Legea nr. 76/2012 privind punerea in aplicare a Codului de procedura civila, care stabileste ca acesta va intra in vigoare la 1 septembrie 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 365, din 30 mai 2012.
Camera Deputatilor a adoptat, in sedinta din 8 mai, Legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila cu 240 de voturi pentru, niciun vot impotriva si o abtinere. Camera Deputatilor a fost for decizional. Ulterior, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, pe 24 mai, Decretul privind promulgarea Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr 365, din 30 mai 2012.
Data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, stabilita prin legea de punere in aplicare, este 1 septembrie 2012.
Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor este cea care a decis, in 23 aprilie, ca noul cod de procedura civila se va aplica din 1 septembrie 2012, si nu din 1 iunie 2012, cum a propus initial Guvernul.
Deputatii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au hotarat in 23 aprilie, cu unanimitatea celor prezenti, sa propuna plenului Camerei Deputatilor raportul de adoptare a proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, cu o serie de amendamente.
Printre amendamentele aduse s-a numarat si cel care prevedea 1 septembrie 2012 ca data de intrare in vigoare a noului cod de procedura civila, desi, la finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus data de 1 iunie 2012 pentru intrarea in vigoare a noului cod, data agreata si de Senat.
Art. 75 din proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, asa cum a fost el amendat de deputatii din Comisia Juridica prevede:
“Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 septembrie 2012″.
Reprezentantii Ministerului Justitiei au aratat, intr-un comunicat de presa emis dupa adoptarea Legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila, ca prin noul Cod de procedura civila, se creeaza cadrul de valorificare pe calea justitiei a noilor norme de drept material, recent intrate in vigoare, stabilindu-se organele, formele si mijloacele procedurale necesare aplicarii acestora.
"Succesul implementarii noului Cod de procedura civila este conditionat de consecventa si coerenta demersurilor intreprinse in vederea pregatirii aplicarii normelor de drept procedural. In ansamblul acestor demersuri adoptarea legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila reprezinta o etapa de importanta si complexitate deosebite", a explicat MJ in comunicat.
Legea de punere in aplicare asigura compatibilizarea legislatiei speciale actuale cu dispozitiile noului Cod de procedura civila, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare.
Urmariti sectiunea de Legislatie a AvocatNet.ro pentru a consulta integral textul Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.
Comentarii articol (18)