Fisa pentru evidenta analitica pe platitori, de care cu siguranta a avut nevoie orice contribuabil de-a lungul activitatii sale, prezinta o serie de probleme in practica : "citirea" greoaie, lipsa informatiilor privind ordinea platilor sau calculul accesoriilor si instituirea lor.
Autor: Beatrice Ambro - economist, membru asociat APEC.
Fisa pe platitor tine evidenta impozitelor, taxelor si contributiilor datorate si platite bugetului general consolidat si se organizeaza de catre organele fiscale de administrare ale acestora in baza OMFP nr. 1.722/2004 pentru aprobarea instructiunilor privind organizarea sistemului de administrare a creantelor fiscale, implementat in baza
OMFP nr. 441 din 19 august 2005.
Cele doua ordine
nu au fost publicate insa niciodata in Monitorul Oficial, acestea fiind instrumentele interne de lucru ale inspectorilor ANAF.
Aceste doua ordine al Ministrului Finantelor Publice stau insa la baza deciziilor date de Minister in privinta contestarii Notelor de constatare privind obligatiile datorate si a accesoriilor aferente pentru neplata la termen a obligatiilor fata de Bugetul de Stat.
Fisa pentru evidenta platitorului se deschide distinct pe fiecare impozit, taxa, contributie, respectiv impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit pe veniturile din salarii si alte venituri asimilate salariilor, taxa pe valoarea adaugata, impozit pe dividende, impozit pe titei si gaze naturale din productia interna, accize, taxe pentru jocurile de noroc, fonduri speciale (care se fac venituri la bugetul statului), amenzi si alte debite.
Fisa pe platitor este instrumentul de evidenta analitica in care se inregistreaza cronologic urmatoarele:
• documentele prin care se stabilesc obligatii bugetare;
• documentele prin care se incaseaza/sting aceste obligatii.
Informatiile furnizate de fisa pentru evidenta platitorului sunt :
• data documentelor;
• sumele stabilite prin declaratiile fiscale sau deciziile de impunere;
• sumele achitate/stinse) corelate cu termenele de plata legale;
• numarul de zile intarziere la plata.
Informatiile servesc la completarea procesului-verbal privind calculul accesoriilor,document care constituie titlu de creanta, instituind obligatia de plata in ceea ce priveste cuantumul accesoriilor si penalitatilor de intarziere la plata.
Am incercat mai sus sa va prezint cum este reglementata si cum functioneaza aceasta fisa pe platitor. Celebra fisa, in realitate, este destul de greu de descifrat, neexistand explicatii oficiale care sa usureze “citirea” ei.
Daca semnificatiile prescurtarilor se pot gasi, ordinea stingerii creantelor este un mister total. Da, stim cu totii ca ordinea stingerii creantelor este cea prevazuta de Codul de Procedura Fiscala, la Art. 115 si este data de vechimea sumelor, insa modul cum se face practic acest lucru in fisa este greu de descifrat.
Exista in fisa pe platitor 3 categorii de accesorii :
• accesorii calculate dar neinstituite,
• accesorii trecute la obligatii de plata (categoria M) dar neconfirmate
• accesorii de plata confirmate
Cum se transforma aceste accesorii dintr-o categorie in alta, cand si de ce, in baza carui ordin sau lege, ramane un mister greu de descifrat.
________________
Nota: AvocatNet.ro si APEC vor organiza in luna septembrie un seminar de contabilitate dedicat acestui subiect. Vom reveni in curand cu mai multe detalii despre eveniment.
Comentarii articol (36)