avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor?

Buna ziua! O doamna, sefa la pensionari, spune asa:"Presedintele CNNP, Doina Parcalabu, a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, neputand fi restituite sumele retinute pana acum." Chiar, asa ?
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 10:20, 20 Aprilie 2012
In DECIZIA Nr.223 din 13 martie 2012 publicată în Monitorul Oficial nr.256 din 18.04.2012 se mentioneaza:
,,Curtea constată că, întrucât deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, potrivit art.147
alin.(4) din Constituţie, cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa
Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I, totodată, instanţele judecătoreşti vor aplica prezenta decizie numai în cauzele pendinte la momentul publicării acesteia, cauze în care respectivele dispoziţii sunt aplicabile, precum şi în cauzele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus menţionată, în aceastăultimă ipoteză, decizia pronunţată de Curtea Constituţională constituind temei al revizuirii potrivit art.322 pct.10 din Codul de procedură civilă."

Restituirea sumelor retinute prin aplicarea in mod eronat a procentului de 5,5% pentru intregul cuantum al pensiei si nu doar pentru veniturile din pensie care depasesc 740 lei, se poate face doar daca va adresati instantei. Sunt instante care au dat castig de cauza pensionarilor, chiar si inainte de publicarea deciziilor CCR.
Pentru depunerea cererilor de chemare in judecata, trebuie respectat termenul de prescriptie de trei ani.

Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
ContSters233678, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizii ale curtii constitutionale NOSTRAVRAMUS NOSTRAVRAMUS Au fost publicate, sau nu au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, deciziile Curtii Constitutionale nr.223 si nr.224 pronuntate in data de ... (vezi toată discuția)
Recuperarea cass retinut din pensie mystycum mystycum Buna seara, vreau sa va propun urmatoarea situatie: mama mea este pensionara,cu o pensie de 1100 lei, si dupa noua lege de aproximatiav un an i se percepe acel ... (vezi toată discuția)
Calcul contributie sanatate din pensii dariad dariad Prin deciziile 223 si 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat că \"dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind ... (vezi toată discuția)