Desi ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie 2009, asigurarea obligatorie a locuintelor nu are inca norme metodologice de aplicare. Mai mult, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sustine ca "cel mai probabil la mijlocul lunii mai" va cunoaste societatile de asigurare care vor participa la constituirea Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
"Fara PAID, legea nr. 260/2008 nu poate fi aplicata"
Potrivit
Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, “contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID...”.
"Aceasta inseamna ca
Legea nr.260/2008 nu poate fi aplicata daca PAID nu exista", subliniaza CSA, intr-un comunicat emis miercuri.
"PAID este, potrivit aceleiasi legi, o societate comerciala constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Dupa cum se stie deja, societatile de asigurare din Romania sunt societati private, iar decizia de a participa sau nu la constituirea PAID apartine exclusiv acestora", mai arata CSA.
Potrivit CSA, pana in acest moment, peste 20 de societati si-au anuntat intentia de a participa la constituirea PAID, insa "
comunicarea intentiei nu este suficienta pentru constituirea PAID, fiind nevoie ca societatile de asigurare sa aiba aprobarea propriilor actionari pentru valoarea participatiei fiecareia la capitalul PAID, dupa care sa inainteze la CSA documentatiile necesare autorizarii".
"Avand in vedere faptul ca cele mai multe societati de asigurare au convocat Adunarile Generale ale Actionarilor in aprilie si unele dintre ele chiar in luna mai, cel mai probabil la mijlocul lunii mai vom cunoaste identitatea societatilor care au obtinut aprobarea actionarilor de a participa la constituirea PAID, cat si sumele pe care intentioneaza sa le verse ca aport la capitalul pool-ului", adauga CSA.
Proiect de modificare a Legii nr. 260/2008
CSA precizeaza ca Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a elaborat un proiect de act normativ de modificare a Legii nr. 260/2008, pe care l-a transmis in luna aprilie Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cat si Ministerul Administratiei si Internelor. Cu toate acestea, CSA nu mentioneaza care sunt modificarile propuse de asiguratori.
Mai mult, CSA considera ca, "pentru implementarea fara probleme a Legii nr.260/2008,
sunt necesare norme metodologice elaborate de autoritatile competente care sa prevada modul in care autoritatile administratiei publice locale isi vor indeplini obligatiile ce le revin potrivit acestei legi."
In comunicatul emis miercuri, CSA mai arata ca "a elaborat deja trei norme tehnice in aplicarea Legii nr.260/2008, din care una a fost deja aprobata si publicata in Monitorul Oficial, iar celelalte doua vor fi aprobate in perioada imediat urmatoare, tinandu-se cont evident de eventuala decizie a autoritatilor de a modifica legea, precum si de deciziile societatilor in ceea ce priveste participarea lor la PAID."
Norma la care face referire CSA ca a fost publicata deja in Monitorul Oficial vizeaza autorizarea asiguratorilor pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor si a fost aprobata prin
Ordinul nr. 23/2008.
Printre normele aflate in lucru la CSA se numara si cea
referitoare la forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor.
CSA a vrut amanarea aplicarii legii
In luna martie a acestui an,
CSA a anuntat ca, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, are in vedere inaintarea unei propuneri de amanare a aplicarii legii 260/2008, "de la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente".
"Aplicarea prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor presupune, pe langa elaborarea normelor tehnice, si imbunatatirea mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu care presupune modificarea legislatiei actuale", a justificat CSA, propunerea de amanare a actului normativ.
Comentarii articol (4)