avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită fila CEC poate constitui titlu executoriu?
Discuție deschisă în Executare silită

fila CEC poate constitui titlu executoriu?

Fila CEC lasata garantie pt niste lucrari, poate constitui titlu executoriu, si implicit se poate executa debitorul, fara ca respectiva Fila CEC sa fie investita cu titlu executoriu si fara sa existe vreo hotarare judecatoreasca in acest sens? In speta, s-0a acordat o fila CEC drept garantie pt niste lucrari, prestatorul a facut lucrari d mantuiala, a fost notificat in dese randuri sa vina sa remedieze viciile, si a refuzat si ulterior a introdus fila CEC la banca. A fost refuzata fila Cec pt ca a existat lipsa dee mandat a smnatarului. Prestatorul a mers la un excutor judecatoresc direct si acesta a trimis debitoarei o somatie pt a excuta silit firma, in cazul i ncare nu plateste. Ori, poate executa daca nu are o investire cu titlu executoriu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Voican , Avocat 10:07, 16 Februarie 2009
In acest domeniu parerile sunt impartite motiv pentru care Intr-un recent promovat recurs in interesul legii, Procurorul General al Romaniei solicita Inaltei Curtii de Casatie si Justitie pronuntarea unei decizii privind executarea biletelor la ordin, a cecurilor si cambiilor.

Procurorul Kovesi semnaleaza existenta unei practici neunitare la nivelul instantelor cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 374¹ din Codul de procedura civila, astfel cum au fost introduse prin Legea nr. 459/2006, raportate la prevederile art. 61 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si ale art. 53 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, referitor la investirea cu formula executorie a cambiei, biletului la ordin si cecului.

Astfel, unele instante au considerat ca pentru a fi puse in executare, cambia, biletul la ordin si cecul, chiar daca legea le recunoaste calitatea de titluri executorii, trebuie investite cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin.1 din Codul de procedura civila.

In argumentarea acestui punct de vedere au fost invocate dispozitiile art. 374 alin.1 din acelasi cod, potrivit carora hotararea judecatoreasca sau alt titlu se executa numai daca este investit cu formula executorie, afara de incheierile executorii, de hotararile executorii provizorii si de alte hotarari sau inscrisuri prevazute de lege, care se executa fara formula executorie.

Totodata, s-a facut trimitere si la prevederile art. 376 alin.1 din Codul de procedura civila, conform carora se investesc cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin.1, hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.

S-a apreciat ca punerea in executare a titlurilor comerciale de valoare din categoria carora fac parte cambia, biletul la ordin si cecul, este reglementata de norme speciale, care impun investirea acestora cu formula executorie, prin derogare de la prevederile art. 374¹ din Codul de procedura civila.

Astfel, cambia si biletul la ordin, desi au valoare de titluri executorii, este necesara investirea acestora cu formula executorie, in conditiile in care art. 61 alin.3 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, prin raportare la art. 106 alin.1 din acelasi act normativ, prevede in mod expres ca judecatoria este competenta pentru a investi aceste inscrisuri cu formula executorie.

In acelasi sens, se stipuleaza si prin pct. 320 lit.c din Norma-cadru nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994.

De asemenea, art. 53 alin.3 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, actualizata prin Legea nr. 83/1994, precizeaza ca judecatoria este competenta sa investeasca cecul cu formula executorie.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca nu este necesara investirea cu formula executorie a cambiei, biletului la ordin si cecului, cu motivarea ca art. 374¹ din Codul de procedura civila prevede , in mod expres, ca inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie.

Procurorul general este de opinie ca solutia corecta este cea potrivit careia cecul, cambia si biletul la ordin nu au nevoie de investirea cu formula executorie pentru a fi puse in executare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)
Bo refuzat la plata juridic dana juridic dana care este procedura de investire cu titlu executoriu a unui BO refuzat la plata? (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva. Am niste bilete la ordin refuzate de banca din cauza lipsei de disponibil. Ce fac, ii dau in judecata sau ma ... (vezi toată discuția)