Va prezentam in fisier atasat Legea privind Dialogul Social si Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, in variantele pe care Executivul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.
In sedinta de luni, Guvernul a adoptat 13 amendamente pe marginea proiectului de Lege privind Dialogul Social si 6 amendamente pe marginea proiectului de Lege privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant. In total, parlamentarii au depus pe marginea proiectului de lege privind Dialogul Social 129 de amendamente (128 initiate de deputati si unul de senatori) si 15 amendamente la proiectul de lege privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant (14 propuse de deputati si unul de senatori).
Contractul colectiv de munca, substituit de contractul colectiv sectorial
“Legea dialogului social
vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social”, a declarat primul-ministru Emil Boc, in momentul aprobarii de catre Guvern a proiectului legii dialogului social.
O prevedere importanta a proiectului este
stabilirea contractelor colective de munca semnate la nivel sectorial, dupa ce acestea vor fi negociate intre sindicatele si patronatele din fiecare ramura, ministrul muncii, Ioan Botis, subliniind ca se creeaza astfel
posibilitatea ca angajati din anumite sectoare sa beneficieze de salarii mai mari.
De asemenea, ministrul muncii a precizat ca noul act normativ ofera
oportunitati pentru reprezentantii sindicatelor, intarindu-le pozitia la nivel sectorial.
De asemenea, proiectul Legii Dialogului Social vizeaza:
- revizuirea prevederilor privind
plata zilelor destinate activitatii sindicale, in conformitate cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 1276/2010;
- introducerea criteriilor de constituire a organizatiei patronale;
- reorganizarea Consiliului Economic si Social ca institutie de dialog tripartit intre organizatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national si reprezentantii societatii civile;
- extinderea posibilitatii constituirii comisiilor de dialog in plan local;
- introducerea conceptului de sector de activitate care va inlocui notiunea de ramura utilizata la negocierea contractelor colective de munca pe baza Codului Clasificatiei Activitatilor din Economia Nationala;
- stabilirea procedurii de transmitere a reprezentativitatii in instante;
- eliminarea extinderii efectelor contractelor colective de munca prin aplicarea “erga omnes” a acestora;
- eliminarea negocierii contractului colectiv de munca la nivel national, care prin efectele sale se suprapune reglementarilor legale in vigoare.
Emil Boc: 95% dintre dascali nu vor avea salariul diminuat dupa intrarea in vigoare a acestei legi
„
Legea contine, pentru fiecare functie didactica, nivelul salariului de incadrare si metodologia de calcul a drepturilor salariale, in functie de diferitele sporuri care sunt prevazute de lege. Acesta este, pe scurt, continutul legii”, a explicat ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu.
Potrivit ministrului Educatiei, sentintele judecatoresti sunt respectate si aplicate de catre Guvern. In acest sens, ministrul Funeriu a mentionat ca, pentru plata majorata a salariilor cadrelor didactice din Suceava si Botosani, cazuri in care instantele au decis reincadrarea profesorilor cu drepturi salariale majorate cu 50%, au fost majorate bugetele autoritatilor locale. In ceea ce priveste celelalte cazuri in care au existat sentinte judecatoresti, ministrul Educatiei a aratat ca
diferentele dintre salariile aflate in plata si majorarea salariala decisa de instante vor fi platite conform legislatiei in vigoare incepand cu anul 2012.
„
Aceasta lege nu plafoneaza sau ingheata salariile din invatamant. Actul normativ este impus de practicile neunitare de incadrare a cadrelor didactice, avand in vedere reincadrarea unora dintre profesorii din invatamantul preuniversitar din unele zone ale tarii, in special Botosani si Suceava, cu salarii majorate cu 50%”, a explicat premierul Emil Boc.
Primul-ministru a subliniat ca,
pentru 95% din cadrele didactice, aplicarea acestei legi nu va conduce la o diminuare salariala si vor fi platite salariile la nivelul lunilor anterioare.
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Constitutia stabileste ca Guvernul va fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, va fi adoptata. Daca Guvernul nu a fost demis prin motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In plus, in cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
Comentarii articol (5)