.
Totodata, s-a facut trimitere si la prevederile art. 376 alin.1 din Codul de procedura civila, conform carora se investesc cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin.1, hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.
S-a apreciat ca punerea in executare a titlurilor comerciale de valoare din categoria carora fac parte cambia, biletul la ordin si cecul, este reglementata de norme speciale, care impun investirea acestora cu formula executorie, prin derogare de la prevederile art. 374
1 din Codul de procedura civila.
Astfel, cambia si biletul la ordin, desi au valoare de titluri executorii, este necesara investirea acestora cu formula executorie, in conditiile in care art. 61 alin.3 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, prin raportare la art. 106 alin.1 din acelasi act normativ, prevede in mod expres ca judecatoria este competenta pentru a investi aceste inscrisuri cu formula executorie.
In acelasi sens, se stipuleaza si prin pct. 320 lit.c din Norma-cadru nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994.
De asemenea, art. 53 alin.3 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, actualizata prin Legea nr. 83/1994, precizeaza ca judecatoria este competenta sa investeasca cecul cu formula executorie.
II. Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca
nu este necesara investirea cu formula executorie a cambiei, biletului la ordin si cecului, cu motivarea ca art. 374
1din Codul de procedura civila prevede , in mod expres, ca inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie.
Opinia Procurorului general
Procurorul general Kovesi a considerat ca acest ultim punct de vedere este in conformitate cu litera si spiritul legii.
_____
Pentru mai multe informatii, puteti consulta:
- Recursul in interesul legii;
- Minuta Deciziei ICCJ.
Comentarii articol (14)