Romania a semnat vineri Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Economica si Monetara, alaturi de alte 24 de state membre UE. Printre obiectivele tratatului se numara cresterea economica durabila si ridicarea nivelului de ocupare al fortei de munca.
Potrivit unui comunicat de presa publicat de Guvern, tratatul vizeaza edificarea unei Uniuni a responsabilitatii si cresterii economice bazate pe disciplina macroeconomica si incurajarea competitivitatii.
"Romania a dorit sa se alature acestei initiative atat pentru a putea contribui la
procesul de consolidare a Uniunii, cat si pentru a-si promova punctele de vedere", a declarat premierul Mihai-Razvan Ungureanu.
Tratatul a fost elaborat in contextul crizei economice din ultimii ani si
isi propune "sa consolideze pilonul economic al uniunii economice si monetare prin adoptarea unui set de reguli care au ca scop promovarea disciplinei bugetare prin intermediul unui pact bugetar", se arata in documentul de presa al Executivului.
De asemenea, "se urmareste realizarea unei
cresteri economice durabile si cresterea nivelui de ocupare al fortei de munca, de competitivitate si coeziune in cadrul Uniunii Europene".
Primul-ministru a subliniat ca "tratatul completeaza seria instrumentelor adoptate la nivel european pentru supravegherea bugetara si a dezechilibrelor, instrumente menite a conduce Uniunea si zona euro catre
politici de calitate".
Potrivit Executivului, tratatul se aplica integral statelor membre semnatare a caror moneda este euro, insa
Romania, care nu a aderat inca la moneda unica, poate alege momentul la care va ratifica tratatul si va declara ca intentioneaza sa aplice acest tratat, partial sau integral.
"Romania intentioneaza ca, in cursul acestui an,
sa ratifice tratatul si sa decida asupra modului de aplicare a acestuia", mentioneaza sursa citata.
Ce presupune Tratatul si cand va intra in vigoare?
Potrivit comunicatului de presa, obiectivele tratatului vor fi realizate inclusiv prin transpunerea asa-numitei
reguli de aur privind bugetele echilibrate sau in surplus la nivel national prin "intermediul unor dispozitii cu forta juridica obligatorie si caracter permanent, de preferinta constitutionale, sau garantand in alt mod respectarea si aderarea pe deplin la acestea pe tot parcursul proceselor bugetare nationale".
"
Regula privind un buget echilibrat implica
obligatia de a mentine un deficit structural ce nu poate depasi
Obiectivul national pe Termen Mediu (MTO). Acest obiectiv este stabilit pentru fiecare stat membru in parte, limita sa fiind de 0,5% din PIB, in termeni structurali", se precizeaza in documentul de presa.
Totodata, "limita inferioara a MTO poate atinge un deficit structural de cel mult 1% doar in cazul in care ponderea datoriei guvernamentale in PIB la preturile pietei este semnificativ sub 60% si riscurile privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice sunt reduse".
Sursa citata subliniaza ca " in cazul in care se inregistreaza abateri de la aceste nivele, se declanseaza automat un mecanism de corectie. Atat acest mecanism, cat si
regula de aur trebuie transpuse in legislatiile nationale in termen de un an de la intrarea in vigoare a tratatului. In caz contrar, poate fi sesizata Curtea Europeana de Justitie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o
sanctiune financiara de maximum 0,1 % din PIB-ul statului respectiv".
Potrivit Executivului, tratatul va intra in vigoare la
1 ianuarie 2013, dupa ce va fi fost ratificat de cel putin 12 state contractante din zona euro sau in prima zi a lunii urmatoare ratificarii de catre cel de-al 12-lea stat membru al zonei euro, aplicandu-se data care intervine mai intai.
Singurele state membre ale Uniunii care nu au semnat documentul sunt Republica Ceha si Marea Britanie.
Comentarii articol (7)