ACCES GRATUIT
Cum iti poti recupera CASS-ul retinut din pensie? Sau, mai interesant, il mai poti recupera?
Mai multe discutii pornite in Forumul Avocatnet.ro iti pot oferi solutii in acest sens. Iata pasii de urmat si lucrurile pe care ar trebui sa le stii. De asemenea, e interesant de judecat in ce masura vor putea fi declarate admisibile cererile introduse in instanta dupa data de 18 aprilie. Asteptam parerile dumneavoastra in aceasta privinta. In toate cazurile, Avocatnet.ro va sfatuieste sa mergeti in instanta. Luati-va banii inapoi!
Articolul continuă mai jos
Discutii de urmarit in forumul Avocatnet.ro
1. Decizia CCR 224/2012 - cum recuperez sumele retinute din pensie?
Aici se poate vizualiza cererea care trebuie adresata Casei de Pensii, precum si cateva dintre formalitatile ulterioare de indeplinit.
2. Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala
Este o discutie mult mai larga despre tot procesul de recuperare a sumelor retinute din pensie. Aici se pot regasi inclusiv modele de actiune in instanta si sfaturi utile in acest sens.
Dilema zilei
In plus, este de mentionat faptul ca, prin intermediul Deciziei nr. 223 din 2012, Curtea Constitutionala reuseste sa dea chiar sugestii de aplicare a legii. Astfel, e de retinut ideea urmatoare:
"Curtea constata ca, intrucat deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutie, cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;
Totodata, instantele judecatoresti vor aplica prezenta decizie numai in cauzele pendinte [n. redactiei: pedinte inseamna o cauza in curs de judecata, aflata deci pe rolul unei instante] la momentul publicarii acesteia, cauze in care respectivele dispozitii sunt aplicabile, precum si in cauzele in care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate pana la data sus-mentionata, in aceasta ultima ipoteza decizia pronuntata de Curtea Constitutionala constituind temei al revizuirii potrivit art. 322 pct. 10 din Codul de procedura civila".
Incercati solutia actiunii care solicita restituirea unei plati nedatorate
Multi oameni au inteles din interpretarea acestui citat faptul ca actiunile introduse in instanta dupa momentul publicarii Deciziei Curtii Constitutionale vor fi respinse ca inadmisibile.
Altii considera ca o actiune intemeiata pe ideea restituirii unei plati nedatorate va putea fi oricand admisibila. In toate cazurile, insa, faptul ca avem o Curte Constitutionala care ofera indicatii de aplicare a Deciziilor sale este o noutate si nu neaparat un lucru bun.
Prin urmare, va fi interesant de vazut modul in care se vor solutiona cererile in instanta, bazate pe aceasta situatie. Asteptam si opiniile dumneavoastra in acest sens.
Fapt divers in discutiile mentionate mai sus
ddd1dorin mentioneaza pe Forumul AvocatNet.rp faptul ca
"Eu am depus ieri, cu cineva din familie, pe 18.04.2012, la Tribunalul Bucuresti (noul sediu), S. Contencios, mi-a primit actiunea si mi-a dat termen 30.04.....2013!! Cum poti sa dai asemenea termene unor oameni in varsta de 78 de ani?! Si Casa de Pensii va face recurs... si tot asa...se lungeste recuperarea".
De asemenea,
Gabriela Pintea mentioneaza faptul ca "
Va puteti adresa atat instantelor de contencios administrativ, cat si instantelor de asigurari sociale. Daca va adresati instantelor de contencios administrativ, plangerea prealabila nu este obligatorie, pentru ca, in fapt, atacati prevederile din OUG nr. 107/2010. Or, daca atacati aceste prevederi, plangerea prealabila nu este obligatorie (art. 7 alin. 5 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ)."
Tot
Gabriela Pintea mentioneaza faptul ca "
Trebuie sa stiti un lucru valabil pentru orice litigiu: nu este obligatoriu sa indicati in cererea de chemare in judecata chiar textele de lege pe care se intemeiaza pretentia dvs., deoarece judecatorul va face el incadrarea juridica (si o poate chiar schimba). Prin urmare, puteti sa va motivati in drept cererea pe ce considerati dvs. ca este mai bine. Nu inseamna ca pierdeti procesul daca scrieti in cererea de chemare in judecata despre cele doua decizii ale CCR."
_______
Nota Redactiei
In toate cazurile, noi va sfatuim sa va cautati dreptatea in instanta, pentru ca, la urma urmei, sunt banii dumneavoastra. Asa ca, dincolo de orice se spune, incercati sa gasiti cea mai buna solutie pentru a merge in instanta.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (54)