avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul contributie sanatate din pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul contributie sanatate din pensii

Prin deciziile 223 si 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat că "dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei. "

Sa inteleg ca procentul de 5,5 trebuia sa se aplice la diferenta dintre pensia cuvenita si suma de 740 lei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:33, 27 Martie 2012
Buna ziua
Am citit problema adusa in discutie de dvs. si am cautat deciziile Curtii Constitutionale, dar nu le-am gasit publicate . Ma intereseaza si pe mine subiectul, deoarece foarte multi pensionari din judetul Arges deja au promovat in instanta actiuni cu privire la recuperarea sumelor. Unde ati gasit publicate deciziile. Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
monicalirca, utilizator
Exista un comunicat din 14 martie 2012 referitor la aceste decizii pe pagina CCR. Acolo se precizeaza ca se va publica in Monitorul Oficial.
Am gasit pe site-ul CCR comunicatul de presa cu privire la deciziile Curtii Constitutionale nr.223 si 224 in care se stipuleaza clar ca procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii ce depasesc 740 lei. Deci Casele de Pensii judetene, ca urmare a actionarii in justitie de fiecare pensionar in parte vor fi obligate sa restituie o suma de 41 lei/luna tuturor pensionarilor carora li s-a oprit CASS la o pensie mai mare de 740 de lei .
In acest sens se va depune la Tribunalul teritorial din raza de domiciliu a pensionarului o cerere de chemare in instanta a Casei de Pensii in dublu exemplar, copie de pe actul de identitae si o copie de pe cuponul de pensie. Se poate cere judecarea in lipsa conf. art. 242 pct.2 CPr.civ.. Nu se plateste nicio taxa.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
monicalirca, utilizator
Dvs. discutati despre decizii nepublicate in Monitorul Oficial. Deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei sunt general obligatorii de la data publicarii lor in Monitorul Oficial si au putere numai pentru viitor (art. 147, alin. 4 Constitutia Romaniei).

Asteptati publicarea lor pentru a va lamuri pe deplin, insa in niciun caz nu se poate pune problema restituirii CASS catre toti pensionarii intrucat deciziile CCR, pe langa faptul ca nu produc efecte retroactiv, nu pot produce asemenea efecte.
ARTICOLUL 147
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
..............................................
(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea cass retinut din pensie mystycum mystycum Buna seara, vreau sa va propun urmatoarea situatie: mama mea este pensionara,cu o pensie de 1100 lei, si dupa noua lege de aproximatiav un an i se percepe acel ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Buna seara... De ceva timp, in orasul in care locuiesc, tot mai multi pensionari depun la Casa de Pensii cereri de restituire a CAS-ului aferent sumei de 740 ... (vezi toată discuția)
Deciziile curtii constitutionale produc efecte numai pentru viitor? Statescu Statescu Buna ziua! O doamna, sefa la pensionari, spune asa:\"Presedintele CNNP, Doina Parcalabu, a precizat ca [b]deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai ... (vezi toată discuția)