Bani pentru firmele care angajeaza someri
In proiectul de act normativ al Ministerului Muncii, se precizeaza ca firmele care angajeaza someri, pe o perioada nedeterminata, primesc lunar, timp de un an, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma echivalenta cu 40% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR) pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie. Potrivit HG nr. 126/2008, valoarea ISR este de 500 lei, ceea ce inseamna ca firmele pot primi 200 de lei pentru fiecare somer angajat. Totusi, angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu cu angajatii, cel putin 12 luni, se mai precizeaza in proiectul de lege.
In situatia in care angajatorii inceteaza raporturile de munca sau de serviciu cu persoanele mentionate, anterior termenului de 12 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
O alta propunere a Ministerului Muncii vizeaza acordarea unei alocatii profesionale pe perioada participarii la un program de formare profesionala, care se incadreaza in valoarea de 50% din nivelul ISR (250 lei), pentru persoanele care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj. Prin aceasta se urmareste incurajarea participarii persoanelor vulnerabile social la programe de formare profesionala continua, explica ministerul de resort.
Alte propuneri ale Ministerului Muncii
Fata de varianta actuala a legii, in proiectul de act normativ initiat de Ministerul Muncii se stabileste si ce persoana poate fi somer de lunga durata. Astfel, potrivit proiectului de lege, acesta este ''persoana care este somer pe o perioada mai mare de 12 luni in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25 si varsta legala de pensionare si de 6 luni pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 - 24 ani.''
De asemenea, in proiectul de lege initiat de Ministerul Muncii se doreste ca beneficiarii legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca sa fie si cetatenii straini sau apatrizi care au drept de munca pe teritoriul Romaniei, si nu doar cei care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania, conform legii in vigoare.
In proiectul de lege initiat de Ministerul Muncii se mai vizeaza:
- acordarea de servicii gratuite de evaluare a competentelor dobandite pe alte cai decat cea formala (cu scopul de a facilita si urgenta obtinerea unui certificat de competente profesionale);
- conditii de eligibilitate mai lejere pentru indemnizatia de somaj in cazul lucratorilor cu contracte de munca temporara sau cu timp partial, prin stabilirea unei perioade obligatorii de cotizare la bugetul asigurarilor pentru somaj, de minimum 6 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei inregistrarii cererii;
- flexibilizarea masurii referitoare la subventionarea, din bugetul asigurarilor pentru somaj, a programelor de formare profesionala organizate de angajatori pentru proprii angajati, in sensul cresterii procentului potentialilor beneficiari de la 20% la 50% din personalul angajat, pentru care se pot organiza de catre angajatori cursuri de formare in baza planului anual de formare profesionala;
- acordarea primelor de mobilitate inclusiv somerilor de lunga durata, masura ce tinteste stimularea mobilitatii teritoriale in vederea ocuparii, prin acordarea primei de incadrare (2 x ISR, adica 1000 lei) si a primei de instalare (7 x ISR, adica 3500 lei);
- acordarea serviciilor de formare profesionala persoanelor aflate in detentie care mai au de executat cel mult 12 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei, subventionarea locurilor de munca pentru angajatorii care incadreaza in munca absolventi, acordarea de credite in conditii avantajoase.
Potrivit legii in vigoare, cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si diferentiat, in functie de stagiul de cotizare.
Astfel, in prezent, indemnizatia de somaj se acorda la 6 luni (pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an), 9 luni (pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani) si 12 luni (pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani).
Ministerul Muncii propune in proiectul de act normativ ca indemnizatia de somaj sa fie acordata si la 3 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni. Conditia este ca aceste persoane sa nu aiba un loc de munca, sa nu realizeaze deloc venituri sau sa realizeaze venituri mai mici decat valoarea ISR, din activitati autorizate potrivit legii.
In proiectul de act normativ, Ministerul Muncii propune ca absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului la indemnizatie, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii, sa nu beneficieze de indemnizatie de somaj.
De asemenea, in proiectul de lege propus de Ministerul Sanatatii se mai specifica ca persoanele care nu au loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat ISR, din activitati autorizate, si care se angajeaza cu program de lucru normal, beneficiaza de o suma lunara care se incadreaza in valoarea de 30% din ISR (150 lei), din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care primeau indemnizatia de somaj, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj
Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Muncii introduce patru noi situatii in care inceteaza plata indemnizatiei de somaj pentru beneficiari, dupa cum urmeaza:
- la data de la care isi desfasoara activitatea in functii elective sau la data la care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
- la data angajarii, conform legii, pe baza de contract, in situatia soldatilor si gradatilor voluntar;
- la data promovarii concursului national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii;
- de la data la care desfasoara o activitate pentru o perioada mai mare de 12 luni, in baza unui raport juridic in considerarea caruia se datoreaza, potrivit legii, contributia individuala de asigurari pentru somaj.
- pe perioada indeplinirii obligatiilor militare, cu exceptia indeplinirii serviciului militar ca soldati si gradati voluntari;
- la data obtinerii autorizarii pentru mentinerea platii indemnizatiei de somaj, la cererea persoanei care se deplaseaza in interiorul Comunitatii Europene, Spatiului Economic European sau Elvetia pentru a cauta un loc de munca si doreste sa isi mentina plata indemnizatiei de somaj;
- pe perioada acordarii platilor compensatorii, potrivit legii, in situatia in care aceste drepturi banesti se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj la data plecarii din tara pe o perioada mai mica de 3 luni, la cererea persoanei, in situatia in care plata indemnizatiei de somaj nu se suspenda.
____
Nota AvocatNet.ro: Proiectul de lege initiat de Ministerul Muncii poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (23)