Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca hotararea Curtii Europene de Justitie se refera la discriminarea indirecta pe care a creat-o prima varianta a OUG nr. 50/2008, in conditiile in care masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 nu plateau taxa de poluare, ci numai masinile aduse din strainatate.
Asadar, daca faceti parte dintre cei care au platit taxa de prima inmatriculare conform primei variante a OUG nr. 50/2008, puteti solicita returnarea banilor.
Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Avocatul Felix Tudoriu a explicat pentru AvocatNet.ro ca “cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.
Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt, potrivit avocatului:
- cartea de identitate a vehiculului,
- certificatul de inmatriculare al acestuia,
- documentul doveditor al platii taxei.
Avocatul a precizat ca Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.
“Exista multe opinii care au indicat un termen de 30 de zile, insa cred ca au neglijat ca in Codul de procedura fiscala exista un termen special care deroga de la termenul general de 30 de zile impus de obicei autoritatilor publice pentru a raspunde”, a mai precizat Felix Tudoriu.
In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.
“Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda”, a subliniat avocatul contactat de AvocatNet.ro.
Costurile procedurii
Potrivit avocatului Felix Tudoriu, singurele costuri pe care trebuie sa le suportati sunt taxa judiciara si timbrul judiciar deoarece in fata autoritatilor fiscale procedura este gratuita.
Astfel, taxa judiciara este de 4 lei plus 10% din suma solicitata, dar nu mai mult de 39 lei. La aceasta se adauga timbrul judiciar a carui valoare poate varia in functie de suma solicitata, dar nu poate fi mai mare de 5,30 lei.
Nota redactiei
Procurorul General al Romaniei a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intr-un recent recurs in interesul legii, ca restituirea taxei pe poluare sa fie decisa de catre instanta doar dupa ce reclamantul a parcurs initial procedura de contestatie a deciziei de calcul emisa de organul fiscal.
Potrivit recursului inaintat de Procurorul general al Romaniei, unele instante apreciaza ca actiunea de restituire a taxei pe poluare este admisibila fara a fi necesara parcurgerea procedurii prealabile prevazute de art. 205– 209 din Codul de procedura fiscala, si anume procedura de constestatie.
In motivarea acestei opinii se arata ca „textul art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 conform caruia stabilirea, verificarea, colectarea si executarea silita, inclusiv solutionarea contestatiilor privind taxa datorata de catre contribuabili se realizeaza de catre autoritatea fiscala competenta, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, este doar o norma de trimitere, astfel ca nu se poate sustine ca in aplicarea acestei norme devine obligatorie parcurgerea procedurii administrativ fiscale prealabile”.
Alte instante, dimpotriva, au respins actiunile privind restituirea taxei pe poluare, considerand ca „persoana nemultumita de modul de calcul sau de insasi aplicarea acestei taxe, are obligatia de a formula, in prealabil, contestatie, iar in lipsa dovezii exercitarii procedurii prealabile prevazute de actul normativ invocat, raportat si la dispozitiile art. 7 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, cererea de restituire este inadmisibila.”.
La art. 7, alin. 1, mentionat anterior se precizeaza ca: ”Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista”.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (73)