Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 615/2010 privind aprobarea metodei de calcul al pretului de referinta pentru medicamentele cu si fara contributie personala prescrise in tratamentul ambulatoriu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 444, din 1 iulie 2010.
Avand in vedere:
- Referatul de aprobare al directorului general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. DG/860 din 30 iunie 2010,
- Hotararea Guvernului nr. 262/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010;
- art. 19 din anexa nr. 30 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr.265/408/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul dispozisiilor art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emite urmatorul ordin:
Art. 1. - (1) Pretul de referinta pentru medicamentele cu si fara contributie personala prescrise in tratamentul ambulatoriu pentru sublistele A si B, prevazute in Hotararea Guvernului nr.720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contribu?ie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra caruia se calculeaza procentele de compensare, se obtine prin raportarea pretului standard al grupei terapeutice, calculat potrivit alin. (2), la cantitatea de substanta activa pe unitatea terapeutica a fiecarui medicament.
(2) Pretul standard al grupei terapeutice este pretul rezultat prin aplicarea formulei statistice a impartirii fiecarei grupe terapeutice in 4 intervale (quartile) egale, ca urmare a gruparii medicamentelor in grupe terapeutice conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin, realizate la nivelele 3—5 ale sistemului de clasificare ATC (anatomica, terapeutica si chimica) a medicamentelor pentru formele farmaceutice asimilabile la nivelul dozei zilnice standard (DZS) stabilite conform regulilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, respectiv cantitatea de substanta activa, cu referentiere la limita primului interval (prima quartila).
(3) Grupa terapeutica de medicamente reprezinta ansamblul medicamentelor rezultat ca urmare a clasificarii acestora dupa efectul terapeutic.
(4) Pentru cazurile in care grupa terapeutica rezultata prin aplicarea ATC contine un singur medicament (DCI), pretul de referinta este dat de produsul comercial cu cel mai mic pret pe DZS sau pe cantitatea de substanta activa, dupa caz, din cadrul formelor farmaceutice asimilabile.
(5) In cazul medicamentelor care au mai multe indicatii terapeutice diferite, corespunzatoare diferitelor afectiuni, potrivit clasificatiei internationale a maladiilor a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in vigoare in Romania, editia a X-a, versiunea a 3-a, australiana, si care pot fi incadrate in grupe terapeutice diferite, pretul de referinta se calculeaza potrivit metodologiei prevazute la alin.(4) pentru acele forme farmaceutice corespunzatoare indica?iei terapeutice.
(6) Pentru medicamentele al caror pret pe DZS, respectiv pe unitate terapeutica este mai mic decat pretul de referinta calculat, acesta devine pret de referinta, la care se aplica procentul de compensare corespunzator fiecarei subliste. Suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare reprezinta suma maxima decontata de casele de asigurari de sanatate.
(7) Pentru medicamentele din sublista B pentru care pretul de referinta se calculeaza prin raportare la grupele terapeutice, procentul de compensare de 50% prevazut in Hotararea Guvernului nr. 720/2008, cu modificarile ?i completarile ulterioare, se aplica la dublul pre?ului de referinta corespunzator, calculat potrivit alin. (1).
(8) Pentru medicamentele din sublista B al caror pret de referinta se calculeaza prin raportare la DCI, procentul de compensare de 50% prevazut de Hotararea Guvernului nr.720/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica la pretul de referinta corespunzator unitatii terapeutice calculat potrivit alin. (1).
(9) Pana la data de 1 septembrie 2010, pentru medicamentele din sublista C, sectiunile C1 si C3, pretul de referinta reprezinta pretul cel mai mic corespunzator unei unitati terapeutice aferente formelor farmaceutice asimilabile din cadrul aceluiasi DCI si pentru fiecare concentratie.
(10) Incepand cu data de 1 septembrie 2010, pentru medicamentele din sublista C, sectiunile C1 si C3, noua metoda de calcul al pretului de referinta se aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar pentru eficientizarea consumului de medicamente si cresterea
accesului asiguratilor la tratament conform indicatiei terapeutice se va implementa un mecanism cost-volum-rezultat, definit si aprobat prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Art. 2. - Suma maxima care se suporta de casele de asigurari de sanatate din Fondul na?ional unic de asigurari sociale de sanatate pentru medicamentele cu si fara contributie personala acordate in tratamentul ambulatoriu este cea corespunzatoare aplicarii procentului de compensare a
medicamentelor, prevazut de Hotararea Guvernului nr.720/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra pretului de referinta definit la art.1, respectiv pretul de decontare pentru medicamentele si materialele sanitare din cadrul programelor nationale de sanatate aprobat prin ordin al
ministrului sanatatii.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica incepand cu data de 1 iulie 2010.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Nicolae Lucian Duta
Bucuresti, 30 iunie 2010.
Nr. 615.
Anexa
Comentarii articol (4)