ACCES GRATUIT
Dosarele de incadrare in grad de handicap care prezinta suspiciuni vor fi reevaluate
Executivul va infiinta comisii de specialitate care vor reevalua dosarele persoanelor incadrate in grad de handicap suspectate de frauda, potrivit unei OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adoptata in sedinta de luni a Guvernului, a anuntat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis.
Articolul continuă mai jos
Ministrul Muncii a precizat ca modificarile aduse legislatiei in vigoare sunt necesare ca urmare a suspiciunilor existente privind certificatele de incadrare in grad de handicap si a conditiilor in care acestea au fost eliberate. Ioan Botis a explicat ca au fost derulate actiuni de verificare a 140.000 de dosare de incadrare in grad de handicap, din totalul de 550.000 de dosare, si s-a constatat ca 35.000 de cazuri prezentau suspiciuni."Sunt persoane cu atestat de nevazator care aveau permis de conducere", a exemplificat ministrul.
Noul act normativ a adoptat astazi propune reglementarea procesului de reevaluare a persoanelor cu handicap, extinderea sferei de competenta a Comisiei Superioare - cu activitate decizionala in solutionarea contestatiilor la certificatele de incadrare in grad si tip de handicap, emise de comisiile de evaluare judetene sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti -, prin diversificarea atributiilor, mai ales pe segmentul reevaluarii persoanelor cu handicap.
"Noi ne orientam doar spre acele cazuri care prezinta suspiciuni, si pentru a rezolva aceste cazuri in cadrul Legii 448 am introdus o modificare prin care infiintam comisii de reevaluare a acestor cazuri, unde exista suspiciuni. Aceste comisii vor fi intocmite la nivel central si vor fi mobile. In lista persoanelor care vor face parte din aceste comisii - si aici ma refer doar la medici - se vor regasi specialisti din toata tara. Prin extragere vom forma comisii de catre 2-5 persoane, iar aceste comisii se vor deplasa in fiecare judet si vor evalua sau reevalua fiecare dosar care a fost supus acestui proces" a explicat ministrul Muncii.
Ioan Botis a declarat ca "Ideea pentru care am venit cu aceasta comisie de reevaluare a fost legata de faptul ca nu putem trimite acelasi dosar la aceeasi comisie care a facut evaluarea initiala, astfel incat sa avem un alt control al procesului si acest control sa vina din partea altei comisii."
De asemenea, ordonanta de urgenta mai prevede introducerea actiunii de suspendare a dreptului la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, pana la incheierea procesului de reevaluare, ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control, anularea incadrarii in grad si tip de handicap pentru persoanele adulte cu handicap, daca in urma reevaluarii nu se mentine incadrarea in grad de handicap, precum si intrpducerea de sanctiuni in cazurile in care certificatele de incadrare in grad de handicap au fost acordate nejustificat.
Ioan Botis a precizat ca ministerul apreciaza ca numarul beneficiarilor de ajutoare va scadea cu aproximativ 55.000 (10%) odata cu scoaterea din sistem a persoanelor incadrate necorespunzator. "Vom continua sa verificam toate cele 550.000 de dosare ale persoanelor cu handicap grav si accentuat si in perioada urmatoare vom face informari regulate legate de stadiul in care ne aflam cu aceste verificari", a mai declarat ministrul Muncii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)