Conform actului normativ, sesiunea iunie-iulie 2012 a bacalaureatului incepe luni, 28 mai, cu inscrierea candidatilor, si se incheie pe 13 iulie, odata cu afisarea rezultatelor finale.
Astfel, in perioada 28-30 mai, candidatii se vor inscrie, prin fisa-tip informatizata, la secretariatele liceelor pe care acestia le-au absolvit. Potrivit normelor legale, profesorii diriginti vor intocmi tabele de inscriere, ce cuprind optiunile pentru probele de examen si semnatura elevilor. Odata cu tabelele, profesorii diriginti depun si fisa-tip informatizata, tiparita si semnata de fiecare candidat, in care acesta isi asuma optiunile pentru disciplinele de studiu prevazute pentru probele la alegere, la care doresc sa sustina examenul de bacalaureat.
In cazul candidatilor care au mai participat si au fost respinsi la sesiuni anterioare de bacalaureat, acestia vor prezenta la inscriere si o adeverinta, din care sa reiasa rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat in sesiunile mentionate. Adeverinta va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplina sustinuta si nota obtinuta la fiecare din probe.
La ce probe se da bacalaureatul?
Potrivit Ordinului MECTS, examenul de bacalaureat de anul acesta se va desfasura la fel ca cel din 2011, baza legala fiind Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat – 2011, publicata in Monitorul Oficial in 25 ianuarie 2011.
Astfel, conform normelor legale, doar elevii care promoveaza invatamantul liceal, indiferent de forma de invatamant, au dreptul de a sustine bacalaureatul. Totodata, candidatii vor sustine examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori, prezentele ulterioare la examen fiind conditionate de achitarea unor taxe.
Ca si anul trecut, examenul de bacalaureat va consta in sustinerea urmatoarelor probe:
1. Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana;
2. Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
3. Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal;
4. Evaluarea competentelor digitale;
5. Probe scrise de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, dupa cum urmeaza:
- Proba scrisa la limba si literatura romana – proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile;
- Proba scrisa la limba si literatura materna – proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
- O proba scrisa, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare: matematica, istorie.
- O proba scrisa la care elevul poate opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele: fizica, chimie, biologie, informatica, geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie.
Comisiile de bacalaureat judetene si a municipiului Bucuresti vor asigura dotarea cu camere de supraveghere video functionale a salilor de clasa din centrele de examen, in care se desfasoara probele examenului de bacalaureat.
Comentarii articol (0)